Asya Kâğıt, TOMRA Teknolojisi ile Atık Kâğıtları Ekonomiye Kazandırıyor
Kâğıt geri dönüşümünü desteklemek için toplama ve ayıklama faaliyetlerini sürdüren Asya Kâğıt, Adapazarı’nda kurduğu, Türkiye’deki en hızlı işleme kapasitesine sahip yeni kâğıt ayıklama tesisini Disan ve TOMRA’nın çözüm ortaklığında en ileri teknolojiler ile güçlendirdi. İki adet TOMRA AUTOSORT® makinesinin kurulduğu tesiste, yüksek kapasite ve kalite sağlanarak ihracat hedefi de artırılıyor.
20 yılı aşkın süredir faaliyetlerine devam eden Asya Kâğıt, 2017 yılından bu yana atık kâğıtların geri kazanımı konusunda çalışıyor. 5.000 m2 kapalı ve 8.000 m2 açık alana kurulan yeni tesiste verimliliğin ve kalitenin artırılması, ürün kalitesindeki sürekliliğin sağlanması için üretimin her aşamasında ileri teknoloji ve sensör tabanlı optik ayıklama makineleri kullanılıyor. Bu yapısı ile Asya Kâğıt, endüstri 4.0 uyumlu sistemiyle kâğıt ayıklama alanında öncü firmalar arasında yer alıyor.
Daha önce Gebze’de bulunan tesislerinde elle ayıklama yaptıklarını, yeni yatırımlarıyla ise 1500 ton/ay kapasiteden 3000 ton/ay kapasiteye çıkmayı hedeflediklerini belirten Asya Kâğıt Yönetim Kurulu Başkanı Erol Köksal; “Elle ayıklama yapıldığında verimlilikte hedeflediğimiz performansa ulaşmak için çok çaba gösteriyorduk, ancak insan gücü ile sınırlı kalmak, kapasite ve kalitenin önünü kesebiliyor. Bu nedenle Avrupa’da lider geri dönüşüm şirketlerinden biri olan Koppitz Entsorgungs-GmbH’in Almanya’daki tesislerini inceledik. Avrupa’daki pek çok tesisi de araştırdık. TOMRA makineleri ile elde edilen sonuçlar oldukça etkiliydi. Dolayısıyla yeni tesisimizde optik ayıklama makinelerinin bulunduğu bir yatırım için Disan ve TOMRA ile görüşmelerimize başladık. Destekleriyle piyasada bulunan en gelişmiş sensör tabanlı ayıklama teknolojileri ile çok kısa bir sürede altyapısını tamamlayarak tesisimizi kurmayı başardık. Tesisimiz, Kasım 2021'de faaliyete geçti. Kısa sürede kapasitemizi aylık 3000 tona çıkaracağız ve ürün kalitesinde daha yüksek saflığa şimdiden ulaştık” dedi.
Asya Kâğıt tesisine gelen kağıtlar, öncelikle cinsine göre malzeme kabul alanına götürülüyor. Hattaki birinci TOMRA AUTOSORT® makinesinde plastik, cam, karbonlu kâğıtlar gibi yabancı maddeler ve kirlilikler ayıklanıyor. İkinci TOMRA AUTOSORT® makinesi ise az baskılı, yüksek kalitedeki kâğıtların ayıklanmasını sağlıyor. Daha sonra son ürünler, balyalanarak ham madde olarak kâğıt geri dönüşüm tesislerine gönderiliyor.
Asya Kâğıt, tüm Türkiye genelinde başta kamu kuruluşları olmak üzere tüketim sonrası kâğıtları temin ediyor. Kâğıt geri dönüşümde genelde 1.hamur, 1.kalite az baskılı kâğıtlara yoğunlaştıklarına değinen Köksal; “Çok çeşitli kâğıtları işleyerek sonuçta kırpıntı türü az baskılı kâğıtlar, az baskılı ofis kâğıtları, renkli ofis kâğıtları, kuşe kâğıtlar, kitap atığı, 3. Hamur, bristol kâğıtlar olmak üzere altı farklı ürün elde ediyoruz. Bu süreçte yabancı maddeler kadar 2.hamur ve karbonlu kâğıtların ayıklanması, en büyük zorluklar oluyor. Karbon partikülleri içermesi 1.hamur kâğıtta verimi düşürüyor. Ayrıca 1.hamur içinde çok fazla kuşe kâğıdı barındırmıyoruz. Bu noktalarda optik ayıklama makinelerinin katkısı çok büyük. Dolayısıyla üstün yabancı madde ayıklama avantajı, TOMRA’nın gelişmiş sensör tabanlı ayıklama sistemlerine yatırım kararı almamızda etkili oldu” şeklinde açıkladı.
Projemizi başından itibaren Disan ve TOMRA ile iş birliği içinde geliştirdik
Köksal, pandemi gibi zorlu bir dönemde yaptıkları yatırımda Disan ve TOMRA’dan sadece makina alımı yapmadıklarının aynı zamanda yeni tesislerinin projesini hep birlikte geliştirdiklerinin altını çizdi; “Yatırım kararını aldığımızda Disan ve TOMRA ile masaya oturduk. Her firma kendi profesyonelliğini ortaya koydu. Sonuçta hızlı ve son derece verimli bir tesis kurmayı başardık. Proje, kurulum aşaması ve kurulum sonrasında aldığımız destek sayesinde yaptığımız yatırımın en kısa sürede geri dönüşünü alacağımıza inanıyoruz. Tesis çalıştıkça da ne kadar başarılı bir girişim yaptığımızı görüyoruz.”
Yeni tesislerinde kapasitelerini artırırken yüzde 99 saflıkta geri kazanılan kâğıt fraksiyonları da elde etmeye başladıklarına değinen Erol Köksal; “Ürünlerimizin yüzde 70’ini iç pazara sunarken yüzde 30’unu ihraç ediyoruz. Gerek iç gerekse dış pazarlar açısından kâğıdın kalitesi çok önemli. TOMRA AUTOSORT® makineleri sayesinde yabancı maddeleri sorunsuz şekilde ayıklarken kâğıdın renk ve cinsine göre ayıklanmasını da sağlayabiliyoruz. Böylece TOMRA makineleri ile katma değerli ürünler elde ediyoruz” dedi.
Geri dönüşüm makineleri üreten ve tesis mühendisi olarak hizmet veren Disan, projenin geliştirilmesinde ve kurulumunda büyük rol oynadı. Proje ile ilgili bilgi veren Disan İş Geliştirme Müdürü Şahin Can; “Disan ve TOMRA iş birliği ile benzerlerini daha önce üç farklı ülkede faaliyete geçirdiğimiz bu proje, Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor. Temel olarak sistem, balya açıcı, disk elekler, mıknatıs, optik ayıklama makineleri ve balya presinden oluşuyor. Hedeflenen kalitede ayıklanan kağıtlar, ham madde olarak balyalanıp geri dönüşüm tesislerine gönderiliyor. Türkiye’de Asya Kâğıt’ın bu girişimi öncülüğünde diğer firmaların da tesislerine yatırım yapacağına inanıyoruz. Öte yandan kâğıt fabrikalarının da bu tarz tesisleri hem kendi fabrikalarında hem de tedarikçilerinde hayata geçirmek için yatırım yapacaklarını düşünüyoruz.
Şahin Can; “Bu sistemler, toplama ayıklama tesisleri için daha kaliteli ürün sağlayarak satış fiyatını artırmak ve personel giderlerini düşürmek üzere avantaj sağlıyor. Kâğıt fabrikaları için ise hurda alım maliyetlerinin düşürülmesini ve ayrıca enerji tüketimlerinin kayda değer şekilde azaltılmasını mümkün kılıyor. Eminiz ki Asya Kâğıt, vizyonuyla sektörde ilk olmanın avantajlarını kısa ve orta vadede görecek” diye ekledi.
Türkiye’de geri dönüştürülen atıkların yüzde 70’i kâğıttan oluşuyor
Köksal; “Türkiye’de kâğıt sanayii, 5,5 milyon ton üretim kapasitesinden 6 milyon tona doğru ilerliyor, ancak yılda ortalama 2,5 milyon ton hurda kâğıt toplanabiliyor. Dolayısıyla çok daha fazla hurda kâğıda ihtiyaç bulunuyor, fakat Türkiye’de bu kadar kâğıdı toplayamıyoruz. Ham madde yetersiz kaldığından hurda kâğıdı ithal etmek durumunda olduğumuz için dışa bağlı kalıyoruz. Toplanan kâğıt miktarının oranı, yüzde 40-45 aralığında ve hurda kâğıdın geri kalanı ne yazık ki çöpe gidiyor. Öte yandan kâğıt, diğer plastik, cam gibi geri dönüştürülebilir malzemelere göre daha hassas bir materyal ve diğer atıklara karışmadan kaynağından toplanması çok önemli. Bu nedenle ev ve iş yerlerimizde oluşan kâğıt atıklarının diğer atıklardan ayırarak geri dönüşüm sistemine kazandırılması büyük önem taşıyor. Dolayısıyla tüm dünyada ham madde sıkıntısı yaşanırken bir yandan toplama sistemlerini geliştirmek bir yandan da TOMRA’nın var olan atık kâğıt hacminden maksimum verimliliğin sağlayan ve malzemenin israf edilmesini önleyen teknolojilerini kullanmak lokal ham madde gücümüzün artırılmasına destek oluyor” dedi.
Kâğıt geri dönüşüm tesislerinin ihtiyaç duyduğu kaliteyi sağlamak için son teknoloji ile ayıklıyoruz
Türkiye’de her yıl gelişen ambalaj kâğıdı üretiminin yüzde 100’ü yani tamamı geri dönüşümlük kâğıttan yapılmaktadır. Bu nedenle kâğıt tesislerine giden geri dönüştürülmüş malzemenin kalitesi çok önemli oluyor. Plastik, metal ve cam gibi kâğıt harici birçok yabancı maddeden ayıklanmış ve saflık seviyesi yüksek kâğıt atıklardan mamul kâğıt üretiliyor. Köksal; “Bu anlamda ayıkladığımız kâğıt hurdanın nitelikli olması, müşterilerimiz için büyük önem taşıyor. TOMRA makinelerimiz ile çok kısa sürede yakaladığımız saflık oranlarından müşterilerimizin memnuniyetlerinin arttığını görüyoruz” diye belirtiyor.
Türkiye’de her ay 20-25 bin ton 1.hamur atık kâğıt oluşuyor
Asya Kâğıt, Türkiye’deki 1.hamur atık kâğıtların yüzde 10’unu ayıklıyor. İşleme kapasitesinin hızı ve verimliliği ile ön plana çıkan tesiste günlük 200 ton ayıklanmış kâğıt balyası yapılabiliyor. Asya Kâğıt, devam eden optimizasyon çalışmaları ile Türkiye’deki ayıklama süreci tamamlanmış kâğıt kapasitesini yüzde 15’e çıkartmayı hedefliyor. Erol Köksal; “TOMRA makineleri sayesinde zaman tasarrufu ve yüksek verimlilik anlamında büyük fayda sağlıyoruz. Malzemenin kalitesinde büyük fark gözlemliyoruz” şeklinde açıklıyor.
Online Atık uygulamamızla evlere gidiyoruz
Sürdürülebilir kaynak kullanımı adına geri dönüşümün öneminin her gün daha da arttığı günümüzde artık tüketim sonrası kâğıtlar, atık olarak değil ham madde olarak görülüyor. Köksal; “Türkiye’de atık kâğıt konusunda halen yapılacak çok işimiz var ve ev, okul, ofis, kamu dairesi gibi kaynağından düzenli toplama sistemlerinin kurulması çok önemli. Ancak bu şekilde yaptığımız tesis yatırımlarının karşılığını alabiliriz. Tesisimize girecek ham madde olmazsa verimli kâğıt geri dönüşümü söz konusu değil” diyor.
Türkiye’de endüstriyel kâğıt atık toplama yapılıyor ancak evsel kâğıt atıkların kaynağından toplanması çok da söz konusu olmuyor. Bu konuda öncülük yaptıklarına değinen Erol Köksal; “Endüstriyel kâğıt atıkları tabi ki operasyonu kolay bir alan ancak yine de sınırlı bir kaynak. Evsel atıklarda ise geri dönüştürülebilecek çok büyük bir atık kâğıt potansiyeli bulunuyor. Bu nedenle vatandaşların geri dönüşüm konusunda bilinçlendirmenin ve evlerden kâğıt toplama yapılmasının zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Online atık uygulamamızla bu konuya öncülük yapmak istedik. Web sitemizde sunduğumuz bir platform sayesinde geri dönüştürülebilir malzemelere sahip tüketiciler, bize doğrudan ulaşabiliyor ve eğer malzemeler uygunsa bu ürünleri doğrudan tüketicilerden topluyoruz.
Böylece mobil uygulama sayesinde işyerlerinde ve evlerde bulunan atık kâğıtlarının toplanmasını hedefledik. Tüm Türkiye genelinde toplama yapıyoruz. Gelen girdi malzemenin yüzde 70’i çağrı merkezimiz aracılığı ile karşılanıyor, yüzde 30’unu ise hurda kağıtçılardan temin ediyoruz” şeklinde belirtti.
TOMRA Geri Dönüşüm Türkiye ve Orta Doğu Satış̧ Müdürü Serkan Orhan ise; “Günümüzde tüm dünyada yaşanan kaynak sıkıntısı neticesinde lokal ham madde temini büyük önem kazandı. Dünyadaki tedarik zincirinin kırılmasından dolayı her ülkede lokal hammadde ihtiyacı giderek artmaya başlıyor. Bu da ayıklama teknolojilerini ve gelişmiş geri dönüşüm süreçlerini zorunlu kılıyor. TOMRA olarak kaynak liderliğimizle tüm dünyada büyük miktarlarda ham maddenin tekrar döngüye kazandırılmasına katkı sağlıyoruz. Bu doğrultuda Asya Kâğıt ile hayata geçirdiğimiz yeni projemiz, Türkiye’de çok özel bir yere sahip. Asya Kâğıt’a vizyoner yaklaşımları ve markamıza duydukları güven için çok teşekkür ederiz” dedi.
1 ton atık kâğıdın geri dönüşümü ile 17 ağacın kesilmesi engelleniyor
Kâğıt geri dönüşümün çevresel faydalarına da dikkat çeken Erol Köksal; “Dönüşebilen ambalaj atıklarının %60-70'ini geri dönüşümlük kâğıt oluşturuyor. Atıkların ham madde olarak değerlendirilmesi ile hurda kâğıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini yüzde 74 ila 94, su kirliliğini yüzde 35 ve su kullanımını yüzde 45 azaltıyor. Kâğıt geri dönüşümü ile ham madde kullanarak sıfırdan kâğıt üretme işlemlerine kıyasla, yüzde 60 enerji tasarrufu, yüzde 80 su tasarrufu ve yüzde 95 hava kirliliği azalımı sağlanabiliyor. Geri kazanılan 1 ton kâğıt ile yaklaşık 17 yetişkin ağacı kurtarmış olurken 4.100 Kwh elektrik, 32 m3 su tasarrufu sağlayabiliyorsunuz. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda kâğıt geri dönüşümü ile sağlanan sadece ekonomik faydaları değil çevresel katkıları da kolayca görebiliriz. Geri dönüşüm sayesinde üretim kaynaklı hava kirliğinde sağlanan azalma ve ayrıca çöp hacmindeki düşüşün de çevresel faydaları ek olarak düşünülmelidir” dedi.