Header Reklam
Header Reklam

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temiz su ihtiyacına çözüm geldi  

30 Ekim 2015 Dergi: Eylül-Ekim 2015
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temiz su ihtiyacına çözüm geldi  

Deniz geçişi kısmı Kalyon İnşaat tarafından üstlenilen “Hayat Hattı” projesi ile su kaynakları bakımından kısıtlı olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temiz su ihtiyacı gideriliyor. Açılışı 17 Ekim 2015’te gerçekleştirilen proje, deniz yüzeyinin 250 m altında ve 80 km uzunluğunda askıda polietilen boru hattı olması sebebiyle dünyada bir ilk hüviyetinde.

Kalyon İnşaat, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına su kaynağı sağlamak üzere hazırlanan “KKTC İçme Suyu Temin Projesi”nde Türk mühendislerinin bilgi, deneyim ve gücünü ortaya koydu. Su ihtiyacının hemen hemen tamamını yeraltı su kaynaklarından karşılayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Türkiye’den yılda 75 milyon m3 su iletilecek olan projenin en önemli kısmı olan deniz geçişi için Türk mühendisleri, deniz içerisinde askıda boru geçişi planlayıp uyguladılar. Dünyada bir ilk olan proje ile ülkemiz, dünyaya satılabilecek tamamen yeni bir iletim modeli geliştirmiş oldu.

KKTC İçme Suyu Temin Projesi; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu’nun katılımlarıyla 17 Ekim’de Türkiye tarafında Mersin-Anamur’da Anamur Stadyumu ile KKTC tarafında Girne-Çamlıbel İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde gerçekleştirilecek açılış töreni sonrası faaliyete geçti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin su problemini köklü bir çözüme kavuşturmak maksadıyla hayata geçirilen proje; Türkiye ile KKTC tarafında birer baraj ve 80 km’si deniz geçişi olmak üzere toplam 107 km’lik isale hattından oluşuyor.

Erenay: “Proje hem temiz su hem de sulu tarım ile gelir artışı sağlayacak”

KKTC vatandaşlarına sadece temiz su kazandırmakla kalmayacak sulu tarım imkânı sayesinde önemli gelir artışı da sağlayacak bu projede yer almaktan büyük mutluluk ve gurur duyduklarını belirten Kalyon İnşaat KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı Proje Direktörü Abdullah Halit Erenay: “Kalyon İnşaat olarak bu projede uyguladığımız deniz geçişi isale hattı 80 km uzunluğunda. Deniz yüzeyinden 250 m derinlikte ve askıda geçirilen yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı dünyada bir ilk olma özelliğine sahip ve bununla büyük gurur duyuyoruz. Sadece dört yılda tamamlanan bu dev projeyle Toros Dağları’nın bereketli suların yılda 75 milyon m3’lük kısmı, 107 km uzunluktaki isale hattından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne iletilecek” dedi.

Adım adım Türk mühendisliği

Deniz yüzeyinin 250 m altında ve 80 km uzunluğunda askıda polietilen boru hattı döşeyen Kalyon İnşaat, deniz geçişi boru hattı döşemesine Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kıyı kesimlerinde 20 metre su derinliğine ulaşıncaya kadar gömülü olarak devam etti. Sonrasında 20 ile 280 m su derinliği arasında yer alan sabitlenmeleri beton ağırlık blokları ile sağlanmış boruların deniz tabanına oturan bölümünün önce deniz yüzeyinde birleştirilmesi ve daha sonra içine su alınarak tabana batırılması sağlandı.

280 m su derinliğine ulaşıldığı ilk noktadan itibaren, 500’er m uzunluğundaki yekpare borular birbirlerine mekanik olarak bağlanarak deniz tabanına ağırlık bloğu ile sabitlendi ve 66,5 km uzunluktaki askılı sistem oluşturuldu. Bu sistemde 220 tonluk taban ağırlık bloklarına askı halatları ve yüzdürme şamandıraları bağlı ve bunlar gemi yardımıyla deniz içerisine yerleştirildi. 500’er m’lik polietilen boru dizeleri ise deniz yüzeyinde birbirlerine Y-parçalar ile bağlanıp daha önce yerleştirilen şamandıraların halkalarına kancalarla tespit edildi.



Slider Altına