Header Reklam
Header Reklam

Yeni bütçe maratonu başlıyor...

29 Kasım 2013 Dergi: Eylül-Ekim 2013

Bu yılın bitmesine çok az kala 2014 yılı merkezi bütçe görüşmeleri Kurban Bayramı’nın hemen ardından Meclis’te görüşülmeye başlayacak. Ancak önümüzdeki yıl iki de seçim var. Mart ayı sonunda yerel yönetimler seçimleri ve Temmuz’da da Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Dolayısıyla önümüzdeki yılın bütçesi bir hayli zorlanacak gibi görünüyor. 2014 yılı merkezi bütçe çalışmalarını tamamlayan Maliye Bakanlığı da bu konuya vurgu yaparak, mali disiplinden taviz verilmeyeceğini ve seçim ekonomisi uygulanmayacağını söylüyor. Umarız ki öyle olur...

2014 yılı merkezi bütçe tasarısına ilişkin basına açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Seçim ekonomisi peşinde değiliz. Tam aksine derdimiz, mali performansımızı, kamu maliyesini güçlü tutup Türkiye'nin dışarıdan gelebilecek risklere karşı daha korunaklı hale gelmesini sağlamaktır. Gelecek sene de güçlü bir performans ortaya koymayı ümit ediyoruz. Umarız Avrupa'da da bir toparlanma olur ancak olmazsa da biz hesabımızı zaten kışa göre yaptık" diyor.
Gelecek yılın bütçesinin en önemli özelliğinin de ‘tasarruf’ olduğuna dikkat çeken Bakan Şimşek; “Tasarrufu sadece vatandaştan istemeyeceğiz; kamu da tasarruf edecek. Kamunun mal ve hizmet alımlarında 2013 yılına göre ödenek artışını çok sınırlı tuttuk. Bu konuda bütçenin onaylanmasının hemen ardından tüm kurum ve kuruluşlara mal ve hizmet alımlarına ilişkin bir talimatname gönderilecek. Yeni bütçeye herkes kendini sığdırmak zorunda” diyor.
Kamunun personel giderlerinin bütçenin yüzde 30’una dayandığına da işaret eden Şimşek, “2014 ve sonraki yıllarda çok daha dikkatli, çok daha temkinli gitmemiz gerekiyor. Bunun için her yıl ‘emeklilik, doğum ve ölüm nedeniyle ayrılan personelin yüzde 50’si kadar yeni personel alınır’, kuralını kaldırıyoruz. 2014 yılında eğitim, sağlık, güvenlik (öğretmen, hemşire, doktor, polis, koruma görevlisi) gibi istisnai kadrolar için 34 bin yeni personel alınacak. Diğer ihtiyaçlar için alım miktarı ise 40 bin olacak” diyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 yılı merkezi bütçe gelirlerinin 403,2 milyar, giderinin 436,3 milyar, vergi gelirlerinin 348,4 milyar ve bütçe açığının da 33,2 milyar Lira olacağını öngördüklerini belirterek, şu bilgileri aktarıyor: "Orta Vadeli Plan’da reel büyümeyi yüzde 4, deflatörü yüzde 6, TÜFE yıl sonu rakamını yüzde 5,3, ihracatı 166,5 milyar Dolar, ithalatı ise 262 milyar Dolar olarak hedefledik. 2014 yılı merkezi yönetim bütçesinde bütçe giderlerini 436,3 milyar, faiz hariç giderleri 384,3 milyar, bütçe gelirlerini 403,2 milyar, vergi gelirlerini 348,4 milyar, bütçe açığını ise 33,2 milyar Lira olarak öngördük. Faiz dışı fazla ise 18,8 milyar Lira. Bütçe gelir tahminlerimizi yüzde 4,1 gibi ihtiyatlı bir oranda artırdık. Çünkü biz süreklilik arz etmeyen gelirlere bel bağlamak istemiyoruz. Vergi gelirlerinde artış öngörümüz yüzde 7.1. Ağırlıklı olarak yine dolaylı vergilerden oluşacak. Gelir vergisinden 71 milyar, kurumlar vergisinden 31 milyar, ÖTV’den yaklaşık 90 milyar, dahilde alınan KDV’den yaklaşık 40 milyar ve ithalattan alınan KDV’den yaklaşık 65 milyar gelir bekliyoruz”.
Yapılan açıklamalara göre gelecek yılın bütçesinin en yüksek ödenek miktarları 97 milyar Lira ile Maliye Bakanlığı’na, 63,9 milyar Lira ile Hazine Müsteşarlığı’na ve 55,7 milyar Lira ile de Milli Eğitim Bakanlığı’na veriliyor.
Başta da belirttiğimiz gibi 2014 bütçe görüşmeleri önümüzdeki ay başlıyor. Umarız ki; vaat edilen hedefler tutturulabilsin.

Önümüzdeki sayıda görüşmek dileğiyle...

 


Etiketler


Slider Altına