Header Reklam
Header Reklam

Akıllı Sayaç Teknolojisi Hizmet Sağlayıcılara Neler Sunabilir?

27 Eylül 2020
Akıllı Sayaç Teknolojisi Hizmet Sağlayıcılara Neler Sunabilir?

Yirmi yıl önce belediyeler, elektrik kesintilerini bildirmek için genellikle müşterilerden gelecek aramalara güveniyordu. Su sızıntıları ise bir süre kolayca fark edilmeyebilir. Hizmet kullanımlarının nasıl arttığını bilemeyen kullanıcılar, beklenmedik şekilde yüksek bir aylık faturalara maruz kalabilir.
Şehre ait hizmet sağlayıcıları, sorunları daha hızlı tanımlamalarına ve yanıtlamalarına olanak tanıyan daha ayrıntılı bilgiler sunabilen akıllı sayaç teknolojisine yöneldi. 
ABD’de federal hükümet, 2009 Amerikan Kurtarma ve Yeniden Yatırım Yasası'nın bir parçası olarak bu teknolojinin kullanımını teşvik etmek ve finanse etmek için 3 milyar dolardan fazla yatırım yaptı.
Akıllı Sayaç Teknolojisi Nedir?
Akıllı sayaçlar, kamu kuruluşlarına enerji veya su tüketiminin doğru, gerçek zamanlı izlenmesini sağlar. Akıllı sayaçlardan gelen veriler genellikle çeşitli kablosuz ağlar aracılığıyla iletilir. Bu gerçek zamanlı verileri kullanarak, yardımcı programlar, tüketimi izleyebilir ve anormallikleri tespit ederek verimlilik ve maliyet tasarrufu sağlayabilir.
Bazen belirli bir yerde bir borunun sızdığını bilebilmeniz yıllar alabilir. Akıllı sayaç teknolojileriyle sızıntıların nerede olduğunu anlaşılabilir ve zamanla milyonlarca galon su kaybetmeden önce bu noktadaki sorunu gidermek için dağıtım sistemindeki anormallikleri bulma konusunda daha proaktif olunabilir.
Akıllı su sayacı kullanımı, tüm sistemin güvenle koruma çabalarını kolaylaştırmaya da yardımcı olabilir.
Tüketiciler, elektrik kullanımı gibi gelecekteki hizmet odaklı ihtiyaçları için önceden plan yapmaya yardımcı olmak için akıllı sayaç tarafından üretilen verileri potansiyel olarak kullanabilir.
Bu teknolojiler sayesinde tüketim davranışları büyük bir dataya dönüştürülebilir ve bu data ek kapasite inşa etme ihtiyacını belirler ve çok daha verimli bir sistem oluşturur, bölgesel bazda ölçeklenebilir.
Akıllı Sayaç ile Normal Sayaç Arasındaki Fark Nedir?
Akıllı sayaçlar ile normal elektrik veya su sayaçları arasında birçok fark vardır. Normal sayaçlarla, bir kamu hizmeti şirketi çalışanının sayacı okumak için her ay belirli bir yere gelmesi gerekir; Akıllı sayaçlar, verileri düzenli aralıklarla uzaktan hizmet kuruluşlarına iletir.
Düzenli ölçümlerle, kamu hizmeti çalışanlarının anormallikleri tespit etmek için uzun bir süre boyunca verileri analiz etmesi gerekir. Akıllı sayaçlar bu algılamayı gerçek zamanlı olarak sağlar.

Akıllı sayaçlar, tüketicilerin kullanımlarını gerçek zamanlı olarak takip etmelerine ve kullanım şekillerini tespit etmelerine olanak tanır. Örneğin, ev boşken evlerinin ne kadar enerji tükettiğini görebilir ve ardından ışıkları veya diğer aletleri kapatarak bu kullanımı azaltmanın yollarını bulabilirler.
Kamu hizmetleri, müşterilere daha iyi hizmet vermenin ve maliyetten tasarruf etmenin yollarını bulmak için akıllı sayaçlara yöneliyor. Genel olarak, akıllı sayaçlar, kamu hizmetlerinin daha fazla yönden yönetim ve izleme yönlerini uzaktan gerçekleştirmesini sağlayarak zamandan ve paradan tasarruf sağlar.
Akıllı Sayaçların Faydaları Nelerdir?
Bazı şehirler, doğrudan konut sakinlerine sayaç sağlamak yerine akıllı su sayacı kurulumlarını teşvik etti.
Örneğin Santa Fe, NM ve Austin, Texas, 2018'de piyasaya sürülen sensör tabanlı bir ürün olan Phyn Plus Akıllı Su Asistanı gibi Phyn akıllı su asistanı cihazlarını ev sahiplerine ve işletmelere indirimlerle sundu. 
Phyn’in ürünleri, sapmaları belirlemek için tipik su kullanımını ve ilişkili basınç değişikliklerini değerlendirmek için yapay zeka ve makine öğrenimini kullanır. Son kullanıcılar bilgileri bir uygulama veya kurumsal gösterge panosu aracılığıyla görüntüleyebilir ve endişeler ortaya çıkarsa su, otomatik olarak kapatılabilir.
Phyn küresel iş geliştirme başkanı Mariel Devesa'ya göre, kurulumdan bir yıl sonra, uygulama verileri bazı mülklerde yüzde 20 ila 30 oranında su tasarrufu sağladığını gösterdi.
Akıllı Sayaçlar Hacklenebilir mi?
Bazı şehirler, güvenlik kaygıları da dahil olmak üzere birkaç nedenle akıllı su, elektrik ve diğer sayaçları eklemekte tereddüt edebilir.
IoT özellikli bir sayaç tipi ağın uygulanması, kamu hizmetlerinin sistemlerinin tehlikeye girme olasılığını artırabilir.
Sistemleri bağladığınızda birçok güvenlik açığı olabilir. Bir siber güvenlik ihlali, insanların sağlığını, topluluğu ve çevreyi gerçekten etkileyebilir. Birisi bir su arıtma tesisine girerse, sonuçları felaket olabilir. Bu nedenle, eksiksiz bir güvenlik protokolüne sahip olmak önemlidir. 
Birçok teknoloji tabanlı şehir programında olduğu gibi, akıllı sayaç uygulamalarında da gizlilik ve güvenlik bir sorun olabilir. Ama bu konuda güvenliği sağlamak üzere siber güvenlik yazılımları da çıtayı yükseltmeye çalışıyor.
Herhangi bir potansiyel veri yönetimi riskine rağmen, akıllı sayaç kullanımının, kısmen çok sayıda belediyenin getirdiği sosyal mesafe ve uzaktan çalışma standartları nedeniyle gelecekte daha da artacak.


 



Slider Altına