Header Reklam
Header Reklam

Yalın bir teknoloji - Pnömatik teknolojisi ile proses otomasyonu

17 Mayıs 2013 Dergi: Mart-Nisan 2013
Festo San. ve Tic. A.Ş.

Sürdürülebilir kentsel gelişimin temeli olan içme suyu tedarikinde içme suyu şartlandırmasına yönelik çözümler gittikçe önem kazanmaktadır. Kentlerin giderek büyümesi, birer megakente dönüşmesi nedeniyle su şartlandırma ve arıtma tesislerinin kapasitelerin artırılmasına yönelik ihtiyaçlar artmaktadır. 
Değişik proses tasarımları ve modern otomasyon teknolojilerinin uygulanması su şartlandırma ve atık su arıtma alanında önemli ölçüde iyileştirme sağlamaktadır. Bu sayede daha sağlam, daha efektif sonuçlar alınabilmektedir. Pnömatik otomasyon teknolojisi proses endüstrisi için biçilmiş kaftan gibidir: Hem sağlam, hem ekonomik hem de çok güvenilir bir teknolojidir. Nakliyesi, muhafazası kolay, elektriksel komponentlerden daha kolay regüle edilebilen bir teknolojidir. Böylece, sadece basıncı yükselterek itme ve çekme kuvvetlerini artırmak, dönme momentlerini yükseltmek mümkündür. 

Proses endüstrisinde ağırlıklı olarak karşılaştığımız çetin çevre ve çalışma koşullarına, yüksek ısı farkları, kir ve yüksek nem oranlarına karşın pnömatik tahrik sistemleri ortalama 1 milyon anahtarlama çevrimi uzunluğundaki ekonomik ömürleri sayesinde işlevlerini her türlü armatürden daha uzun süre yerine getirebilmektedir. Korozyona karşı korunmuş, -20 ila + 80 °C (hatta özel versiyonlarda -40 ... +120 °C) aralığında ısıdan, nemden etkilenmeyen pnömatik komponentleri mevcuttur. Komple paslanmaz çelikten imal edilen versiyonlar korozyona aşırı derecede dayanıklıdır.

Yalın bir teknoloji
Pnömatik, sadece son konum sorgulaması ve basınçlı hava besleme şebekesinin gözetim altında tutulması gerektiği, kurulumu kolay çok yalın bir teknolojidir. Pnömatik tesis bir kere kurulduktan sonra tıkır tıkır çalışır, gözünüz arkada kalmaz.
Yıllardır uygulanan pnömatik tahrik sistemleri sağlamlıklarını ve uzun ömürlülüklerini her alanda kanıtlamışlardır. Çünkü elektriksel tahrik sistemlerine kıyasla daha az parçadan oluşmakta ve bu nedenle daha az arızalanmaktadır. Üstelik pnömatik tahrik sistemlerinin sürekli yük yetenekleri vardır ve ekonomik ömürleri boyunca bakım gerektirmezler. Ne yağ değişimi ne de ek yağlama gereksinimi yoktur.

Maliyet düşüyor
Düşük maliyetli olması nedeniyle, Manuel armatürlerin sonradan otomasyonu bile kâr sağlar. Özellikle elektriksel tahrik teknolojisiyle karşılaştırıldığında, valf adalarıyla gerçekleştirilen dağınık esaslı otomasyon konseptlerinin önemli maliyet avantajlarını beraberinde getirdiği görülecektir: %50’nin üzerinde dahi tasarruf mümkündür.


Enerji verimliliği yüksek çözümler
Pnömatik tahrikler yalnızca basınçlı hava üretimi ve kontrolü için elektrik enerjisine ihtiyaç duyar. Esas hareket, tahrik basınçlı hava etkisiyle gerçekleşir. Elektriksel tahrik sistemlerinde sisteme giren elektrik enerjisinin bir kısmı ısıya dönüşüp, bir kısmı da dişli sistemleri tarafından tüketilirken, pnömatik tahrik sistemleri sadece bir pistona ve tahrik şaftına ihtiyaç duyar. Böylece “lineer“ basınçlı hava kuvveti bir döner harekete dönüştürülür. Pnömatik tahrik sistemleri aşırı yük emniyetli oldukları ve tahrik kuvveti basitçe basıncı yükselterek gerçekleştirilebildiği için genelde elektriksel tahriklerde olduğundan daha küçük boyutlu, hafif komponentler uygulanabilmektedir. Sızıntısız, kaçaksız bir tesisat kurulup tesis doğru boyutlandırıldığında bu şekilde enerjiyi yüksek verimle kullanan çözümler üretilebilir. Festo ürünü pnömatik sistemlerle 50.000 N’a kadar yüksek kuvvetler ve 10.000 Nm’ye kadar dönme momentleri mümkündür.


Güven her şeyden önce gelir
Pnömatik tahrik sistemleri voltaj düşüşünde devreye giren  “açık“, “kapalı“ ve “dur“ olmak üzere üç acil durum fonksiyonuna sahip olup alçak işletme basınçlarına izin verirler. Pnömatik tahrikler, örneğin patlamaya karşı korumalı namur valfleri ve ilgili bobinler kullanıldığında, yani patlama tehlikesi olan ortamlarda uygulanmaya çok uygundurlar. Valf ve valf adaları bu gibi uygulamalarda patlama riski taşıyan alanın dışında kurulur. Patlama riski taşıyan bölgedeki pnömatik tahrikler ise üç hortumla beslenir, kontrol elektroniği de yine tehlikesiz bölgeye kurulabilir. Pnömatik tahrik sistemleri standart olarak 1. bölgeye kadar ATEX izinlidir.

Aşırı yük emniyeti
Tortu ve kalıntılar veya ısı etkisiyle oluşan bozulmalar önemli derecede yüksek kopma momentlerine yol açabilirler. Bu, özellikle armatürler uzun süre kullanılmadıysa ya da çok düzensiz aralıklarla kullanıldıysa söz konusu olabilir. İşte tam bu noktada pnömatik tahrik sistemlerinin aşırı yük emniyetli oluşu çok büyük bir avantajdır. Çünkü pnömatikle salt işletme basıncını yükselterek kuvvetleri artırmak hiç sorun yaşa(t)madan mümkündür. Pnömatik tahrikler tam durma haline kadar yük kaldırabilir ve yüksek kopma momentleri aşabilecek geniş bir kuvvet rezervine sahiptirler. 

Uzmanlardan eksiksiz danışmanlık hizmetleri
Festo uzmanları basınçlı hava tüketiminin hesaplanması, basınçlı hava şebekesinin optimum performans sunacak biçimde planlanması gibi konularda destek verirken, isterseniz bu desteği ihale aşamasında da sürdürürler. Müşteri tüm hizmetleri tek elden ve tek parça numarasıyla alır. Bu da sipariş işlemlerini kolaylaştırır, projenizin daha kısa sürede gerçekleşmesine katkı sağlar.


Etiketler


Slider Altına