Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar; 'Şehirlerimizin marka değerlerini arttırmak için yeni teşvikler getirmeye çalışıyoruz'
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen Gelişen Kentler Zirvesi, 24- 25 Kasım tarihleri arasında Gaziantep'te gerçekleştirildi.Daha önce Bursa ve Konya'da düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi, Gaziantep durağı, aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile GYODER arasında gerçekleştirilecek birçok iş birliğinin de ilk somut adımı oldu. GYODER'in, gelişen kentlerdeki yatırım fırsatlarını sektör temsilcileriyle buluşturmak ve bu kentlerin gelecekteki yatırımlardan daha fazla pay almasını sağlamak amacıyla düzenlediği Gelişen Kentler Zirvesi'nin üçüncüsü, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, GYODER Başkanı Işık Gökkaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Murat ve Gaziantep Valisi Erdal Ata'nın konuşmalarıyla başladı.
Zirve'nin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Işık Gökkaya, Türkiye ekonomisinin son dönemde kaydettiği gelişmelere ve gayrimenkul sektörünün bu gelişimdeki katkılarına değindi. Gündemdeki kentsel dönüşüm, kat mülkiyeti kanunu, mütekabiliyet yasası gibi konulara da vurgu yapan Gökkaya, ikincil piyasalar, imar haklarının menkulleştirilmesi gibi alternatiflere de dikkat çekti.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, The Wall Street Journal araştırmasına göre Gaziantep'in, Dünyada En Hızlı Gelişen Kentleri listesinde 9'uncu sırada olduğunu söyleyerek Gaziantep'te yaşanan kentsel değişimi ve gelişimi anlattı. Gaziantep'in ekonomik, üretim ve ihracat gücüne değinen Başkan Güzelbey, "Ekolojik Kent Projesi"nden de bahsederek, yeşil çatıların, hava koridorlarının ve kendi enerjisini üreten evlerin bulunacağını söyledi.
Yabancılara mülk satışı ile ilgili olarak Gaziantep'e gelen yoğun talebi de dile getiren Asım Güzelbey, bu konudaki sorunların bir an önce giderilmesi gerektiğine değindi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı, son onay süreçlerinin ardından gayrimenkul yatırımları için 5 milyon metrekarelik bir alanı sunmaya hazırlandıklarını da sözlerine ekledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, gündemdeki üç konuya ilişkin açıklamalarda bulundu
Zirve'de konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, mütekabiliyet, 2B ve kentsel dönüşüm yasalarıyla ilgili olarak gerekli düzenlemelerin en kısa sürede yapılacağını açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın ilk açıklaması mütekabiliyet yasasıyla ilgili oldu. Yasanın kısa süre içinde değiştirileceğini söyleyen Bayraktar, Amerika ve Avrupa gibi ülkelerde mütekabiliyetin aranmadığını belirterek, "O ülkede bize arazi satılmasa da bize gelenlere satacağız. Suriye'den, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden, Avrupa'dan talepler var. Mütekabiliyet yasası, sadece yatırım ve cari açık açısından fayda sağlamayacak. Buraya büyük yabancılar gelecek. Bu yasayı, ülkemizin milli birlik ve bütünlüğünü, tarihi değerlerimizi korumak suretiyle çıkaracağız. İnanın bu değişiklik Avrupa'ya girişimizi de kolaylaştıracak" diye konuştu. 2B Yasası'nda sona gelindiğini belirten Bayraktar, "Riskli alanlarda dönüşüm yapmak için hazırladığımız yasa tasarısını da Başbakanlığa ilettik. Bu yasanın çıkması halinde Türkiye'de ara teknik eleman sıkıntısını beraberinde getirecek. Bunu çözmek için de mesleki eğitim çalışmaları yürütüyoruz. Mesleki ve teknik liseleri yeniden güçlendirip sektörün eleman ihtiyacını gidereceğiz. Bir yandan da istihdama önemli katkı sağlayacağız" dedi. Bayraktar, kentsel dönüşüm yasasıyla ilgili olarak ise çalışmaların sürdüğünü söyledi. Türkiye'nin kalkınmasının ve gelişmesinin önündeki engelleri kaldırmak için bir dizi yasa çıkaracaklarını belirten Bakan Bayraktar, ''Türkiye'de marka şehirlerin marka değerini artırmak için yeni teşvikler getirmeye çalışacağız. Yeni çıkaracağımız kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte özellikle büyük şehirlerimizde, nüfusu 500-600 binin üzerinde ve deprem aksı üzerinde olan şehirlerden başlamak üzere Türkiye'de dalga dalga bu dönüşümü sağlayacağız.''
Yapı malzemelerinde Türkiye'nin çok iyi bir noktada olduğunu, inşaat alanında ise Türk müteahhitliğinin uluslararası alanda Çin'den sonra ikinci sırada bulunduğuna dikkat çeken Bakan, ancak bu sektörün yurtdışından aynı paralelde bir para akışı sağlayamadığını, bunun da yurtdışında inşaat sektöründeki şartnamelerin, Türkiye veya Türk şirketler tarafından hazırlanamamasından kaynaklandığını dile getirdi. Hükümet olarak Türkiye'nin kalkınması için her türlü yasayı çıkaracaklarını belirten Bayraktar, her adımda kolaylaştırıcı tedbirler getireceklerini de sözlerine ekledi.
Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey: "Gaziantep'te arsa fiyatları yükseldi"
Oturumların ardından GYODER Başkanı Işık Gökkaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'in katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey burada yaptığı konuşmada, mütekabiliyet yasasında yapılacak düzenlemelerle Türkiye'de artık yabancıların mülk almasının önündeki engellerin kalkacağını belirterek, başta Halep olmak üzere Ortadoğu'dan Gaziantep'e olan ilginin daha da artacağını söyledi. Mütekabiliyet ile ilgili düzenlemelerin ardından Gaziantep'te ulusal ve yabancı yeni yatırım beklentisine de değinen Dr. Asım Güzelbey, Türkiye'de yabancı yatırımcılar için en cazip yılın 2006 olduğunu, Hollandalı, Alman ve İngilizler başta olmak üzere Gaziantep'te birçok yatırımcı olduğunu belirtti. Güzelbey, 2008 küresel ekonomik krizin paralelinde yabancı yatırımcıların ilgisinin azaldığını söyledi. Gaziantep'in kültür- inanç, sağlık ve eğitim turizmi için de cazibe merkezi olduğunu söyleyen Güzelbey, günümüzde profilin büyük ölçüde değiştiğini belirtti. Önceleri Halep'ten çok varlıklı insanların Gaziantep'te ikinci ev düşüncesi olduğunu belirten Dr. Asım Güzelbey, şimdi ise orta tabakanın kentte mülk edinmek gibi bir çabası olduğunu, bunun da Türkiye'yi ülkelerine göre daha güvenli bulmalarından kaynaklandığını belirtti. Gaziantep'te arsa fiyatlarının yüksekliğine de değinen Güzelbey, kentin sadece imarlı bölgelerinde değil, genelinde bir artışın yaşandığını söyledi. Güzelbey, kentin büyümesinden kaynaklanan artışın, en değersiz yerde bile arsa fiyatlarının 3'e katlanmasına yol açtığını açıkladı.
GYODER Başkanı, "Gayrimenkul sektörü, Türkiye paralelinde büyüyor"
GYODER Başkanı Işık Gökkaya ise iç piyasada kısa vadeli satış beklentisini değerlendirerek, Türkiye'de 2012'nin, 2011'e oranla daha zor geçeceği öngörülerine dikkat çekti. Türkiye Orta Vadeli Programı'nda; 2012 yılında % 3- 4 büyüme gösterildiğine değinen Işık Gökkaya, gayrimenkul sektörünün de Türkiye paralelinde büyüdüğünü belirtti. Gökkaya, bunun yanı sıra kentsel dönüşüm ile kamu harcamalarının gerçekleşmesinin de gayrimenkul sektörünün büyümesini tetikleyeceğinin de altını çizdi. Gayrimenkul sektörünün, cari açığı büyütmeden büyüyen sektörlerden birisi olduğuna değinen GYODER Başkanı Işık Gökkaya, bunun, sektör girdilerinin % 90'ının yerli olmasından kaynaklandığını söyledi. Gayrimenkul sektörünün ihracatının, ithalatından çok daha üstünde olduğunu vurgulayan Gökkaya, sektörün teşvik edilmesi ve desteklenmesinin ise Türkiye'nin önümüzdeki dönemde büyümesinde çok önemli rol oynayacağını belirtti.
Zirve, ikinci günde gerçekleşen teknik ve kültür gezilerinin ardından sona erdi.
Sonuç bildirgesi
- "Marka Kent" oluşturmak kentlerin gelişimi için büyük önem arz etmekte olup şehirlerin marka değerlerini arttırmak için gerekli teşviklerin sağlanması gerekmektedir. Her kentin kendine has bir kimliği ve kültürü vardır. Kentler markalaşırken kendi öz kimliğini yansıtarak küresel düzeyde yerel düşünce yapısına sahip olmalıdır.
- Mütekabiliyet yasasının yeniden düzenlenmesi ile ülkeye yabancı sermaye girişi sağlanmış olacak ve ikincil piyasaların kurulması sağlanacaktır. Turizm ve ekonomiyi canlandırmak ve AB'ye giriş sürecine katkı sağlaması için yabancılara gayrimenkul satışını engelleyen mütekabiliyet ilkesinin değiştirilmesi ve yabancıların mülk ediniminin kolaylaştırılması gerekmektedir.
- Gaziantep yalnızca modern değil aynı zamanda model bir şehirdir. Bu yüzden Gaziantep'in planları yapılırken 2 milyonluk bir nüfusa göre değil 5 milyonluk nüfus göz önüne alınarak yapılmalıdır.
- Gaziantep bugün kültür, turizm ve sanayisiyle ön plana çıkmaktadır. Wall Street Journal tarafından yapılan bir araştırmaya göre Gaziantep Dünya'nın en hızlı gelişen kentleri sıralamasında 9. sırada yer almaktadır. Bu şehirlerden ilk üçü Çin'dedir. Dördüncü sırada ise Dubai bulunmaktadır. Bu sıralamada Gaziantep'in petrolü olmadan, sanayisi, ticareti ve turizmi ile yer aldığı görülmektedir.
- Türkiye'de kent ve kentsel yaşam kalitesinin artırılması ve ekonominin canlandırılması için kentsel dönüşüm ve yenilemelerin yapılması gereklidir. Kentsel dönüşüm ve yenileme için kamu, özel sektör ve vatandaş arasında sağlanacak uzlaşma ve katılım esastır. Projelerin hayata geçirilmesi için uzun vadeli politikalar oluşturulmalı ve yasa ile desteklenmelidir.
- Kentlerin dönüşüm ve yenilemeleri konularında belediyeler ve kamu kurumlarının daha aktif ve kararlı olması sağlanmalı ve sosyal ve toplumsal ilişkiler göz ardı edilmeden dönüşüm yapılmalıdır. Bunun için gerekli olan yasal altyapı bir an önce oluşturulmalıdır. Kentsel dönüşüm için Türkiye'de yaklaşık 400 milyar dolarlık bir maliyetle 5 milyona yakın konut stokunu dönüştürülecektir.
- Sürdürülebilir ve ekolojik gelişmenin daha da önem kazandığı günümüzde, Gaziantep'te de bununla ilgili çalışmalar başlamıştır. Bu kapsamda küresel ısınmaya önlem almak için alınan önlemlerde 2023'e hazırlanan planlamada karbondioksit salımı düşük, kendi enerjisini kendi üreten, yalıtımlı, düşük yoğunluklu, organik tarım ve hayvancılığın yapılacağı, binalarında yeşil çatının olacağı, yağmur suyunun dönüştürüleceği ve insanın yaşamaya doyamayacağı bir kent tasarlanmaktadır.
- Gaziantep'in geleceği değerlendirilirken iç ve dış dinamikler dikkatle ele alınmalıdır. Gaziantep konumu ile bu ülkede önemli bir yere sahiptir. Havzasında Kahramanmaraş, Halep, Şanlıurfa vardır ve bu havza yaklaşık 10 milyonluk nüfusa sahiptir. Bu durum göz önüne alınarak Gaziantep merkezli bir kalkınma sağlanmalıdır. Hükümetin Gaziantep gibi gelişmekte olan cazibe merkezi şehirlere daha fazla önem vermesi gerekmektedir.
- Gaziantep konut ve ofis sektörleri açısından büyük bir potansiyel barındırmaktadır. Her iki sektör açısından da, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin ve ilçe belediyelerin ciddi, yönlendirici ve özel sektör ile işbirliği içerisinde hazırladığı kentsel dönüşüm ve kentsel tasarım projeleri fırsatlar oluşturmaktadır.
- Gaziantep'in 2023 vizyonu sınır ötesi bölgesel kent üzerine kurgulanmalıdır. Bunun için ise; dayanıklı, koruma ve gelişme dengesi olan ve bölgesinde lider ve girişimci olması amaçlanmalıdır.
- Şehirlerin turist çekmesi için o şehrin kültürel ve sosyal gelişiminin sağlanması gerekmektedir.