Header Reklam
Header Reklam

Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi, inşaat sektörünü bir araya getirdi

21 Mart 2014 Dergi: Ocak-Şubat 2014

1.Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi, 6 Şubat’ta Grand Cevahir Hotel’de yapıldı. Kongrede, 2013 yılında belediyeler açısından kentsel dönüşüm süreci ve 2014 de yapılması planlanan projeler ile 2014 Yılında Gayrimenkul ve İnşaat Sektörü’nün kentsel dönüşüm planları, kentsel dönüşüme sektörel bakış açıları ve 2014 yılı hedefleri gibi konular görüşüldü.


Kongrenin açılış konuşmasını yapan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Avrupa'da nasıl ki yeni konut yapılmıyor, daha ziyade mevcut yapılar restore edilerek yola devam ediliyorsa, Türkiye de 10-20 yıl sonra yapı konusunda o noktaya gelecek” dedi. Türkiye'de oluşan algının 20 daire karşılığı 40 daire istenmesi olduğunu dile getiren Tellioğlu, “İstanbul'da trafikte can çekişiyoruz. Çünkü İstanbul'un yoğunluğunu trafik kaldırmıyor. Ama aynı İstanbul'da, vatandaşın da müteahhittin de beklentisi, eğer bir ev yıkılıyorsa, bunun yerine 2 ev yapılmıyorsa bu teknik olarak mümkün değil demektir. Ben benim binam yapılsın, üstüne para vereyim, yoğunluğu az olsun, yeşil alanı, otoparkı olsun diyen ev sahibi görmedim. Yapıldı diyelim ki, cebimiz de para doldu. Ama ne oldu emsal 1'e 1 arttı. 1 milyon konut 2 milyon oldu. Sonucu iyi olmadı. Kentsel dönüşüm illa yıktığımız yerde bina yapmak değildir. Gerekirse yıkılan yer başka yere taşınabilmeli. Her yerde böyle olmayabilir ama denenebilir. Farklı enstrümanlar gelişebilir.” şeklinde konuştu.

“Kentsel dönüşümde yapılar Türkiye’nin gelecek 100 yılı hesaplanarak planlanmalı”

Öte yandan dünyada teknolojik olarak bilinen yapı envanterinin de yapı stoklarına kazandırmak gerektiğini ifade eden Tellioğlu, güvenli ve doğa dostu binalara teşviğin artması gerektiğini belirtti. Yeşil alanından kendi enerjisini üreten binalardan artık sularını yeniden sisteme kazandıran sistemlerden, kullanılan malzemelerin doğa dostu olmasına kadar bu sistemin kentsel dönüşüm sürecine kazandırılması gerektiğini vurgulayan Tellioğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye'de kentsel dönüşüm noktasında yeni planlanacak olan yapılar Türkiye'nin gelecek 100 yılını hesaplayarak yapılmalı. 100 yıl içinde insanlar neye ihtiyaç duyar, bunları düşünerek planlamak lazım. Enerji kimliği teşvik edilmeli. Türkiye yaklaşık 40 milyar Dolar parasını yalıtımsız binalarından dolayı israf ediyor. Biz enerji olarak dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bunlar da bu sistem içerisinde yeniden dönüşmeli. Tüm bunların yanında Türkiye'de müteahhitlik yanında, diğer kentsel dönüşüm aktörlerinde de sıkıntılar var. Ancak özellikle müteahhitler noktasında başarılı bir kentsel dönüşüm için mutlaka Türk Ticaret Kanunu'nda meslek tanımı yapılmalı.”

Türkiye'de müteahhitlik sertifikası üzerine bir çalışma yürüttüklerini açıklayan Tellioğlu, “Bu da sektörü disiplinize edecek. Birkaç üniversiteden talep var. İnşallah böyle bir sertifika hazırlamak istiyoruz.” dedi.
Tellioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Kentsel dönüşümün Türkiye'de tam algılandığını sanmıyorum. Dönüşümün muhatapları kimse olması gereken manada bilincin oluşmadığını düşünüyorum. Vatandaş 150 binlik evi verip 700 binlik ev alma peşinde. Müteahhitlerin de, belediyelerin de, vatandaşın da bir kısmı nasıl daha çok gelir elde ederiz diye düşünüyor. Böyle kentsel dönüşüm olmaz. Kısa vadede kazandırır ancak uzun vadede ülkemiz ve gelecek nesillerimiz zararlı çıkar. Belediyelerin bu iş için diğer kaynaklarından bile kaynak aktararak çalışması lazım. Bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak görmeleri lazım. Elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Belediyeler bu işin önemli parçası. Tüm milletimizin dönüşüme sahip çıkması gerek.”

“Depremi birlikte yeneceğiz dedik ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürdük

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, kongrede Kartal’da yapılan dönüşümleri sunum eşliğinde anlattı. Kartal’ın dönüşmesi için 2009 yılından itibaren Kartal’daki sitelerle dönüşüm toplantıları düzenlediklerini söyleyen Öz, “Seçim bildirgesine koyduğumuz ‘Depremi birlikte yeneceğiz’ manifestosuna yönelik olarak Kartal’ın deprem envanterini çıkardık. 2009 yılında başladığımız bu süreç, 2001 yönetmenliğinden önce ve sonra yapılan 169 site de bu tür bilgilendirme toplantıları yaptık. Halk ne dedi, biz ne dedik? Daha sonra halk ne istedi, biz ne söyledik. Dernekler kurdurduk. Dernekler vasıtasıyla vatandaşları bilinçlendirdik” dedi. Kartal Belediyesi bünyesinde ‘Yapı Kontrol ve Deprem Dönüşüm Müdürlüğü’nü kurduklarını belirten Öz, burada sadece deprem dönüşümüyle ilgilenildiğini ifade ederek, “Aynı zamanda Risk Yapı Süreç Takip Sistemini ilk olarak Kartal Belediyesi geliştirdi. Bu sistem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da kullandığı sistemin öncüsü oldu” diye konuştu. Öz, deprem dönüşümün sağlıklı olabilmesi ve taraflar arasında haksızlıklara yol açılmaması için ‘ Deprem Dönüşüm Sözleşme Taslağı’ hazırladıklarını da vurguladıklarını ifade ettiği konuşmasına şöyle devam etti: “Sözleşme taslağı hazırladık. Biz vatandaşa şunu söyledik. ‘Hukukçularınız bu sözleşmeyi incelesin’ dedik. Sonra da ‘Olumsuzluklara karşı anlaşacağınız firmanızı inceleyelim’ dedik. Biz firmaların peşinden koşmayalım. Kartallılara öyle bir sözleşme taslağı hazırlayalım ki, vatandaşın kaprisinden müteahhit boğulmasın, müteahhitlerden de vatandaş mağdur olmasın. Bu olumsuzlukların olmaması için 43 sayfalık ‘Deprem Dönüşüm Sözleşme Taslağı’ hazırladık. Şu ana kadar önümüze başka bir ‘Deprem Dönüşüm Sözleşme Taslağı’ gelmedi.” Kartal’da deprem dönüşümü ve yerinde dönüşümün sorunsuz yaşanması için vatandaşlara tapularını verdik. Dönüşebilmeleri için “Yaşam hakkı imar transferlerini” hayata geçirdik” diyen Öz, “Kartal’da ‘Önce tapu sonra da yapı, yaşam hakkı için imar transferi” sloganları ürettik. Yakın zamanda Kartal’da Kurtuluş Apartmanın yıkımını gerçekleştirdik. Bu, Türkiye’de bir ilktir. Çünkü daire sahipleri kredi aldılar, hiç imar hakkı istemediler. 20 daireli apartmanı yıktık. Bakanlığın sağladığı krediyle dönüşmeye çalışan bir yapı. Kurtuluş Apartmanı Türkiye için örnek bir uygulamadır” açıklamasında bulundu.

“Vatandaşı mağdur etmeden yapılan dönüşüm kaybettirmez, kazandırır”

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şahinbey'de yapılan dönüşümleri anlattığı konuşmasında, "Vatandaşı mağdur etmeden yapılan dönüşüm kaybettirmez kazandırır" dedi. Şahinbey'in 2013 yılı nüfus sayımına göre 817 bin 258 kişilik nüfusu ile Türkiye'nin 3'üncü büyük ilçesi konumunda olduğunu ve 5 yılda 131 bin 154 kişilik nüfus artışı olduğunu kaydeden Tahmazoğlu,"Belediyelerde hizmet yapmak için mali yapı çok önemli ilk olarak mali yapımızı düzelttik ve önceliklerimizi belirledik. 2009'da 92 milyon TL olan bütçemizi 2014'de 750 milyon TL'ye çıkartarak, 8 kat bir artış sağladık” dedi. Bütçelerinin % 80’ini yatırım bütçesi olarak kullandıklarını ifade eden Tahmazoğlu, bu kapsamda 5 bölgede kentsel dönüşüme başladıklarını söyledi. Tahmazoğlu, kamulaştırma için 285 milyon TL harcadıklarını ve bugüne kadar 2 bin 160 evin kamulaştırmasını yaparak yıkımlarını gerçekleştirdiklerini açıkladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Kentsel dönüşüm yaparken, vatandaş memnuniyeti çok önemlidir. Biz yaptığımız bu çalışmada % 97 oranında vatandaşımızla anlaşarak yaptık. Vatandaşımızın evini kamulaştırırken alternatifler sunduk ve isteğine göre yardımcı olduk. Belediye olarak 5 bin konut yaptık. Serinevler'de 250 TL aylık taksitle 250 ailemizi, Mavikent'te 400 TL aylık taksitle 2 bin ailemizi ev sahibi yaptık. 550 bin kişinin yaşayacağı yeni yaşam alanları oluşturduk. Bununla beraber göreve geldikten sonra yapılaşmaya asla müsaade etmeyerek, yeni çarpık yapılaşmanın olmamasını sağladık. 7 milyon metrekare alanı kapsayan Yeşilvadi projemiz kapsamında 1 milyon 700 bin metrekare alana Türkiye'nin en büyük parkını yapıyoruz. Parkımızla birlikte şehir trafiğini rahatlatacak olan 12 km'lik 50 metre genişliğinde 12 şeritli yolumuzu birlikte yapıyoruz. Yine Tarihi dokunun % 95'i Şahinbey ilçemizde bulunmaktadır. ‘Tarih Şahinbey'de yeniden canlanıyor’ sloganıyla 7 km'lik sokak sağlıklaştırma ve cephe yenileme çalışması yaptık. Tarihi yapıları restore ederek, günümüze kazandırdık. Yaptığımız bu çalışmalar neticesinde Tarihi Kentler Birliği’nin en büyük ödülünü aldık. Yine şehir merkezi içinde kalan oto tamirci esnafımıza 970 adet işyeri bulunan Şahinbey Sanayi Sitemizi yaprak, esnafımızı oraya taşıyoruz. Belediyelerin oy kaybetme endişesiyle kentsel dönüşümden uzak durması doğru değil, vatandaşı mağdur etmeden yapılan dönüşüm kaybettirmez kazandırır."

Kentsel dönüşüm Türkiye’nin geleceğine yapılan çok önemli bir yatırım, Denizbank olarak bu projenin parçası olmaktan gurur duyuyoruz”

Denizbank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, kentsel dönüşüm projelerine verdikleri destekleri Türkiye’nin geleceğine yapılan çok önemli bir yatırım olduğu gerekçesiyle kentsel dönüşüm projelerine destek verdiklerini açıkladı. Bu işin bir parçası olduklarını ifade eden Ertürk, Bakanlık tarafından yapılan bina dönüşümlerinde 2 projeden birinin Denizbank tarafından desteklendiğine dikkat çekti. Son 1 yılda bu konuya ilişkin ciddi bir tecrübe edindiklerini ifade eden Ertürk, konuşmasına şöyle devam etti: “En başından beri bu işi nasıl yapacağımızı öğrendik ve kentsel dönüşüm için özel bir telefon numarası ve web sitesi tahsis ettik. 10 aylık döneme baktığımızda 12 bin kişinin internet sitesini ziyaret ettiğini, telefon merkezimize de 300 bin sorunun geldiğini gördük. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaptığımız toplantılarla bu süreci halkımıza anlatmaya çalıştık. Kentsel dönüşüme ilişkin hazırladığımız dökümanda süreci 6 tane çok basit adıma indirgeyerek halkla paylaştık.
Bunları yaptıkça projeler gelmeye başladı ve şuanda 600’den fazla bina dönüşümünü takip ediyoruz. Bu projelerden 260 tanesi hayata geçiyor. İstanbul bu işin merkezin ve öyle olmaya devam edecek. Şu anda İstanbul’da 200 tane projemiz devam ediyor. Bundan 6 ay sonra karşınıza geldiğimizde bu 200 projenin dönüştürülmüş halini sizlere sunuyor olacağız. Banka açısından baktığınızda bu iş sadece finans işi değil. Biz bu işe bir sosyal sorumluluk projesi olarak başladık. Biz büyüyen nüfusu da ilave ettiğimizde 2023’e kadar 8 milyon konutun dönüşeceğini öngördük. Bu da 700 milyarlık bir yatırım demek. Bunun için kabaca bir hesap yaptığımızda 500 milyar liralık bir finansmana ihtiyaç var. Şu anda Türkiye’de kullandırılan toplam konut kredilerine baktığınızda daha yeni 110 milyarlara geldik. Bu demektir ki sadece kentsel dönüşüm projeleri için 2023’e kadar şu anki toplam kullandırılan kredinin 5 katı kadar daha kredi kullandıracağız. O açıdan kentsel dönüşüm Türkiye’nin geleceğine yapılan çok önemli bir yatırım. Denizbank olarak bizde bunun bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.”

“Kentsel dönüşüm İstanbul’a yakışacak şekilde yapılmalı…”

Artaş İnşaat Satış ve Pazarlama Koordinatörü Varol Tezmen kongrede söz alırken, bugün inşaatta belli bir kalite çizgisinin yakalandığının ve birçok firmanın başarılı işler ortaya çıkardığının altını çizdi. Avrupa Konutları ve Vadi İstanbul projeleriyle İstanbul’da büyük ölçekli bir kentsel dönüşüm projesini hayat geçirdiklerini ifade eden Tezmen, “Bundan sonra da sektörde yatırımlarımız devam ediyor. Kentsel dönüşüm projelerinde üzerimize düşen görevi yerine getirmekten memnuniyet duyuyoruz. İstanbul’da dönüşümün metropol bir şehre yakışacak şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ülkemizin insanları daha sağlıklı binalarda yaşamayı hak ediyorlar. O nedenle bu konuda çalışmaların hızlandırılması ve kanunlarla güven ortamının sağlanması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

“Firma olarak önceliğimiz kentsel dönüşüme değer yaratmak”

Via Properties Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar, halkın dönüşüm kelimesinden rahatsız olduğunu bunun yerine kentsel yenilenme kelimesinin kullanılması gerektiğinin altını çizerek başladığı konuşmasında şunları dile getirdi: “Kentsel dönüşüme konu olan alanlarda yapılan mega projeler dönüşümü çok daha fazla hızlandırıyor. Biz bunu Viaport ve Vialand projelerinde yaşadık ve gözlemledik. Vialand kentsel dönüşüme konu olan bölgenin tam kalbinde yer alıyor. Projenin içinde farklılıklar olduğu için inşaata başladığımız günün akabinde bölgede kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Bu anlamda yerel yönetimlerin kentsel dönüşüme konu olan bölgelerin ortalarına farklı anlamlar taşıyan projeleri koyarak kentsel dönüşümü tetiklemesi gerekiyor. diye düşünüyorum. Biz firma olarak önceliğimiz kentsel dönüşümün içinde birebir olmak değil, bölgede farklı projeler geliştirip dönüşüme katma değer yaratmak.”

“81 Kent 81 Vizyon çalışmamız kentsel dönüşüm için altyapı oluşturacak”

Kentsel dönüşüm sürecine bugüne kadar yapılanları eleştiren NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, "Türkiye'de kentsel dönüşümün adı rantsal dönüşüm haline geldi. Ben dahil bütün müteahhitler bu işe rantsal baktığımız için bu işin sosyolojik ve diğer etkilerini düşünmekten uzak kalıyoruz. Kent artık son nefesinde" dedi. Dönüşümde önce kent planları oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Timur, “Biraz insanların geleceğine yönelik bir şeyler yapıp sadece parayı düşünmememiz lazım" dedi. Timur "Yurtdışında kentsel dönüşüm örneklerinde bütün kente yönelik araştırmalar yapılıyor, daha sonra master planı imar planına dönüşüyor. Ancak bizde direkt olarak sadece imar planı hazırlanıyor” açıklamasında bulundu. Kentsel dönüşüm sürecinde sosyal sorumluluk projesi olarak 81 kent için 81 vizyon çalışması hazırladıklannı söyleyen Timur, "80 kent için çalışmamızı yaptık. Bir tek İstanbul'un çalışmaları devam ediyor" dedi. Timur, bu çalışmaların, sağlıklı ve planlı bir kentsel dönüşüm için önemli bir altyapı oluşturacağını vurguladı.

“Kentsel dönüşümde ada bazında projeler teşvik edilmeli”

Kentsel dönüşüm örneklerinde hak sahiplerinin ve müteahhitlerin kaç emsal alınacağı ve kaç metrekare fazla inşaat yapılacağı ile ilgilendiğine değinen Krea Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal, “Herkes kaç emsal alınabileceği ile ilgileniyor. Emsal alma işi müteahhitlere bırakılamaz. Bütün müteahhitler ne kadar gri alanda daha fazla metrekare üretirim, masrafı kısarım hesabı yapıyor. Bu sistem herkesi yolsuzluğa itiyor. Ne kadar emsal verileceği, ne yapılacağı bunların hepsi bölgesel planlara dayanmalı” dedi. Kentsel dönüşümde ada bazında projelerin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Kodal, sektörde şeffaflığın, adaletin ve rekabet eşit olarak sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

“Kentsel dönüşüm ada bazında verilecek imarlarla başarıya ulaşacak”

Keten İnşaat Genel Müdürü Selahattin Keten imar mevzuatında değişiklikler yapılması gerektiğine işaret ederken, artık yeni arazi geliştirme şansının pek olmadığını, kentsel dönüşümle arazi gelişiminin sağlanabileceğini kaydetti. Keten, mega projelerin şehri büyütmekten başka bir anlamı olmadığına dikkat çekerek, “Kentin bir takım temel sıkıntıları var. Bu sıkıntılar aşılmadan mega projelerin yapılması yeni sorunları da beraberinde getirecektir” dedi. Bugüne kadar 200’den fazla binayı yıkıp yeniden inşa ettikleri söyleyen Keten, edindikleri tecrübeden yola çıkarak, ada bazında verilecek imarlarla kentsel dönüşümün başarıya ulaşabileceğini söyledi.

 


Etiketler


Slider Altına