LED teknolojisi akıllı şehirlerin geleceğini aydınlatacak
General Electric, LED teknolojilerinin de içinde yer aldığı “Endüstriyel İnternet” ile şehirleri daha sürdürülebilir, daha enerji verimli hale getirecek.
General Electric (GE), 27 Ekim tarihinde GE İnovasyon Merkezi’nde düzenlediği “Akıllı Şehirlerin Geleceği” toplantısında; enerji verimliliğinin en önemli alanlarından LED teknolojilerinin, güçlü yazılım platformlarıyla birlikte kullanılmasıyla şehirlere daha fazla katma değer yaratıldığı anlatıldı.
Etkinlik kapsamında düzenlene panelde, akıllı şehirlere yönelik dijital aydınlatma yatırımlarının; toplumsal, ekonomik kalkınma, enerji güvenliği ve altyapı dayanıklılığına yönelik yeni iş modellerinin ve araştırma fırsatlarının ortaya çıkmasına yardımcı alabileceğinin altı çizildi. Aydınlatma dünyasında sessiz bir devrimin gerçekleştiği bu dönemde, LED teknolojisinin elektrikli aydınlatmayı dijital çağa taşıdığı belirtildi
Akıllı bir sistemin içinde yer aldıklarında, yaklaşık yüzde 60 oranında görüş mesafesini artırdığı, enerji, karbon ve bakım tasarrufu sağladığı belirtilen LED’lerin, gerçek zamanlı enerji tüketimi ve optimizasyon hakkında da kritik bilgiler sunduğu, vurgulandı. Örneğin, uzaktan operasyon imkanı ve veri toplama kabiliyetleri dolayısıyla, meteoroloji istasyonları ve internete bağlı pozitif-enerji kurulumlarının bir parçası olabilecek. Bu yüzden, enerji verimliliğine sahip aydınlatma teknolojilerine yönelik yatırımlarla, şehirler daha akıllı hale gelebilecekleri altyapıları oluşturuyor.
“GE bugün kendini dijital endüstriyel şirket olarak konumlandırıyor”
Etkinliğin açılışında konuşan GE Türkiye Başkanı ve CEO’su Canan Özsoy, internetin hayatlarımızı ve iş yapma biçimlerimizi uzun süredir değiştirdiğini, artık yeni bir endüstri devriminin içinde olduğumuzu işaret ederek, “Endüstriyel İnternet”in bu devrimi daha da büyütüp geliştirdiğini söyledi. Özsoy şöyle devam etti: “Makine icat etme kabiliyetimizi ortaya koyan endüstriyel devrimle, şeyleri birbirine bağlayan Endüstriyel İnternet’i birleştirmeye başladığımız bu günlerde yeni bir dünyanın da kapılarını açıyoruz. Bu dönüşüm, yeni sektörler, yeni alanlar yaratırken, yaşam biçimlerimizi, alışkanlıklarımızı da doğrudan etkiliyor. Bu konuda GE Dünya Başkanı Jeff Immelt şöyle diyor: ‘Ben dünya devi endüstriyel bir şirketin başkanı olarak bir gece yattım, sabah kalktığımda kendimi bir veri analitiği yazılım şirketinin başkanı olarak buldum’. Bu sonuç tabi ki bir akşamda gerçekleşmedi. Uzun yıllardır yapılan yatırımlar, yenilikler ve belli bir stratejinin sonucunda oluştu.
130 yıldır teknoloji ve endüstri şirketi olarak, yoluna devam eden General Electric, bugün artık kendini ‘dijital endüstriyel şirket’ olarak konumlandırıyor. Bu çerçevede havacılık, sağlık, ulaşım, aydınlatma gibi kritik önemdeki endüstrilerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayacak, öngörülebilir yazılımlara sahip makine ve çözümler üretiyoruz”.
İnternet, LED entegrasyonu büyük bir aydınlatma dönüşümü yaratacak
Dünyada yaşanan bu büyük internet dönüşümünün doğal olarak kentleri de doğrudan etkilediğini dile getiren Ersoy “Akıllı Şehir” yaklaşımıyla diğer bir temel dönüşümün hızla başladığını kaydetti.
“Dünya tarihinde ilk kez 2006’da kent nüfusu, kır nüfusunu geçti. Bugün dünya nüfusunun % 55’i şehirlerde yaşıyor ve bu yüzdenin de giderek artması bekleniyor. Birleşmiş Milletler, 2030 yılına kadar şehirlerde 5 milyar insanın yaşayacağını öngörüyor. Yine Birleşmiş Milletler’e göre, 2100 yılında 10.8 milyara ulaşacak dünya nüfusunun % 84’ü artık şehirlerde yaşıyor olacak. Bugün nüfusu 10 milyonun üzerinde olan 28 tane megakent var ve düzinelerce daha olacak. Bu faktörler nedeniyle, 21. Yüzyıl’a aynı zamanda kent yüzyılı deniyor. Doğal olarak tüm dünyada şehirler, artan nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak, gerekli hizmetleri yenilikçi yöntemlerle sunmak, sağlık, eğitim, ulaşım, altyapı gibi zorlu ve maliyeti yüksek pek çok problemi çözmek yükümlülüğü ile karşı karşıya. İşte burada karşımıza son yıllarda hızla gelen ‘Akıllı Şehir’ konsepti, kavramı çıkıyor. Bu zorlukların üstesinde gelmek için teknolojiyi kullanan akıllı şehir kavramının vazgeçilmez ögelerinden biri GE’in de öncelikleri arasında yer alan LED çözümleridir. Hızla gelişen LED teknolojilerindeki atılımlar, sadece aydınlatma sektörünü ilgilendirmiyor aynı zamanda kentli bireylerin, tüm yaşamlarını baştan aşağıya etkileyebilecek nitelikte bir dönüşümün de habercisi. Nesnelerin interneti bağlamında, internetin LED ile entegre olması, aydınlatma sektöründe büyük bir dönüşüm yaratacak.
Modern kentlerin en büyük problemlerinden bir olan ulaşım ve trafik konusunda LED’in getirdiği yenilikçi çözümler oldukça önemli kazanımlar yaratacak. Örneğin İstanbul gibi bir mega kentte, yoğun trafiğin iyileştirilmesinin akıllı ortamlar ve endüstriyel internet ile mümkün olabileceğini söyleyebilirim. Böylelikle daha temiz daha enerji verimli ve daha akılı bir İstanbul’u düşünebiliriz. Trafikte kaybedilen zaman, endüstrinin dışında bireysel verimsizliklere de neden oluyor. Yapılan bir çalışmaya göre; İstanbul’da yılda yaklaşık 125 saatimizi trafikte durarak geçiriyoruz. Ortalama günde 8 saat çalışan biri, yılda 15 iş gününü, sadece trafikte oturarak harcıyor. İşte akıllı ortamlar, günlük hayatımızın yaşam kalitesini yükselterek daha yaşanabilir, daha sürdürülebilir şehirler yaratmayı amaçlıyor.
LED teknolojisinin yaratacağı başka bir dönüşüm ise çevre ve sağlık alanındaki yeniliklerdir. LED teknolojileri sayesinde günümüzün akıllı şehirleri, sakinlerinin yaşam kalitesini artırmaya yönelik olarak, havadaki kentsel toksik maddelerle ilgili veri toplayabiliyor, analiz edebiliyor, önlem geliştirebiliyor ve önlemlerin etkilerini ölçebiliyor. Bu da yine çevre kirliliği konusunda girişimlerde bulunan ülkemiz için olumlu bir katkı demek. İstanbul’un da daha temiz bir havaya sahip olması mümkündür. Günlük hayatımızdan verdiğim bu basit örnekler LDE’in sağlayacağı fırsatların sadece birkaç tanesi. En yeni LED sensörlerinin yeteneklerini, endüstriyel internetin yaratmakta olduğu olanaklarla birleştirdiğimizde çok daha ötesini görmek mümkün hale geliyor. GE olarak biz de tüm bu alanlarda yeni teknolojileri geliştirip, katkımızı ortaya koymaya devam edeceğiz”.
“Türkiye LED'leri kullanarak enerji harcamalarını azaltmayı hedefliyor”
Etkinlik sonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan GE Aydınlatma Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi (MEAT) Genel Müdürü Erdem Soyal ise 2020 itibariyle sokak aydınlatma lambalarının yüzde 75’ini dönüştürmeyi hedefleyen Türkiye’nin, Avrupa’da bu dönüşüme ilk başlayan ülkeler arasında yer alacağına dikkat çekti. LED teknolojisinin Türkiye için enerji verimliliğinde çok büyük bir fırsat sunduğunu belirten Soyal şunları söyledi; “Enerji tasarrufu ve verimliliği Türkiye'nin enerji stratejisindeki en önemli unsurlardan biridir. Eski teknolojiye kıyasla çok büyük bir enerji tasarrufu sağlanabilir. Bazı örneklerde, LED'in sağladığı enerji tasarrufu projenin tamamının maliyetini çıkartabiliyor. Yapılan araştırmalara göre, LED dönüşümü Türkiye'ye yıllık 600 milyon liralık tasarruf sağlayacak. GE, LED çözümleriyle bütün işletmeleri birleştiren teknolojik yenilikler ve servis hizmetleri ile katma değer yaratıyor. Bu yaklaşımımız, ihtiyaca göre uyarlanan ve ciddi tasarruf sağlayan gelişmiş ticari aydınlatma çözümleri sunuyor. GE'nin şehir uygulamalarına yönelik yazılım tanımlı aydınlatma çözümlerinin, gelirleri artırmak, tasarruf sağlamak ve şehir sakinlerinin yaşam kalitelerini artırmak üzere, şehir faaliyetlerini optimize edeceğini gururla söyleyebilirim.”