Veri ve Yapay Zekânın Birleşiminden Doğan Analitik Veri Platformu: Pivony
Pivony, firmaların iç ve dış veri kaynaklarında yer alan müşteri söylemlerinden yapay zekâ ile çok kolay ve hızlı bir şekilde içgörü oluşturmalarına olanak tanıyan bir girişim. Müşterilerinin arasında belediyelerin de olduğu Pivony ile ilgili bilgi almak için şirketin kurucusu ve CEO’su Emre Çalışır ile bir araya geldik ve kendisine Pivony nedir? Belediyelere sunduğu hizmetler ve avantajlar nelerdir? diye sorduk. Ayrıntılara gelin birlikte bakalım…
Pivony’nin kuruluş hikâyesi
Vodafone’da 5 yıllık Ar-Ge mühendisliği deneyiminin ardından doktora çalışmaları için İtalya ve Amerika’da bulundum ve o dönemde insanların sosyal medyadan ne konuştuğunu, algoritmalar vasıtasıyla kolay ve hızlı bir şekilde anlamayı sağlamak üzerine çalışıyordum. Bunun için Twitter’da üç buçuk yıl boyunca Brexit Referandumu ile alakalı 55 milyon tweet’in analizini yaptım. Algoritmalarla insanların hangi konularda nasıl düşünceler içerisinde olduğunu keşfederken, bunun aslında pazarlama alanında faaliyet gösteren kişilerin tüketicileri anlamak için çok etkin bir yöntem olacağını öngördüm ve araştırma çalışmalarımın ekseninde bunu bir girişime dönüştürmeye karar verdim. Doktoramı tez aşamasında dondurup derin bir teknolojiye sahip olan fakat kullanımı çok kolay olan ve hiçbir teknik personel, yazılımcı veya veri bilimciye ihtiyaç duymadan, doğrudan tüketicilerin değişen ihtiyaçlarını, isteklerini anlamayı sağlayan bir platformu oluşturmak için yola çıktık. 2019’un Aralık ayında TÜBİTAK başvurusu sonrasında 2020’nin Mart ayında ürünleştirme ekibini kurduk.
Pivony’nin amacı yapay zekâyı demokratikleştirmek
Temel olarak Pivony, birkaç klikle hem şirketlerin iç veri kaynakları hem de dış veri kaynaklarındaki tüketici söylemlerini, metin tabanlı verileri yapay zekâ yardımıyla analiz eden otomatik bir platform. Bulutta, abonelik tabanlı çalışıyor. Amacımız yapay zekâyı çok daha erişilebilir hale getirmek. Aslında bir şekilde demokratikleştirmek. Çünkü şu anda yalnızca büyük bütçeleri olan çok büyük şirketler buna sahip. Fakat Pivony’i kullanarak henüz şirketini kurmamış bir start-up kuracak bir girişimci bile çok kolay bir şekilde tüketici isteklerini anlayıp pazardaki konumlanmasını ve stratejisini daha veri odaklı yapabiliyor.
Pivony nasıl işliyor?
Platform tamamen self servis ve daha çok B2C dediğimiz, doğrudan müşteriye, son kullanıcıya hitap eden iş modelindeki şirketler için uygun. Çünkü son kullanıcıya hitap eden şirketlerin internette ve doğrudan kendilerine gelen daha çok müşteri söylemi var. Sistem şu şekilde işliyor: Örneğin müşterimiz, kendi markasıyla veya rakip markayla ilgili son bir yılda neler konuşulmuş, neyi başarılı yapmışlar, eksiklikleri neler, geliştirilebilir alanları neler gibi merak ettiği sorularla analize başlıyor. Platformun başına geçiyor, internet tarayıcısından bir tane anahtar kelime veriyor, bu bir marka adı olabilir ya da birkaç kelimeyi bir arada verebilir, sonrasında platform bütün veriyi toplayıp her şeyi otomasyondan geçirerek bir arayüz sunuyor. Kişi Pivony arayüzünü incelediğinde, örnek veriyorum 10 bin kişinin COVID ve maskelerle alakalı konuştuğunu, bu 10 bin kişinin 150 tanesinin maskelerin dayanıklılığından memnun olmadığını, bu gruptakilerden ise 30’unun sebep olarak kolayca kopmasından kaynaklı memnuniyetsizliklerini belirttiğini görebiliyor. Örneğin bir maske üreticisi bu veriyi kullanarak, hiç öyle geniş çaplı anketler yapmaya gerek kalmadan halihazırda olan veriye göre aksiyon alarak maskelerini daha dayanıklı hale getirebilir ve pazarlama kampanyalarında da bunu ön plana çıkararak satışa dönme oranını artırabilir.
Yani Pivony kullanıcıları, kendi markaları veya rakip markaları analiz ederek ürünlerini, hizmetlerini platformun sunduğu veriye göre geliştirebilir, değişen ihtiyaçlara Pivony sayesinde daha hızlı cevap verebilir.
Günlük hayatımızda insanlar fikirlerini sosyal medyada beyan ediyor. Biz de bu hazır ifade edilmiş verileri daha kullanılır hale getiriyoruz. Çok yeni yaşadığımız bir şeyi paylaşmak isterim. Kanada’dan bir müşterimiz Kanada’daki insanların COVID ile alakalı ne düşündüğünü öğrenmek istedi. Biz sadece Pivony üzerinde ‘Canada’ ve ‘COVID’ kelimelerini yazdık ve sistem küçük bir kitle tarafından dile getirilen sosyopolitik bir problemi keşfetti. Kanada’dan Amerika’ya seyahat etmek isteyenlerin kabul edilmediğini ama Amerika’dan Kanada’ya gelmek isteyenlerin bir problem yaşamadıklarını ve bundan dolayı Kanadalıların bunu bir ‘adaletsizlik’ olarak gördüğünü, kendi hükümetlerinin aldıkları bu karardan memnun olmadıklarını ortaya çıkardı. Pivony ile bu birkaç klikle görülebilecek bir şey. Bizi anketle karşılaştırmak doğru olmaz, anketlerin farklı dinamikleri var. Bizim yaptığımız, büyük verinin içerisinde insan gözünün fark edemeyeceği içerikleri şirketlere görünür yapmak ve buradan aksiyon almaları için bir ilham kaynağı olabilmek.
İşte Pivony’nin belediyelere sunduğu hizmetler
Biz belediyelerle alakalı halkın ihtiyaçlarını daha iyi anlamalarına yönelik bir fayda sağlayabilir miyiz diye görüşmeye başladık. Birçok belediye ile hem online görüştük hem de onları ziyaret ettik. Tabii ki halk Beyaz Masa ile belediyelerle birtakım paylaşımlar yapıyor ama doğrudan belediye ile paylaşmadıkları mecralarda ne konuşuyorlar? Bu soruya cevap aradığımız zaman örneğin insanların Twitter’da belediyenin hesabını etiketleyerek veya etiketlemeyerek lokasyon bilgisi ile birlikte bir konu hakkında yorum yaptığını fark ettik. İnsanlar belediyeyle ilgili bir şey söylediği zaman genelde “ben şu mahallede şu sokakta oturuyorum, mahallemde son 30 gündür çöpler toplanmıyor veya akşamları çok gürültü oluyor” gibi şeyler yazıyor. Pivony ile bunlar direkt otomatik bir şekilde harita üzerinde görselleştirilebiliyor, bunların ne zaman yaşandığı, neler konuşulduğu sisteme hiçbir ön bilgi vermeden, sadece bir anahtar kelime yazdıktan sonra görülebiliyor. Belediye nerede ne olduğunu, nasıl bir beklenti olduğunu, hayata geçirdiği projelerin halktan nasıl karşılık aldığını çok kolay ve hızlı bir şekilde görebiliyor ve bu veriye göre aksiyon alabiliyor. Ayrıca belediyelere içgörü uzmanlarımızla raporlar hazırlayıp sunabiliyoruz. Çünkü belediyeler çok yoğun şekilde çalışıyor, gündemleri çok hızlı değişebiliyor ve buna yeterince vakit ayıramayabiliyor.
Pivony şirketlerin ve belediyelerin bakış açılarını değiştirebilir
Şirketlerin veya belediyelerin yaklaşımı, o anda yaşanan bir problemi çözmek üzerine oluyor. Ancak şöyle düşünmek lazım, örneğin bir belediye son bir yılda çöp toplama ile ilgili nasıl bir performans gösterdiğine bakmak isteyebilir hatta bu konuda başka bir belediyeyle de kendini karşılaştırabilir. Bu şekilde bir analiz yaparak sadece o problemi çözmek değil o problemin bir daha yaşanmaması için daha faydalı ve kalıcı çözümler geliştirebilir. İşte Pivony bu noktada şirketlerin ve belediyelerin bakış açılarını da değiştirebilir, onlara çok daha geniş bir bakış açısı kazandırabilir.
Bugüne kadar Çeşme Belediyesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi ile Twitter ve onların sosyal medya hesaplarına gelen yorumlarla ilgili çalışmalarımız oldu ve hâlâ devam ediyor. Tabii Çeşme’de sezonsallık var, yaz aylarında nüfus artıyor dolayısıyla yorum sayısı da artıyor. Bu belediyelerimize Pivony üzerinde birer hesap tanımladık, onlar hangi alanda analiz yapmak istiyorsa o alanda anahtar kelimelerini girip verileri topluyor. Sonrasında verileri yorumlayıp, buna göre aksiyon alıyor.
Birçok farklı yapay zekâ algoritmasını devamlı kullanıyor, deneyimliyor ve geliştiriyoruz
Pivony, şu anda Türkiye, İngiltere, Amerika, Hindistan, Filipinler, Endonezya gibi birçok farklı ülkedeki pazarlama profesyonelleri tarafından halihazırda kullanılıyor. Platformumuzu kullananlardan çok olumlu geri bildirimler alıyoruz ve bir yandan da yeni veri entegrasyonları, algoritmalarda geliştirmeler ve yeni özellikler eklemeye de hızla devam ediyoruz. Çok zor bir iş yapıyoruz ve bazen bunu siz mi yaptınız, kaç senede yaptınız gibi sorular alıyoruz. Buna cevabım, evet biz çok kısa bir sürede yaptık ancak burada benim yazılım, ürün geliştirme ve bilimsel araştırma alanındaki 10 yılı aşkın deneyimim tabii ki asıl bu süreci hızlandıran. Bugüne kadar 30 onaylanmış incelemeli patentim bulunmakla birlikte 7 uluslararası konferansta yayımlanmış makale çalışmasının içerisinde yer aldım. Bu deneyimler, Pivony gibi geliştirilmesi oldukça zor bir platformu yapmamızı sağladı. Şu anda 10 kişilik bir ekibiz ancak büyüyoruz. Bize yatırım yapan Startup Wise Guys grubu, sistemimizin kodlarına kadar inceledi ve sonrasında yatırım kararı verdi. Literatürü yakından takip ediyor, birçok farklı yapay zekâ algoritmasını devamlı deneyimliyor ve geliştiriyoruz. Üniversitelerimizdeki değerli profesörler de projemizi takip ediyor. Örneğin TÜBİTAK projemizin hakemi Ortadoğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Pınar Karagöz. Sistemin doğruluğu ve başarısı için devamlı olarak gözlem ve iyileştirme yapıyoruz. Geri bildirime dayalı devamlı öğrenen bir sistemimiz var. Pivony olarak sosyal içgörü alanında en çok tercih edilen ürün olmayı amaçlıyoruz. En çok kullanıcısı olan, dolayısıyla da üzerinden en çok değer üretilen bir platform olma yolundayız. Öncelikli amacımız, Londra ofisimizi açmak. Daha sonra platformumuza Arapça dil seçeneğini ekleyerek Ortadoğu pazarına girmek istiyoruz. Tüm bunların ötesinde, girişimcilik harika bir yolculuk ve aslında tüm bu hedeflerin de ötesinde yolculuğun kendisi benim ve tüm Pivony ekibi için gerçek bir deneyim.