İstanbul Şile-Kömürcüoda ve Kemerburgaz-Odayeri düzenli çöp depolama sahalarında 'Çöp Biyogazından Elektrik Üretim Projeleri'
Ortadoğu Şirketler Grubu, çevre dostu enerji sektöründe "Çöp Gazından Elektrik Üretimi" konusunda İstanbul'da iki önemli projeyi tamamlamak üzere.
Söz konusu projeler kapsamında, İstanbul Anadolu yakası Şile-Kömürcüoda ve İstanbul Avrupa yakası Kemerburgaz-Odayeri Mevkileri'ndeki düzenli çöp depolama sahalarında toplanan evsel atıklardan, elektrik enerjisi üretim tesislerinin kurulumu ve işletilmesi yer alıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir iştiraki olan İSTAÇ AŞ. tarafından işletilen Kömürcüoda ve Odayeri sahalarına 1995'den beri çöp depolanmaktadır. Kömürcüoda depo sahası
İSTAÇ AŞ. 2007 yılında, bu depolama sahalarındaki çöp gazından elektrik enerjisi üretilmesi konusunda tesislerin kurulumu, işletilmesi ve elde edilecek gelirlerden belediyeye pay verilmesi doğrultusunda ihaleye çıktı. Açılan ihaleyi Ortadoğu Grubu olarak kazandıktan sonra enerji üretim mevzuatı gereği Ortadoğu Enerji AŞ.'yi. kurduk ve ihale gerçekleştirme sürecini bu şirketimize devrettik.
Projeler, 2005 yılında çıkarılan ve Mayıs 2007 tarihinde tâdil edilen Yenilenebilir Enerji Kaynakları Mevzuatı kapsamında olduğu için devletin, Ekim 2008 itibari ile 0.055 Euro/kW-saat sabit fiyatlı elektrik enerjisi satın alma garantisi altındadır.
Her iki saha için toplam güç kapasitesi azami 43 MW tahmin edilmektedir. Bunun üçte ikisi Odayeri, üçte biri de Kömürcüoda sahasından beklenmektedir. Projelerin ilk safhası 2008 yılı sonunda, Odayeri'nde 7 MW ve Kömürcüoda'da 4 MW olarak üretime geçirilmiştir. Projelerin, tam kapasite ile 2009 yılı sonunda tamamlanması planlanmıştır. Üretilen enerji, millî elektrik şebekesine 34.5 kW enerji nakil hatları ile iletilmektedir.
Bu projeler elektrik satışlarına ek olarak karbon emisyonu azaltımı geliri sağlamaktadır. Proje kapsamında kurulan sistemler, küresel ısınmaya karbondioksitten 21 defa daha zararlı olan metan gazını yakarak karbondiokside çevirdiği için, uluslararası gönüllü karbon pazarlarında satılabilecek "karbon kredisi" üretmektedir.
Yakma işlemi elektrik üretimi yoluyla yapıldığı için de bu projenin günümüzde en prestijli karbon kredisi akreditasyon kurumu olan Gold Standard Vakfı tarafından onaylama çalışmaları yürütülmektedir. Projelerin 22 yıllık ömrü içinde, yılda ortalama 1 - 1.4 milyon ton arasında karbon dioksit karşılığı emisyon azaltımı kredisi sağlaması beklenmektedir.
Projeler aşağıdaki safhalardan meydana gelmektedir:
▪ Çöp gazının toplanması,
▪ Toplanan çöp gazının belirli işlemlerden geçirilerek, gazın iyileştirilmesi,
▪ Çöp gazının motor-jeneratör gruplarında yakılarak elektrik elde edilmesi,
▪ Fazla gelen gazın yakma bacalarında bertaraf edilmesi,
▪ Elde edilen elektriğin enerji nakil hatları ile kullanıcılara iletilmesi,
▪ Kojenerasyon ve trijenerasyon tesislerinin kurulması,
▪ Yakın çevredeki konut ve işletmelerin ısıtma, soğutma, sıcak su ihtiyaçlarının karşılanması,
Projelerde kullanılan çöp gazı toplama sistemi, geçmiş projelerde uygulanan en son teknolojik çalışmalar dikkate alınarak tasarlanmıştır. Tasarımda, kuyularda biriken aşırı miktarda sızıntı suyunun alınmasına ve gaz borularında yoğunlaşan suyun kontrolüne bilhassa önem verilmiştir.
Enerji dönüşüm sistemi özellikle yüksek verimlilik getirecek şekilde tasarlanmıştır. Bu projelerde yüksek enerji verimliliği sağlamak için motor-jeneratör, yükseltici transformatör ve enerji nakil hattı kalemlerinde harcanan ek yatırımın kendisini iki seneden kısa bir sürede amorti edeceği ve günümüz sistemlerine göre tasarlanmış bir projeye oranla en az % 5 daha fazla enerji sağlaması beklenmektedir. Bu miktar, projelerin 22 yıllık ömrü boyunca yaklaşık 200 ilâ 400 GW-saat arasında ek enerji, dolayısıyla ek gelir manasına gelmektedir.
Projelerin genel yönetimini ve alt yapı ile santral binası inşaatlarını Ortadoğu Grubu firmaları yapmaktadır.
Kemerburgaz Proje Sahası
▪ İlk çöp kabulü 1995 yılında
▪ Son çöp kabulü 2008 yılında
▪ Proje başlangıcı Mayıs 2008
▪ İstanbul'a
▪ Zemin eğimi yaklaşık %15
▪ Ortalama çöp yüksekliği
▪ Maksimum çöp yüksekliği
▪ Sızıntı suyu toplama sistemi
▪ Sızıntı suyu arıtma sistemi
Şile Proje Sahası
▪ İlk çöp kabulü 1995 yılında
▪ Son çöp kabulü 2008 yılında
▪ Proje başlangıcı Mayıs 2008
▪ İstanbul'a
▪ Zemin eğimi yaklaşık %15
▪ Ortalama çöp yüksekliği
▪ Maksimum çöp yüksekliği
▪ Sızıntı suyu toplama sistemi
▪ Sızıntı suyu arıtma sistemi
Bülent Keklik
Ortadoğu Grup
Genel Koordinatör Yardımcısı