Siemens Kent Yönetimi Yaklaşımı ve Çözümler
Siemens yıllardır sürdürmekte olduğu öncü ve yenilikçi rolünü, günümüzün en önemli gündem maddeleri olan kent güvenliği ve kriz yönetimi konularında da başarı ile sürdürmektedir. Bu önemli başlıklara yanıt verirken çevreci yaklaşımından asla taviz vermeyerek, bu başlıkların ihtiyaç duyduğu karmaşık entegrasyonu, en güncel teknoloji ile gelişmeye açık biçimde gerçekleştirmektedir.
Siemens kent yönetim yaklaşımını oluştururken mega trendleri öngörmekte buna göre pozisyonunu belirlemektedir. Zorluklar günümüz dünyasında eskiden beklemediğimiz değişimler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Modern kentlerin temel görünümünü, nüfus artışı ve nüfusun yaşlanması, göç ve kültür entegrasyonu, nüfus dağılımındaki değişiklikler gibi demografik değişimler belirlemektedir.
Günümüzde artan dolaşım ve taşıma seçenekleri, güvenlik ihtiyacı ve temel ihtiyaçların hızlı ve etkin karşılanması gerekliliği şehirleşme hızını artırmaktadır.
Endüstrileşmenin tetiklediği iklim değişikliği olgusunun sonucu olarak doğal kaynakların azalması ve buna bağlı olarak gelişen çevre koruma gerekliliği ile enerji verimliliği çözümleri ihtiyacı tüm Dünya paydaşlarını konuya eğilmeye zorlamaktadır.
Globalleşme kapsamında artan dürüst rekabet ihtiyacı, açık pazar imkânları ve gelişen iletişim ile artan işbirliği olanakları, bu dönüşüme yatırımı kaçınılmaz hale getirmiştir.
Dünya nüfusunun yüzde ellisi şehirlerde yaşamakta ve üretilen enerjinin yüzde yetmiş beşini tüketmektedir. Bu durumun önümüzdeki on yıl içinde daha da büyük oranlar ile kendini göstereceği açıktır.
Siemens tüm bu gerçekler ışığında modern yaşamın kaynağı ve beşiği olan şehirler için bütünleşmiş ve sürdürülebilir yönetim modelini önermektedir.
Bu kapsamda Siemens güvenlik uygulamaları başta olmak üzere, temiz ve atık su yönetimi, eğitim, kamu yönetimi, sağlık, enerji, akıllı binalar gibi konularda çözüm üretmektedir. Ayrıca kentin giriş ve çıkışlarının, lojistik hizmetlerinin, entegre mal ve hizmet akışlarının kontrolü kapsamında liman, hava alanı ve kara yolları için özgün entegre çözümler sunmaktadır.
Sürdürülebilir Yönetim
Sürdürülebilir yönetim kavramı, tek cümle ile çevre etkilerini göz önünde tutarak toplum için ekonomik kaynakların en iyi şekilde yönlendirilmesi olarak özetlenebilir. Strateji, hedef, kaynak ve projelerin, bütünleştirici ve dengeli bir yaklaşımla, tüm paydaşlar ve şehrin şartları göz önüne alınarak yönetimi sağlanmalıdır.
Siemens bu bağlamda farklı şehir kategorilerine göre özelleştirilmiş çözümler sağlamaktadır.
"Genç Şehirler", yüksek göç ve genel ekonomik gelişme ile artan yıllık büyüme oranı olan, yine göç sebebi ile genç nüfusa sahiptirler. "Geçiş Dönemi Şehirleri" ise altyapının tamamlanması aşamasına girmiş, yıllık büyüme oranında doygunluğa ulaşmış, nüfus yaşlılığının izlenmeye başladığı şehirlerdir. Son kategori ise altyapının optimizasyonu aşamasına gelmiş olan "Olgun Şehirler"dir. Bu kapsamda yıllık büyüme yavaşlamış marjinal katma değer devreye girmiştir.
Siemens tüm şehir kategorilerinin ihtiyaçlarına yönelik olarak titizlikle hazırlanmış bir ürün portföyünü sunmaktadır. Bu portföy şehir kapasite ve büyüklüklerine göre boyutlandırılabilmektedir.
Siemens Şehir Yönetimi Portföy Elemanları aşağıdaki ana başlıklar altında toplanmıştır:
Akıllı Çözümler
Güvenlik Çözümleri
Mobil Çözümler
Yeşil IT Çözümleri
Ancak Siemens'in bu bağlamdaki yaklaşımı sadece çözüm üretmek değil, bu çözümlere Kamu erişimi için iş modelleri de oluşturmaktır:
IT dış kaynak kullanımı başlığı altında, Siemens Kamu ve sivil kurumlara tüm IT servislerini portföyündeki ürün ve hizmetler ile sağlama desteği vermektedir. Bu sayede kurumlar kendi iş süreçlerine odaklanarak daha verimli bir çalışma ortamına kavuşmaktadırlar.
Uygulama Servis Sağlayıcılığı ya da Kamu Özel Sektör İş ortaklığı modelleri ile ortak büyük kapsamlı projeler için Kamu ile ortak iş birimlerinin kurulması ve işletilmesi. Bu modeller kapsamında birçok ülkede başarılı işletme modellerine imza atılmıştır. Kamunun fonksiyonel bilgisi ve iş sahipliği gücü ile özel sektörün gerçekleştirme kabiliyetleri bir araya geldiğinde çözümsüz birçok konu yönetilebilir olmaktadır.
Ayrıca Siemens Finansal Hizmetler (SFS) biriminin oluşturduğu finans modelleri sayesinde, kendi finansman modeli ile çalışan özel proje uygulamalarının hayata geçirilmesi sağlanmaktadır.
Örnek Proje: İzmir Kent Güvenlik Yönetimi
Siemens 2009 - 2010 faaliyet yılı kapsamında İzmir Kent Güvenlik ve Yönetim Projesini küresel olarak örnek proje seçmiştir. Proje kapsamında benzer nitelikteki önceki Siemens projelerinde elde edilmiş birikim kullanılmakta ve modern dünya şehirlerinin ihtiyaç duyacağı seviyelere taşınmaktadır.
Bu proje ile oluşturulacak olan sistem İzmir Valiliği, İl ve İlçe Emniyet Müdürlükleri ana, hizmet ve ek binaları, Polis Merkez Amirlikleri, şehir genelindeki kavşak ve noktalar, kritik ve önemli bina ve tesisler, önemli meydan ve toplumsal gösteri alanları ile ana/tali izleme merkezlerinde tesis edilecektir.
Kaynaklar, risk ve sürecin en uygun şekilde yönetimini sağlamak üzere proje üç temel fazda gerçekleştirilecektir. İzmir KGYS projesi için imzalanan sözleşme kapsamı birinci ve ikinci faz ile sınırlı tutulmuştur. Üçüncü faz, bir ve ikinci fazların tamamlanmasını takiben ayrı bir proje olarak tekrar değerlendirilecektir.
Bu projenin bir ve ikinci fazları sonucunda Kent Güvenlik Sistemi, yaygın adı ile MOBESE'de hedeflerimiz;
Olayın öncelikle sistem tarafından tespiti,
Olaya ilişkin kayıtların tutulması (bu kayıtların olay ilişkisi hiç bir zaman kopmadan, her zaman erişilebilir olması) ve ihtiyaç duyulduğunda çok kısa sürede bilgiye erişim,
Polis tarafından hazırlanan adli dosyaların olay bitiminde deliller kararmadan savcılığa ulaştırılması,
Alo 155'e gelen ihbar telefonu kapanmadan reaksiyon gösterme, olayla ilgili tüm birimlerin aynı kişi tarafından yönlendirilmesi,
7x24 kesintisiz çalışma,
Veri Güvenliğini ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi standartlarına göre en üst seviyede sağlama,
Adli işlerde kullanılacak kayıtlarda dijital verinin kaybını engelleyecek gerekli yedekleme altyapısının oluşturulması ve merkezler arası yedekleme sistemi,
Şehrin her yerinden gelen yüksek çözünürlüklü (Megapixel) görüntülerin akıcı gösterimi ve kaydı, bunu destekleyecek kuvvetli ve paylaşılmayan bir veri ağı altyapısı,
Bakım, idame, işletme masraflarının en alt düzeye çekilmesi,
Depolanacak verinin (video görüntüleri) devasa boyutları düşünülerek, birbirini yedekleyen iki komuta kontrol merkezi üzerinde dağıtık yapıda ve gerektiğinde sistemi kesintiye uğratmadan kapasite artışı sağlanabilmesi,
İki bina arasında veri yedekliliğini sağlamak için yüksek hızda veri iletişimi sağlanması,
Tüm sistemin ilk kurulum ve bakım maliyeti dışında tekrarlanan abonelik maliyetlerinin olmaması,
Sistemin açık mimari prensibi ile inşa edilmesi ve gelecekte (Faz III) eklenecek fonksiyonları da rahatlıkla yerine getirebilmesi.
Kent güvenliği ve yönetimi, birçok girdinin kontrol ve koordinasyonunu gerektiren çok karmaşık bir iştir. Bu karmaşık fonksiyonun en etkin şekilde yönetilebilmesi için şehri algılayan alıcıların yanı sıra, şehir yönetiminde başka fonksiyonları yerine getiren kurumların girdi ve çıktılarına da ihtiyaç duyulmaktadır. Bu koordinasyonu etkin bir şekilde sağlamak için özel yedekli yapıda iki Komuta Kontrol merkezi tasarlanmıştır.
Söz konusu merkezler, kent güvenliği ve yönetimini etkin bir şekilde yerine getirebilmesi için Siemens tarafından üretilmiş komuta kontrol yazılımı ile desteklenmektedir.
Bilindiği gibi toplumsal olayların yönetimi esnasında meydana gelen felaketler, söz konusu sürecin yönetilmesindeki karmaşadan ve panikten kaynaklanmaktadır. Bu tür problemlerin en aza indirilmesi için komuta kontrol yazılımı çağrı ve alarm yönetimi fonksiyonları ile desteklenmektedir.
İş akışı entegre doküman yönetimi sistemi komuta kontrol yazılımı ile entegre çalışarak merkezler dışında oluşan aktivitelerin yönetilmesi için kullanılacaktır.
XML ve SOA destekli entegrasyon altyapıları sayesinde sistem iç bileşenleri dışında ayrıca PolNet/e-Devlet fonksiyonları sisteme entegre edilebilmektedir.
Şehrin can damarları, yaşam merkezleri ve giriş - çıkış noktalarının izlenmesi ve kontrol edilmesi maksadıyla izleme ve plaka tespit sistemleri kurulmaktadır.
Seçilen asayiş izleme noktalarında 360 derece kayıt kabiliyeti sağlanırken, belirli bir noktanın yaklaştırılması sistemin 360 derece kayıt kabiliyetini ortadan kaldırmayacaktır.
Plaka tanıma sistemi tarafından tespit edilen plakalar mevcut veritabanından anında sorgulanmakta ve tespit edilen araçlar için güzergâh tespiti yapılabilmektedir. Yol şeritlerini bindirmeli olarak izleyebilen kameralar sayesinde şerit değiştiren araçların da plakaları tespit edilebilmektedir.
Sistemin alt yapısı genişlemeye açık olarak, ileride Faz III kapsamında mevcut kabiliyetlere ilave olarak interaktif araç takibi, dijital telsiz entegrasyonu, 3 boyutlu yüz tanıma, sanal duvar uygulamaları, toplusal olay alarmı v.b. kabiliyetler kazandırılabilecek şekilde tasarlanmıştır.
İzmir KGYS projesindeki modern yaklaşımlar
Bilimsel araştırmalar gözle izleme yapan bir görevlinin zamana göre dikkat toplama değerlerinin saatler içerisinde hızla azaldığını ve etkin bir izleme için gerekli yetkinliğin ortadan kalktığını göstermektedir.
Kamera görüntülerinin hiçbir destek almadan sadece gözle izlenmesi zafiyet yaratmaktadır.
Bu nedenle İzmir KGYS projesi; 7/24 izleme yapılan bir ortamdaki insan hatalarını en aza indirmek maksadıyla tam/yarı otomatik yazılım ve video analiz desteği verecek şekilde tasarlanmıştır.
Elde mevcut kaynakların etkin bir şekilde kullanılabilmesi için kaynak tipi, faaliyet durumu ve coğrafi konum bilgilerinin devamlı güncellenmesine ihtiyaç vardır.
Siemens tarafından geliştirilen komuta kontrol yazılımı şehrin güvenliği ve yönetimi için gerekli tüm kaynakların kontrolüne imkân sağlayacak kabiliyettedir.
Birçok uygulamada yeterli ağ altyapısı sağlanamadığı için görüntü kamera direklerinde bulunan endüstriyel PC'lere (Hard disk'lere) kaydedilmekte ve görüntülerin incelenmesine ihtiyaç duyulduğunda direkteki kayıt cihazı sökülerek inceleme yapılmaktadır. Bu durum hem zaman kaybına yol açmakta, hem de kayıtların tahrifi konusunda risk oluşturmaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmirNET altyapısı tarafından desteklenen yüksek hızdaki iletişim ağ üzerinden aktarılan görüntüler Komuta Kontrol merkezlerinde kayıt altına alınmakta, görüntülerin incelenmesi istendiğinde, hiç zaman kaybı yaşamadan inceleme yapılabilmektedir. Merkezlerde kaydedildiği ve güvenli bir ortamda saklandığı için de kayıtların sabote ve tahrif edilme riski en aza indirilmiş olacaktır.
Sonuç
Yukarıda genel hatları ile anlatılan Siemens çözümü ile hedefimiz kent güvenliğini artıracak, proaktif, genişleyebilir ve çevreci bir komuta kontrol sistemini, gerekli entegrasyon ve orkestrasyonu sağlayarak İzmir için gerçekleştirmektir.
Proje'nin birinci fazı kapsamında teslim edilecek birinci komuta kontrol binası tamamlanma aşamasına gelmiş olup, hızla gelişen teknolojilerin proje sürecinde dahi ortaya koyduğu değişikliklerin yansıtılması ile dayanıklılık ve genişleyebilirlik testleri kamera ve destek birimleri için devam etmektedir.
Büyük ölçüde tamamlanan yazılım çalışmalarına yeni eklenen bileşenlerin entegrasyonu ile devam edilecektir.
Faz II kapsamında Faz I dönemi içinde sabitlenen tasarım bileşenleri İzmir iline 100 izleme ve 50 plaka tanıma noktasında 800'den fazla kamera ve ikinci komuta kontrol merkezi ile birlikte kurulacaktır.
Siemens günümüzde; askeri ve sivil güvenlik otoriteleri tarafından en öncelikli problem alanları olarak belirlenen:
Enerji hatlarının savunması
Kent güvenliği
Kriz yönetimi
konularında oluşturduğu çözümleri proje deneyimleri ile güncellemekte, geliştirmekte ve müşterilerine sunmaktadır.
Önümüzdeki dönemde de geleceğe dönük, yenilikçi, genişleyebilir, entegre, çevreci ve en başta güvenlik olmak üzere kent yönetim çözümlerini, olayların takipçisi değil önleyicisi/caydırıcısı olan ürünlerle kentlerimize sunmayı hedeflemekteyiz.
Oğuz Kalaycıoğlu
Siemens San. Tic. AŞ.
Kamu Sektörü Çözüm Mimarı