“Önceliğimiz, kullanılabilir ve faydalı bir yazılım üretmek”

Büyük veri ve coğrafi bilgi sistemlerini bir araya getiren yenilikçi bir fikri hayata geçirmek için yola çıkan DECE Yazılım’ın bir numaralı önceliği kullanılabilir ve faydalı bir yazılım üretmek. Bu fikirden yola çıkarak GEODI ve MOBIDI yazılımlarını kullanıcılarla buluşturan DECE Yazılım Genel Müdürü Serdar Ak ile firmanın faaliyetlerini ve gelecek dönem hedeflerini konuştuk.
DECE Yazılım’ın faaliyetlerine ilişkin bilgi verebilir misiniz? Sizi diğer firmalardan ayrıan özellikler nelerdir?
DECE Yazılım A.Ş. 2014 sonunda kuruldu. Büyük veri ve coğrafi bilgi sistemlerini bir araya getiren yenilikçi bir fikri hayata geçirmek için başladık. Bu doğrultuda GEODI ürününü geliştirdik. GEODI kendi alanında çok özgün bir ürün ve dünyada da benzeri yok. GEODI Ccoğrafi yetenekleri olan akıllı bir arama motoru ve ayrı ayrı yazılımlar ile yapılan pek çok işin tek araç ile yapılabilmesini sağlıyor. Metinleri bizler gibi okuyan ve yapay zeka ile değerlendiren bir altyapıya sahip.
Temel amaçlarımız ile uyumlu ve onu tamamlayan ikinci bir ürün olarak da MOBIDI’yi geliştirdik. MOBIDI mobil ekiplerin kullanabileceği bir belgeleme, veri toplama ve ekip yönetim uygulaması.
Bizi diğer pek çok firmadan ayıran önemli özelliklerimiz arasında en başta ürünlerimizi saymalıyız. Ürünlere odaklıyız ve bunları geliştirmek üzerine çalışıyoruz. Kullanılabilir ve faydalı yazılım üretmek bir numaralı önceliğimiz. Test ve kaliteyi belirleyen konulara özel çaba harcıyoruz ve bunun sonuçlarını da görüyoruz. GEODI ve MOBIDI her ikisi de kurulduğu anda çalışan ve ihtiyaçları gören yazılımlar.
Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz ve belediyeler hizmet verdiğiniz sektörlerin ne kadarlık bir kısmını kaplıyor?
Dijital veriye sahip herkesi hedefliyoruz. Ürünlerimiz basit arşiv işlerinden , eDiscovery’ye, Sosyal medya monitöring yapmak isteyenden, vatandaştan gelen mesajları sınıflamak isteyene kadar çok geniş bir alanda çözüm sunuyorlar.
Başlangıç olarak Yerel Yönetimleri, Hukukçuları ve Endüstriyel Tesisleri seçtik. Kamu kurumları ile de çalışıyoruz.
GEODI çözümünüze biraz daha detaylı değinmek gerekirse, hangi sektörler ve kurumlar için daha uygun ve çözüme ilişkin geri dönüşler nasıl?
GEODI yapısal olmayan veriler üzerinde çalışıyor. Yani Word, excel, PDF, Netcad, Autocad, UDF, MPP ve benzeri dosyalar, sosyal medya mesajları, e-Postalar, web sayfaları gibi 200’e yakın formattaki veriyi tanıyor ve görüntülüyor, içerikten arama yapıyor, not almanızı, başkaları ile paylaşmanızı sağlıyor.
GEODI’nin en önemli özelliği ise konumsal veri desteği. Bir PDF içinde parsel numarası, pafta adı , park adı veya bir sokak adı gördüğü zaman bu bilgiye harita üzerinden de erişilmesini sağlıyor. Artık bilgileri haritada görmek için veri dönüşümüne, veri sağlığı hizmeti gibi işlere gerek kalmıyor.
Akıllı Arşiv Çözümü olarak da adlandırdığımız uygulamamız arşivini dijtalleştirmek isteyenlere büyük kolaylık sağlıyor. Klasik çözümlerin aksine, sadece taranmış evrakı veriyorsunuz(TIF veya PDF) geri kalanı GEODI yapıyor. OCR, index alanlarının girişi, içerikten arama vs tamamen otomatik. Benzer veya kopya dokümanların otomatik bulunması gibi özellikler de katılınca benzersiz bir çözüm haline geliyor.
Geri dönüşler çok pozitif. Hem kullanıcılarımız hem sunum yaptığımız kişilerin büyük beğenisi ile karşı karşıyayız ve bu durum bizi gururlandırıyor. Doğru yolda olduğumuzdan eminiz.
MOBIDI çözümünüz ne tür uygulamalar sağlıyor?
MOBIDI, iOS ve Android telefonlarda çalışan bir mobil uygulama. MOBIDI, çok genel amaçlı bir uygulama ve saha işi olan, mobil ekipleri olan herkese uygun tasarlandı. MOBIDI Ofis dedğimiz bir merkez uygulaması ile birlikte belediyelerde zabıta, fen işleri, temizlik işleri, imar iskan gibi birimlere, hizmet sektörüne, bakım ekiplerine, güvenlik firmalarına çözüm sunuyoruz.
MOBIDI ile kullanıcı fotoğraf, ses, video kaydedebiliyor, not alabiliyor. Fotoğraflar üzerinde işaretleme yapabiliyor. İnternet olmadan veya çevrimdışı da çalışabiliyor. Personelin kendi telefonlarında çalışması büyük tasarruf ve kolaylık. Çevrim dışı çalışması personelin kendi internet kotasını kullanmadan iş yapa ilmesini sağlıyor.
Sincan Belediyesi, TepeServis ve Karel gibi iyi kullanıcılarımız var. TepeServis 20 bin çalışanı olan büyük bir hizmet firması ve bankalar için bankamatik makinelerinin temizlik hizmetini veriyor. MOBIDI ile temizlik öncesi ve sonrasının belgelenmesi, oluşan verilerin bankalar ile online paylaşımını sağlıyor.
Şu ana kadar hangi belediyelere hizmet verdiniz?
Sincan, Altındağ, Meram, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi halihazırda aktif kullanan belediyeler. Bu yıl içerisinde en az 10 belediyeye daha ulaşmayı hedefliyoruz.
Belediye harici kullanıcılarımız da var. TepeServis, Karel, Maxtel Telekom, Final Proje gibi özel sektör firmalarının yanında Şehircilik Bakanlığı, TKİ gibi önemli kamu referanslarımız var.
Bir belediye hizmetinizi satın almak istediğinde süreç nasıl işliyor? Proje sürecine dair bilgi verebilir misiniz?
Yazılımlarımızın pek çok bileşeni var. Tümünü almak zorunda değiller. Kullanıcı sayısına göre, evrak sayısına göre değişen fiyatlarımız var. Belediyeler yazılımlarımızı almak istedikleri zaman ihtiyaç duydukları özelliklere karar vermeleri yeterli. GEODI ve MOBIDI yüzde 100 yerli ve milli ürünler. Alım aşamasında yerli ürün belgesi gibi belgelerimizi sunabiliyoruz.
Satınalma öncesi örnek çalışma yapmayı da seviyoruz. Belediyemiz kendi belgeleri ile sonucu gördüğü zaman yarattığımız değeri daha iyi anlatabiliyoruz.
Biraz da satış sonrası hizmetlerinize değinelim. Bu konuda neler yapıyorsunuz?
Kurulum, eğitim gibi hizmetlerin dışında var olan sistemlerle entegrasyon yapabiliyoruz. Örneğin; kurumda 5 tane birbirinden habersiz uygulama var ve bunlara tek noktadan erişmek istiyorsunuz. Bu entegrasyonu yapıyoruz. Uygulamalar çalışmaya devam ediyorlar ama aradığınız bilginin hangilerinde olduğunu kolayca buluyorsunuz.
Yazılımlarımızı sürekli geliştiriyoruz ve mevcut kullanıcılarımıza sunuyoruz. Bir destek sitemiz var. Dileyen belediyelerimiz için yerinde personel desteği de sağlıyoruz.
Üzerinde çalıştığınız yeni bir projeniz var mı?
Evet, aslında çok sayıda proje üzerine çalışıyoruz. Tamamlanmış bir proje ama son bitirdiğimiz proje ile GEODI artık fotoğraf ve videolarda trafik işaretlerini tanır hale geldi. Büyükşehir belediyelerimiz için otomatik envanter oluşturabiliyoruz.
Ses tanıma, dokümanların sınıflanması konuları da diğer Ar-Ge projelerimiz.
Önümüzdeki dönemlere ilişkin hedefleriniz nelerdir?
2016 hepimizce malum talihsiz olayların yaşandığı bir yıl oldu. Durgunluk bizi de etkiledi doğal olarak ve hedeflerimizin altında kaldık. Ancak 2017’ye çok iyi başladık ve bu şekilde gidecek gibi görünüyor. En büyük hedefimiz yurtdışına açılmak. Uluslararası marka başvurularımızı yaptık. 2017 sonunda veya 2018 başında bir fuara katılarak çalışmaya başlamayı hedefliyoruz. Bu zaman zarfında online mecralar ile bilinirliğimizi arttırmayı da ihmal etmeyeceğiz.