Header Reklam
Header Reklam

“AKOM, İstanbulluları afetlere karşı bilinçlendiriyor”

28 Aralık 2020 Dergi: Kasım-Aralık 2020
“AKOM, İstanbulluları afetlere karşı bilinçlendiriyor”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimleri olası afet durumlarına karşı hazırlamak, Belediye ile ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla 2000 yılında kurulan Afet Koordinasyon Merkezi AKOM, yüksek standartlı inşaat kalitesi ile sağlam bir zemin üzerine inşa edilen binasında faaliyetlerini sürdürüyor. İstanbul’da afet/acil müdahaleye yönelik yatırımları, AKOM ve faaliyetlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak, e-Belediye dergisi okurlarıyla paylaştı…

Otomasyon sistemi ile çalışan AKOM binasında 24 saat hizmet veriliyor

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasındaki koordinasyon eksikliği ve yaşanan sıkıntılar ülkemizde afet ve acil durumlara bakış açısını değiştirmiştir. Ülkemizde afet bilincinin yaygınlaşmasında özellikle bu tarih milat olmuştur. 

Afet Koordinasyon Merkezi, kısaca AKOM, on binlerce personeli ile hizmet veren İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ve bağlı birimlerimizi olası afet durumlarına karşı hazırlamak, Belediyemiz ile ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla 2000 yılında kuruldu.
Afet Koordinasyon Merkezimiz, yüksek standartlı inşaat kalitesi ile sağlam bir zemin üzerine inşa edilen binasında faaliyetlerini sürdürüyor. 

Teknolojik altyapının kullanıldığı binanın koordinasyon salonunda, istenilen bilgi ve görüntülerin farklı boyutlarda yansıtıldığı ekranlardan oluşan görüntüleme sistemleri bulunuyor. 

Binada kesintisiz iletişim ve haberleşmenin sağlanması amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyemizin farklı lokasyonlardaki binaları ile AKOM arasında çeşitli güzergahlardan çekilerek yedeklenmiş fiber altyapı mevcut. Ayrıca telefon ve internet servis sağlayıcı operatörler ile AKOM arasında da fiber altyapısı bulunuyor. Binada güçlendirilmiş GSM altyapısının yanı sıra telsiz, uydu telefonu ve uydu internet altyapısı var. 

Otomasyon sistemi ile çalışan AKOM binasında 24 saat hizmet veriliyor. Binada enerji kesintilerine karşı birbirini yedekleyen UPS ve jeneratör sistemleri mevcut.

AKOM Müdürlüğümüz İtfaiye Daire Başkanlığımıza bağlı olarak çalışmalarını sürdürüyor, AKOM Başkanlığını da Daire Başkanlığımızın bağlı olduğu Genel Sekreter Yardımcımız yürütüyor. 

Belediyemiz kent yönetiminde; planlamadan afet yönetimine, imardan ulaşıma, sosyal belediyecilikten sağlığa, çevreden kültüre, kent ve toplum düzenine kadar pek çok alanda çalışmalarını sürdürüyor.

AKOM koordinasyonunda yürütülen çalışmalar

AkomDünyanın hızlı gelişen sayılı metropolleri arasında bulunan İstanbul’umuz, deprem, sel başta olmak üzere birçok afet tehlikesiyle ve günlük yaşamda acil durumlarla karşı karşıyadır. Bu afet tehlikelerine ve oluşabilecek acil durumlara karşı gerekli tedbirlerin alınmasında Büyükşehir Belediyemizin görev ve sorumlulukları bulunuyor. 

Merkezimiz koordinasyonunda Büyükşehir Belediyemizin ilgili birimlerinin katılımıyla toplantılar yapılıyor. Toplantılarda deprem başta olmak üzere İstanbul’da meydana gelebilecek afet ve acil durumlarda, kentimizde düzenlenen önemli organizasyonlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesinin üzerine düşen görevleri en iyi şekilde ifa edebilmesi için yapılması gereken çalışmalar ele alınıyor, ilgili birimler görevlendiriliyor ve yapılan çalışmalar takip ediliyor.

Afet ve acil durumlar ile şehrimizdeki büyük organizasyonlarda olayın büyüklüğüne bağlı olarak ilgili birimlerden yetkililer AKOM koordinasyon salonunda bir araya geliyor. Meteorolojik erken uyarı sistemleri, scada sistemleri, altyapı bilgi sistemleri vb. çok çeşitli platformlardan alınan veriler doğrultusunda ihtiyaç ve kapasite verimli ve etkin bir şekilde yönetilerek, yöneticilerin karar almalarında kolaylık sağlanıyor.

İstanbul genelindeki kamera görüntülerinden; farklı amaçlar için kurulmuş sistemlerden, ölçüm istasyonu verilerinden; 153 Beyaz Masa, İtfaiye Komuta, İSKİ Komuta gibi İBB komutalarımıza vatandaşlardan gelen ihbarlardan ve sahada çalışan ekiplerden gelen bilgiler doğrultusunda ekipler yönlendirilerek gerekli müdahale çalışmaları yapılıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün tahminleri ve AKOM Meteoroloji birimimizin değerlendirmeleri sonucunda İstanbul’da beklenen olumsuz hava koşulları öncesinde ilgili birimler ile hazırlık toplantıları yapılarak afet ve acil durumlar için gerekli önlemlerin alınması sağlanıyor, ilgili kamu kurumları ve basın yolu ile de İstanbullular bilgilendiriliyor.

AFAD’ın planında %16’lık bir payla en fazla destek veren çözüm ortağıyız

Belediyemiz bünyesindeki ekiplerin müdahale çalışmaları, AKOM tarafından hazırlanan ve güncel tutulan “İBB Acil Durum ve Afet Müdahale Planı” kapsamında yürütülüyor. Planda müdahale çalışmalarında görev alacak birimlerin görev ve sorumlulukları tanımlanmış, müdahale planlamasının temel prensipleri belirlenmiştir.

Plan, ayrıca İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hazırlanan İstanbul Afet Müdahale Planı (TAMP İstanbul) ile entegre olacak şekilde hazırlanmıştır. İstanbul’u etkilemesi muhtemel afet tehlikeleri belirlenmiş ve tehlikeler bazında operasyon planları da sürekli olarak güncellenmektedir.

İBB, Yangın ve Defin olmak üzere 2 çalışma grubunda (yangın ve defin) ana çözüm ortağı, 23 çalışma grubunda ise destek çözüm ortağı olarak görev alıyor. AFAD’ın planında %16’lık bir payla en fazla destek veren çözüm ortağı olduğumuzu ifade edebilirim.

Örneğin 7.5 şiddetinde olması beklenen İstanbul depreminden sonra oluşabilecek yangınlarda yaklaşık 7800 personelin müdahale çalışmalarında görev alması düşünülüyor. Bu 7800 personelin yaklaşık olarak 3200’ü İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye teşkilatı tarafından karşılanacak. Ayrıca 450’ye yakın araçla da destek vereceğiz. AKOM olarak AFAD ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında bir köprü görevi görüyoruz.

Eğitim ve tatbikatlarımıza yılda ortalama 700.000 kişi katılıyor

Belediyemiz ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde İstanbul genelinde her yıl eğitim verilecek ortaokullar belirleniyor. Okullarımızdan gelen öğrenci gruplarına eğitim sezonu boyunca Merkezimizde “Afetlerden Korunma ve Güvenli Yaşam Eğitimi” veriliyor. Bu eğitimlerde İETT’den tahsis edilen otobüslerimizle çocuklarımız güvenli bir şekilde okullarından alınıp eğitim sonrasında tekrar okullarına bırakılıyor.

Bunun yanında okul öncesi çocuklarımıza yönelik “MAGYA” Minik Adımlarla Güvenli Yaşam Eğitimlerimiz devam ediyor. Bu eğitimleri de eğitmenlerimiz oyunlar eşliğinde yerinde veriyor. 

2006 yılından bugüne kadar yaklaşık 52 bin öğrenci ve öğretmenimize afetlerden korunma eğitimi verdik. Ayrıca, İtfaiye Daire Başkanlığımız tarafından İstanbullulara afet ve acil durumlara yönelik bilinçlendirme eğitimleri veriliyor, çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamda yangın güvenlik, ilkyardım, afetlerden korunma eğitimleri ile okullarda ve kurumlarda yapılan tatbikatlara yılda ortalama 700.000 kişi katılıyor, biz de bunun haklı gururunu yaşıyoruz.

AKOM olarak ayrıca İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ile beraber, biri Anadolu diğer ise Avrupa Yakası’nda yer alacak şekilde “Deprem Simülasyon Merkezi” projesini yürütüyoruz.

Projemiz daha çok yeni ve gerçekleştirdiğimiz zaman simülasyona gelenler önce afet bilinci eğitiminin ardından simülasyona geçerek, deprem anında neler yapılması gerektiğini daha detaylı bir şekilde öğrenebilecek. Simülasyon sayesinde öğrenilen bilgilerin akıllarda çok daha kalıcı olacağına inanıyorum.

Afetin büyüklüğü, yeri ve türüne göre yardım faaliyetlerini yürütüyoruz

Dünyada veya ülkemizin farklı noktalarında meydana gelen afet ve acil durumlarda; afetin büyüklüğü, yeri ve türüne göre yardım faaliyetlerini yürütüyoruz. AKOM’un koordinasyonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi birimlerimizden oluşan arama kurtarma, sağlık, gıda, su ve kanal altyapısı, atık yönetimi, ilaçlama vb. ekiplerimiz ile yardım malzemelerini afetin yaşandığı bölgelere göndererek gerekli müdahale, destek ve iyileştirme çalışmalarını yapıyoruz.

Bu bağlamda en son 30 Ekim’de İzmir ve çevre illerimizin etkilendiği ve can kayıpları yaşadığımız deprem sonrası ekiplerimizi bölgeye gönderdik. Çeşitli birimlerimizden oluşturulan İBB yardım ekibimiz bölgede arama kurtarma, su ve çamur tahliyesi, kanal açma ve temizleme, hasar tespit vb. çalışmaları yürüttü. Yemek tırı, mobil gıda büfeleri, mobil tuvalet ve duş kabinleri, telefon şarj üniteleriyle bölge halkına hizmet verildi. 

Lojistik Destek Merkezi 

lojistik-destek-merkeziLojistik Destek Merkezimiz afet ve acil durumlarda günde 385.000 kişilik yemek üretimi kapasitesine sahip. Günlük 20.000 kişilik yemek üreten 1 adet mobil mutfak, saatte 500 ekmek üreten 1 adet mobil fırınımız ve 13 adet mobil büfemiz bulunuyor.

Bunun dışında belediyemizin bazı kapasite bilgilerinden de bahsetmek gerekirse; İstanbul Halk Ekmek’in 2.500.000 adet/gün ekmek üretim kapasitesi bulunuyor. 330.000 koli su stoğu bulunan Hamidiye Su ise 118 su bayisi ve 30 su tankerine sahip.



Slider Altına