Belediyeleri yeni dönemde kuraklıkla mücadele bekliyor...
Ülkemiz son yılların en kurak dönemini yaşıyor. Kar yok, yağmur da yağmıyor… Sanki kış aylarında değilmişiz gibi tüm kabanlarımızı, parkalarımızı attık. Havada bolca güneş var, karardığı o sayılı günlerde de karardığıyla kalıyor. Şubat’ın sonunda birkaç gündür dışarda yağmaya başlayan zayıf yağmura bakıyorum da gerçekten özlemişiz. Şikayet edip durduğumuz çamuru, su birikintisini, gök gürültüsünü gerçekten özlemişiz. Sokakta herkeste aynı cümleler; ‘aman yağsın da biz sıkıntısına razıyız’. Ya yeterince yağmazsa?
Uzmanlar, son 50 yılın en kurak mevsiminin yaşandığını söylüyor ve uyarıyor: Bir an önce alternatif çözümler geliştirilmeli. Suya dayalı işletmelerde acil programlama yapılmalı, içme suyu ve sulama amaçlı su depolanmalı ve en önemlisi de vatandaşlar, meselenin ciddiyeti konusunda bilgilendirilmeli” .
Yine uzmanların söylediğine göre; “2014 Su Yılı’nın en verimli ilk beş ayı yağışsız geçti. Su Yılı, 1 Ekim 2013’te başlayıp, 30 Eylül 2014’te sona eriyor. Bu Su Yılı içerisinde en bol yağmur-kar yağışları Ocak-Şubat aylarında sağlanır. Bu yağışlar bekleniyordu fakat Şubat sonuna gelinmesine rağmen beklenen kar yağışları gerçekleşmedi. Türkiye genelinde yağışlar yüzde 50 oranında azaldı. Tüm bölgelerde yağış oranlarında azalma ciddi şekilde devam ediyor. Buna göre, su gelirindeki düşüşte yüzde 64 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi ilk sırada yer alıyor. Düşüş; Yeşilırmak, Kızılırmak, Çoruh, Van Gölü, Ceyhan, Seyhan, Asi nehirleriyle, Konya, Fırat-Dicle ve Aras havzalarında kuvvetli yaşanıyor. Bol yağışlı dönemlerden çıkılmak üzere ve uzun dönemli meteorolojik öngörülere bakıldığında Mart ortalarına kadar ciddi yağış beklenmiyor. Nisan’da yağsa tarım rahatlasa bile içme suyu, sulama ve enerji üretimi ihtiyaçları için etkili olmaz.”
Sulardaki azalma, elektrik üreten barajlara da yansıdı. Ocak 2013-2014 döneminde yüzde 50’nin üzerinde azalma var. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) verilerine göre, 2012 ve 2013 yılı Kasım-Aralık ayları karşılaştırıldığında barajlardaki su miktarı; Aralık 2012’de 5,3 iken 2013 Aralık ayında 2,9 milyar metreküpe gerilemiş durumda. Hidroelektrik tesisleri yeterince elektrik üretemezse, elektrik faturalarımız da bu yıl zamlı olabilir; hatta kesintiler bile başlayabilir.
Öte yandan ülkemiz en yağışsız yıllarından birini yaşarken, Alman uzmanlar da 2014’ün El Nino’nun etkisiyle, ‘kaydedilmiş en sıcak yıl’ olabileceğini açıkladı. Zira, Pasifik Okyanusu’ndaki ılık suların yüzeye yükselmesi ve Ekvator boyunca Amerika kıtasına yönelmesiyle oluşan hava hareketinin bu yıl gerçekleşmesi bekleniyor. El Nino (Yaramaz çocuk) ismi verilen bu hareket ile atmosfere ciddi miktarda sıcaklık yayılacak. Bu durumun gerçekleşmesi durumunda iklimlerin altüst olacağı ve 2014’ün çok sıcak geçme ihtimalinin arttığı belirtiliyor.
Tüm bunların ışığında görünen o ki bizi sıcak ve kurak bir yaz bekliyor. Başta belediyeler olmak üzere suyla ilgili tüm kamu kuruluşları bu döneme hazırlıklı olmalılar. Özellikle yerel yönetim seçimlerinin yapılacağı bu dönemde seçilecek başkanların öncelikle üzerinde durmaları gereken konu da bu olacak. Çünkü vatandaşlar tüm şikayetleri için önce onları bulacak. Umarız ki yetkililer ‘onu o zaman düşünürüz’ demiyorlardır. Kim bilir o gün geldiğinde de ‘ne yapalım yağmur yağmadı’ diyeceklerdir. Ama bu cevap ne yetkililer için ne de halk için yeterli olacaktır.
Önümüzdeki sayıda görüşmek dileğiyle,
“Yağ yağ yağmur teknede hamur
Ver Allahım ver sicim gibi yağmur…”