Header Reklam
Header Reklam

“Hedefimiz, global pazar lideri olmak”

01 Aralık 2016 Dergi: Kasım-Aralık 2016
“Hedefimiz, global pazar lideri olmak”

Evreka, pirüpak bir başarı hikâyesi. ODTÜ mezunu dört gencin- Berkay Akçora, Mehmet Pancaroğlu, Mert Barutçu ve Umutcan Duman- ortak sinerjisiyle 2014 yılında hayat bulan şirket, aradan geçen 2 yıllık süreçte ciddi anlamda büyüdü. “Türkiye’den çıkan global bir teknoloji şirketi” olma hedefiyle yola çıkan ve bunu sadece sözde bırakmayan Evreka, şu an yurt içinde pek çok kamu kuruluşu ve özel şirketle çalışıyor. Yurt dışında ise İsviçre’de Evreka markasıyla karşılaşabilirsiniz. 2017’de hem Türkiye’de hem Avrupa ve Orta Doğu’da birçok şehirde olacaklarını da şimdiden söyleyelim. Dediğimiz gibi, bu bir başarı hikâyesi ve gerçek şu ki, hikâyenin henüz başındayız. Bu dört genç, hikâyenin sonunu da şimdiden belirlemişler üstelik. Şöyle bitiyor: “Evreka: Global pazar lideri”.  Muvaffak olmaları dileğiyle…

Evreka’nın kurucularından biri olan Umutcan Duman ile, 2014’ten bu yana geçen süreç, hedefler ve akıllı şehir kavramı üzerine konuştuk.

e-Belediye: “Akıllı Şehirler Yaratır” şeklinde bir sloganla yolda yürüyor durumdasınız. Şunu sorarak başlamak isterim: “Akıllı Şehir” kavramını Evreka nasıl tanımlıyor?

Umutcan Duman: Gelişen ve globalleşen dünya ile birlikte insanlar daha çok şehirlerde yaşamaya başladı ve ister istemez şehirlerde yaşayan milyonlarca insanın bir o kadar ihtiyacı oluştu. Atık toplamadan otopark alanlarına, ev bulmaktan ulaşıma kadar birçok ihtiyaçtan bahsediyorum. Bu noktadaki ihtiyaçların karşılanmasını hem kolaylaştırmak hem de insanlara çok daha iyi hizmet verebilmek adına yapılan çalışmaların içerisine teknolojiyi de yerleştirdiğinizde akıllı şehir üzerine bir adım atmış oluyorsunuz aslında. Bu noktada bizim bakış açımız ise, şehrin en büyük ihtiyaçlarına çözüm bularak başlamanın çok kıymetli olduğu yönünde. Atık toplama süreçlerini akıllı hale getirdiğimizde hem daha temiz bir çevrede yaşıyor olacağız hem de sistemler çok daha verimli, kontrol edilebilir şekilde yönetiliyor olacak.

e-Belediye: Evreka henüz 2014 yılında kurulmuş bir firma. Kuruluş hikâyesini kısaca anlatmanızı istesek neler söylersiniz?

Umutcan Duman: Evreka’nın temellerini 2014’te attık. Alanlarında uzman 4 ODTÜ mezunu olarak bir araya geldik, sloganımızı “Türkiye’de akıllı şehirler yaratmak” şeklinde belirledik ve “global bir şirket olalım” diyerek yola çıktık. Yapmak istediğimiz işin çok büyük emek ve Ar-Ge gücü gerektirdiğini ilk günden itibaren biliyorduk. Gerçek anlamda günde 16-17 saat çalışmayla başladık. Bir yandan ürün geliştirirken diğer yandan pazarı öğrenmek için onlarca müşteri görüşmesi yaptık. Bu sayede şu anda sahip olduğumuz ve müşterilerimiz tarafından çok beğenilen ürünümüzü ortaya çıkarmış olduk.  Tüm bu süreç boyunca KOSGEB Ar-Ge İnovasyon Desteği ve TÜBİTAK’ın Ar-Ge özelinde verdiği destekleri aldık. Avrupa Birliği Destekli  yeşil teknolojiler geliştirilen şirketlerin kabul edildiği INCENCe Programı’na Türkiye’den kabul edilen ilk ve tek şirket olma şerefine layık görüldük.

e-Belediye: Piyasaya sunduğunuz ilk ürün neydi, nerelerde ve hangi pazarlarda kullanıldı?

Umutcan Duman: Bizim ürünümüz Evreka Core – Akıllı Atık Toplama Çözümü. Özetlemek gerekirse, her türlü konteynere montaj yapabildiğimiz sensörler geliştirdik. Bu sensörlerimiz su, darbe, çalınma gibi bütün dış şartlara karşı dayanıklı olarak tasarlanmıştır. Aynı zamanda herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan 10 yıla kadar pil ömrü bulunmaktadır. Bu sensörlerden aldığımız doluluk, sıcaklık ve konum verilerine göre de sistemimiz otomatik olarak çalışmaktadır. Gelen veriler işlenip analiz edilerek günlük olarak hangi konteynerlerin toplanması gerektiği kararı otomatik şekilde verilmektedir. Bundan sonra rotalama algoritmamız devreye girerek tüm kamyonlar için günlük en kısa rotaları hesaplar ve araçlara verdiğimiz navigasyon panellerinde bu en kısa rotalar sürücüler için hazır edilir. Sürücüler de kendileri için tasarlanmış navigasyon panellerindeki rotalarını takip ederek tüm gerekli konteynerleri toplamış olurlar. Tüm bu süreçler uçtan uca hatasız şekilde otomatik olarak ilerler. Aynı zamanda yöneticilerimiz için de telefon, tablet, bilgisayar gibi internet erişimi olan tüm araçlardan erişebilecekleri bir yönetici arayüzü geliştirdik. Bu yönetici arayüzünden tüm konteynerlerin anlık olarak doluluklarını, sıcaklıklarını, araçların geçmiş ve mevcut rotalarını ve genel sistem performans verilerini kontrol ve takip edebilirler.

e-Belediye: Aradan geçen zamanda Evreka nerelere geldi, 2 yıllık bu süreçte ne kadar büyüdü?

Umutcan Duman: Evreka kurulduğu ilk günden itibaren “Türkiye’den çıkan global bir teknoloji şirketi” olma isteğinde. Her gün de bu amaç için tüm ekip olarak çalışıyoruz. BaktığımızdaEvreka geçtiğimiz 2 yıl boyunca 2 milyon üzerinde konteyner verisi toplamış ve 50 bin sensör-gün üzerinde tecrübeye sahip olmuş. Bunu yaparken de sadece Türkiye’de değil globalde de adımlar atmaya başladık. Türkiye’de Tuzla Belediyesi, Bolu Belediyesi, Bartın İl Özel İdaresi, Biosun Katı Atık, Norm-Altaş İş Ortaklığı , ODTÜ Teknokent gibi müşterilerimize hizmet veriyoruz ve birlikte çok güzel sonuçlar alıyoruz. Örneğin Tuzla’da yüzde 30’un üzerinde, Sakarya’da ise yüzde 60’ın üzerinde iyileştirmeler sağladık.
Bununla birlikte İsviçre’de de çalışmaya başladık ve orada hızlı bir büyüme öngörmekteyiz. Bu süre boyunca böyle güzel sonuçlar alıp, böyle güzel müşteri referansları elde edince birçok ödül de doğal olarak geliyor. Bunların başlıcalarını listeleyecek olursam;

  •          2015’in En İyi Donanım Girişimi
  •          Webrazzi Arena Türkiye 2.si
  •          Seedstars Global – Türkiye 1.si – Global Finalist (3000 şirket arasından ilk 9)
  •          1776VC Global Challenge – Türkiye 1.si, Orta Doğu ve Kuzey Afrika 1.si
  •          ODTÜ Teknokent 2015’in En İyi Kuluçka Firması
  •          Kristal Ağaç – Yılın Genç Girişimcisi 2015
  •          AB Destekli “Sınır Ötesi Teknoloji” Yarışmasında “En İyi Teknoloji” ve “En İyi Takım” gibi ödüllere layık görüldük.

Aslında Evreka olarak tek odağımız atık toplama süreçlerinin akıllı hale getirilmesi ve bu süreçlerdeki verimsizlikleri en aza indirmek. Bu sebeple aynı sistem üzerinde farklı seviyelerde çözümlerimiz var. Bizim inancımız bir gün bütün şehirlerdeki atık toplama sistemlerinin bizim geliştirdiğimiz gibi akıllı atık toplama sistemlerinin desteğiyle yönetileceği yönünde. Mevcutta hem sensörler aracılığıyla gerçek zamanlı ve gerçekten dünya standartlarının üzerinde bir yazılım donanım çözümümüz var. Bununla birlikte belediyelerden gelen talepler doğrultusunda konteynerlerin sadece toplanıp toplanmadığını takip edebilecekleri RFID tag tabanlı geliştirdiğimiz çözümlerimiz de var. Şu ana kadar onlarca belediye ve atık toplama şirketiyle çalıştık. Birkaç örnek vermem gerekirse Tuzla Belediyesi, Bolu Belediyesi, Sakarya Pamukova’da hizmet verene Biosun Katı Atık, Çankaya’da hizmet veren Norm-Altaş ve ODTÜ Teknokent bunlardan bazıları. Bununla birlikte tamamen Türkiye’de geliştirdiğimiz teknolojik çözümümüz İsviçre’de de kullanımda. Bu bizi hem şirketimiz hem de ülkemiz adına gururlandırıyor. Teknolojisiyle bilinen İsviçre, Türkiye’den bir firmanın geliştirdiği teknolojik çözümleri kullanıyor. Ancak sadece bu kadarla kalmıyoruz, hâli hazırda imzalamak üzere olduğumuz anlaşmalarla 2017 içerisinde hem Türkiye’de hem Avrupa ve Orta Doğu’da birçok şehirde Evreka sensörleri çalışmaya başlayacak.

e-Belediye: Pazar payında Evreka şu an hangi düzeyde?

Umutcan Duman: Ciddi anlamda donanım ve yazılımı birlikte geliştiren ve müşterilere bu seviyede çözüm sunan şirket sayısı dünyada bile sayılı denebilir. Bu sebeple pazarı yaratan şirketlerden biriyiz. Özellikle Türkiye’de farklı çözümler bulunsa da Evreka seviyesinde kapsamlı ve müşterilerin ihtiyaçlarını tamamen karşılayan çözüm bulunmuyor. Biz de bu pazarda öncü olmaktan, yeni şirketlere örnek olmaktan gurur duyuyoruz.

e-Belediye: Yakın zamanda yeni ürünler olacak mı?

Umutcan Duman: Bütün şirketlerde olduğu gibi Evreka’da da bir yeni ürünler listesi bulunuyor. Teknolojik olarak akıllı şehirler alanında herhangi bir ürünü geliştirme kabiliyetlerine sahibiz. Ancak şu anda tek odağımız atık toplama süreçlerinden dünya standartlarının üzerinde bir ürünle ve servisle mutlu müşteriler yaratmak, akıllı şehirler yaratmak. Yeni ürünler için doğru zamanı beklemekteyiz.

e-Belediye: Yurt dışı noktasında çalışmalarınız var mı? İhracat konusunda faaliyetlerde bulunuyor musunuz?

Umutcan Duman: Bahsettiğim gibi biz ilk günden itibaren global pazar lideri olma hedefiyle çalışıyoruz. Bu sebeple aktif olarak çalışmalarımızı Türkiye ile sınırlandırmıyoruz, şu anda İsviçre’de çalışıyoruz örneğin. Bu çalışmalarımızı Avrupa’nın farklı ülkeleri ve Orta Doğu ile hızlıca artırmak istiyoruz. Ancak bu hızlı yayılmamızı şu anda sağladığımız müşteri memnuniyeti ve servis seviyesini asla düşürmeden yapacağız. 

e-Belediye: Evreka’nın kısa ve uzun vadede hedefleri nelerdir?

Umutcan Duman: Bizim en büyük hedefimiz şehirlerin atık toplama sistemlerinin akıllı hale gelmesi. Dolayısıyla olabildiğince çok belediyeye, olabildiğince çok atık toplama şirketine bu sistemi anlatmak istiyoruz. Biliyoruz ki bu sayede Türkiye olarak milli servetlerimizin boşa harcanmasının önüne geçebiliriz, bu sayede çok daha yeşil, çok daha temiz şehirlerde yaşayabiliriz. 

e-Belediye: “Akıllı Şehir” kavramını Türkiye’de somutlaştırmak adına hangi adımların atılması gerekiyor? Bu noktada kamu ve özel kurumlara düşen görevler nelerdir?

Umutcan Duman: “Akıllı Şehirler” kavramı son yıllarda çok fazla konuşulan bir konu. Tüm dünyada yaygınlaşması için zamana ihtiyaç var elbette. Somutlaştırmak adına ülke olarak elimizde çok büyük fırsatlar var diyebilirim. Bu noktada bizim gibi teknoloji şirketlerine düşen görev, kaliteli ürün ve kaliteli hizmet sağlamak. Biz de bu konuda üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getiriyoruz. Dünyada hiçbir rakibimizde olmayan seviyede ürün ve servis özelliklerimiz mevcut. Bununla birlikte özellikle kamudan, belediyelerimizden beklentimiz bizim gibi Türk sermayesi ve Türk çalışanlarıyla bir yere gelmek isteyen şirketlerle çalışmak konusunda öncü olmaları. Yeni gelişen teknolojiler konusunda bizlere, yerli şirketlere güvenmeleri. Türk mühendisleri dünya standartlarında ürünler geliştiriyor ve yurt dışında dahi bunu kanıtlıyor. İstiyoruz ki tüm belediyeler bu çözümleri kullanmaya başlasın, daha akıllı, daha temiz, daha yeşil şehirlerde yaşayalım. 

e-Belediye: Bunların dışında eklemek istedikleriniz var mı?

Umutcan Duman: Belirttiğim gibi atık toplama süreçleri ve belediyecilik konusunda ileri seviye çözümler geliştirdik ve birçok belediyede yüzde 60’yı aşan oranlarda iyileştirmeler gösteriyoruz.  Olabildiğince çok ilçemizde bu tür güzel sonuçları almak isteriz, çözümlerimizle ve sonuçlarıyla ilgili detaylı bilgi almak isteyenler her zaman bize ulaşabilirler seve seve anlatmak, paylaşmak isteriz.



Slider Altına