Header Reklam
Header Reklam

Yılmaz Büyükerşen Şehirleri Geleceğe Hazırlamakta Üniversitelerin Lokomotif Görevine Dikkat Çekti

13 Kasım 2022
Yılmaz Büyükerşen Şehirleri Geleceğe Hazırlamakta Üniversitelerin Lokomotif Görevine Dikkat Çekti

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen 13'üncü Boğaziçi Zirvesi’nin “Şehirleri Geleceğe Hazırlamak” başlıklı panelinde konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, şehirlerin kalkınmasında ve yenilenmesinde üniversiteler şehir sorunlarına el atmıyorsa o şehirlerin kalkınmasının güç olduğunu belirtti.
Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından bu yıl "'Büyük Dönüşüm: Küresel Değişimin İtici Güçleri" temasıyla İstanbul'da düzenlenen 13. Boğaziçi Zirvesi'ne bu yıl 90’a yakın ülkenin temsilcileri katıldı. Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen 13'üncü Boğaziçi Zirvesi’nin “Şehirleri Geleceğe Hazırlamak” başlıklı panelinde konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, "13. Boğaziçi Zirvesi’nin bu toplantısında bana düşen de Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet döneminde yetişen gençlerin, ona olan borçlarını nasıl ödeyeceklerini şehirlerin geleceği bazında anlatmak" dedi.
Üniversiteler Lokomotif Görevi Görür
Eskişehir’de çalışmalara büyük bir depremle başladığını söyleyen Büyükerşen, "Ne kadar hazırlıksız olduğunu göstermenin yanında yaygın belediyecilik anlayışındaki hataları gözler önüne serdi. Bizlere Eskişehir'i ikiye bölen Porsuk Çayı’nın ne derece dayanıksız olduğunu, imar planlarının ele alınması gerektiğini ispatlamış oldu. İlk işimiz şehir itfaiyesinin yenilenmesiydi."
“Şehirlerin kalkınabilmesi için o şehirde üniversiteler varsa onlar lokomotif görevi görmeliler; hem kalkınmada, hem yenilenmede üniversiteler şehir sorunlarına el atmıyorsa o şehirlerin kalkınması güç” diyen Büyükerşen, "Yapacağım tek şey proje haline getirdiğimiz ihtiyaçlar listesini Avrupa'ya ulaşmaktı. Avrupa'ya çıktım büyük bankaların kapsını çalarak kredi istedim. Projeleri anlatıyordum ancak Türkiye'nin kredibilitesi yok diyorlardı. Türkiye'ye döndükten sonra Strazburg’tan telefon geldi, ‘Projelerinizi inceledik, siz hakikatten çağdaş Avrupa şehirlerine benzer şehir yaratmak istiyorsunuz. Size kredi vermeye karar verdik’ dediler. Toplamı 500 milyonu bulan yatırımların yarısını kendi için kaynaklarımızla karşıladık. İmzaları attık, kredileri aldık ve çalışmalara başladık" dedi.
İklim Değişikliğine Dikkat
Çok güzel projelerinin hayata geçirildiğini, kent için toplu taşımacılık, ulaşım sistemi ve hafif raylı sistemi kurduklarını söyleyen Büyükerşen, 2014 yılında dünya raylı sistemler ödülünü kazandıklarını dile getirdi. Büyükerşen, büyük altyapı projelerinden sonra atık su arıtma tesisleri kurduklarını söyleyerek; "Dünyanın iklim değişikliğini dikkate alarak yeni su rezervleri yapmak üzere kolları sıvardık. Göletler yapmaya başladık. Su rezervlerini oluştururken, aynı zamanda su sporları merkezi de yapıldığı için Eskişehir buna ev sahipliği yapmaya başladı" dedi.
Eskişehir'in turistik bir karakter kazanmaya başladığını kaydeden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Avrupa'da gelişmiş şehirlerdeki gibi geniş yeşil alanlar yaptıklarını söyledi. Büyükerşen, fiziksel yatırımları iyileştirmenin ötesinde halkın kültür ve sanat donanımına katkıda bulunduklarını dile getirdi.



Slider Altına