Header Reklam
Header Reklam

Tüm kamu alımlarına tek yasa düzenlemesi geliyor

31 Aralık 2009 Dergi: Kasım-Aralık 2009

Kamu İhale Yasası, 'Kamu Alımları Yasası' adı altında ihaleli, ihalesiz tüm kamu alımlarını kapsayacak şekilde düzenleniyor. Düzenlemeyle yasanın Avrupa Birliği (AB) direktiflerine uyumlu hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede, 'eşik değer' esas alınarak, bu değerin üzerindeki ihaleler bire bir AB direktiflerine uyumlu hale getirilecek. 'Eşik değer'in altında kalan ihaleler ise mevcut durumdan daha esnek bir yapıya kavuşturulacak.

KİK Başkanı Hasan Gül, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne sunduğu ulusal program kapsamında hangi mevzuatın ne zaman hayata geçirileceği konusunda taahhütte bulunduğunu ifade ederek, bu takvime göre AB'ye tam uyumlu Kamu İhale Kanunu'nun, 2009-2010 yıllarında tamamlanması gerektiğini kaydetti.

2010 sonuna kadar yasanın hayata geçirilmesi gerektiği için çalışmaya bir kaç ay içinde son şeklini vermeye uğraştıklarını belirten Gül; 'Yeni yasada yabancıların ihalelere katılımıyla ilgili bir hüküm bulunmadığını ifade ederek, 'Bu konuda bir hükmün bulunmaması ihalelere yabancılar da katılabilirler anlamına geliyor. (Katılamazlar) demediğiniz sürece, zaten katılabilirler' dedi. KİK Başkanı, AB ile müzakerelerde yerli istekliye fiyat avantajının üyeliğe kadar korunmasının benimsendiğini de kaydederek, geçici maddeyle de bu hükmün korunduğunu söyledi.

Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine kadar, eşik değerin altında kalan ihaleler ile tasarım yarışmalarına, sadece yerli firmaların katılımı mümkün olabilecek. Aynı şekilde Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine kadar yerli istekli lehine yüzde 15 fiyat avantajı da uygulanabilecek.

Düzenlemeyle eleştirilere konu olan 'istisnalar' da önemli ölçüde daraltılacak. Yasa kapsamı dışında alım yapılmasını öngören 'istisnalar', savunma, güvenlik, acil durum, araştırma geliştirme gibi zorunlu alanlarla sınırlı olacak. Bu şekilde kamu ihale mevzuatı dışına çıkarılmış bir çok kurum ve kuruluş da, yeniden kapsama alınmış oluyor


Etiketler


Slider Altına