Header Reklam
Header Reklam

World Cities Congress İstanbul'18’de akıllı şehir stratejileri masaya yatırıldı

11 Haziran 2018 Dergi: Mayıs-Haziran 2018
World Cities Congress İstanbul'18’de akıllı şehir stratejileri masaya yatırıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, 17-18-19 Nisan tarihlerinde Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen World Cities Congress İstanbul'18, dünyanın dört bir yanından akıllı şehir stratejileri üzerine çalışma yapan idari temsilcileri sektör profesyonellerini bir araya getirdi. Geleceğe daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için hayata geçirilebilecek akıllı şehir uygulamaları hakkında bilgi birikiminin paylaşıldığı World Cities Congress İstanbul'18'e bu yıl 10 bini aşkın sektör profesyoneli katıldı.

Akıllı şehir dönüşümünün üç gün boyunca liderler ve uzmanlar tarafından masaya yatırıldığı fuarın açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “21. yüzyılda dünyanın en önemli gündemlerinden biri akıllı şehirler olmak zorunda. Daha akıllı ulaşım ve enerji çözümlerinin, daha akıllı binaların ve bilgi şehirlerinin, kısacası daha akıllı şehirlere duyulan ihtiyacın giderek arttığı bir dönemdeyiz. Yakın gelecekte dünya nüfusunun yüzde 70'i şehirlerde yaşayacak. Yerel yönetimler olarak, şehirleşmenin getirdiği sorunlara yeni ve akıllı çözümler bulmamız ve bilgi birikimini paylaşmamız gerekiyor. Günümüzde vatandaşa 24 saat hizmet ulaştırmak zorundayız. Bir yandan sorunları hızla çözerken, diğer yandan standartları her defasında yükseltmemiz gerekiyor. World Cities Congress İstanbul’18, geleceğin şehirleri üzerine ufuk açan proje ve fikirlerin tartışılacağı bir toplantı olacaktır. Benzer sorunları daha iyi çözebilen şehirlerin, diğer şehirlerimize örnek olması gerekiyor. Bu kongre ve fuar, akıllı şehirler ve teknolojilerin uygulamalarında karşılıklı dayanışmanın olacağı bir kongre olarak yerini alacaktır” dedi.

 Akıllı şehirlerin temelinde büyük veri var

“Akıllı şehirler kavramının merkezinde büyük veri dediğimiz, kamu ve özel sektör tarafından üretilen veriye tüm tarafların daha verimli bir şekilde erişebilmesi yatıyor” diyen İstanbul Valisi Vasip Şahin, “Akıllı şehirler İstanbul ve diğer şehirlerimizde daha fazla gündeme gelmeye başlamış, genişleyen ve gelişen bir kavram halini almıştır. İstanbul, dünya üzerindeki diğer şehirler gibi yoğun bir ekonomik ve sosyal kalkınma içinde. Ekonomik kalkınma açısından hizmetler sektörünün ağırlığı artarken, sanayide kalkınma da Ar-Ge ve yüksek teknoloji kullanan projelere yöneliyor. Ulusal hedeflerimiz açısından bu dönüşümü çok iyi yönetmemiz gerekiyor. Kamuya ilişkin pek çok hizmete artık internet üzerinden erişmek mümkün hale geldi. İstanbul'da kullandığımız akıllı ulaşım teknolojileri, vatandaşlarımıza daha rahat, daha konforlu bir ulaşım sağlıyor. Çevre kirliliğinin ölçümü ve takibi de akıllı şehir teknolojileriyle kolaylaşmış bulunuyor. Benzer şekilde pek çok alanda akıllı şehir uygulamalarının yaygınlaştığını görüyoruz.” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, "İstanbul, 130 ülkeden daha büyük ekonomisiyle sadece bizim için değil, tüm dünya için küresel bir değere sahiptir. İstanbul büyük ölçekli projeler ve yatırımlarla dünyanın çekim merkezi olma yolundadır. Küresel bir şehir olan İstanbul, teknolojinin de merkez üslerinden biridir. 'Bilim Merkezi Türkiye' hedefimizin en önemli halkası olan İstanbul, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyonda dünyanın cazibe merkezlerinden biridir. Akıllı şehir uygulamaları, Türkiye’nin dijital dönüşümü için de itici güç niteliği taşıyor. Bu önemli kongrenin İstanbul'da yapılması, şehrimizin dünyadaki bilinirliği açısından da önem taşıyor. Şehrimize olan bu büyük ilgi bize cesaret veriyor. Yaşadığımız çağda şehirler artık akılla yönetiliyor. Özellikle Türkiye gibi nüfusun yüzde 93'ünün şehir ve ilçe merkezlerinde yaşadığı bir ülkede akıllı şehir yönetimi bir zorunluluktur. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 19'unu barındıran İstanbul için akıllı şehir kavramı vazgeçilmezdir. İstanbul akılla, teknolojiyle ve yenilikçi fikirlerle idare edilen bir şehirdir. Milyonlarca İstanbullu vatandaşımız, aklın ve teknolojinin getirdiği çözümlerle bu büyük şehirde hayatını sürdürüyor" dedi.

Kongrede söz alan Eski İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "Akıllı şehir stratejileri, İstanbul gibi bir dünya şehrinin, nüfus yoğunluğunu etkin olarak yönetmesi için büyük önem taşıyor. Ülkeler arasında böylesine kapsamlı bir bilgi birikimi paylaşımının, tüm vatandaşlar için daha konforlu, daha yaşanabilir bir geleceğin anahtarı olacağına inanıyorum. Eğer dünyada bir başkent seçmek gerekirse bu kesinlikle İstanbul olurdu. Çok derin tarihi olan bir şehir, kıtalar arasında bir geçit, kültürler arasında bir köprü oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Üç gün boyunca 140'tan fazla konuşmacı ve 26 workshop etkinliğine ev sahipliği yapan World Cities Congress İstanbul'18, ayrıca sektör liderlerinin katıldığı panellerle gündemi belirledi. Netaş CEO'su Müjdat Altay'ın moderatörlük yaptığı Yenilikçi Şehir Teknolojileri paneline Türk Telekom CEO'su Paul Doany, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young ve Cisco Türkiye CEO'su Cenk Kıvılcım katıldı.

Cisco Türkiye CEO'su Cenk Kıvılcım, "Önümüzdeki 10 yıl içinde özel sektörde dijital dönüşüm perakende, enerji, finans, üretim, hizmet sağlayıcı ve sağlık sektörlerinde 23,8 trilyon dolar katma değer yaratacak. Araştırmalarımıza göre Türkiye özelinde dijitalleşme ile önümüzdeki 10 yılda toplam 192 milyar dolarlık değer yaratma potansiyeli bulunuyor. Bunun yaklaşık 169 milyar dolarını özel sektör yaratabilir. Kamu sektöründe ise özellikle akıllı şehir uygulamaları ile yaklaşık 23 milyar dolar ek değer yaratma potansiyeli var" açıklamasını yaptı.

Konferans kapsamında düzenlenen “Akıllı Şehirlerde Sosyal Politikalar ve Yönetişim” konulu oturuma konuşmacı olarak katılan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Akıllı şehirlerin oluşum süreçlerini ve Beyoğlu’nda hayata geçirilen Smart Beyoğlu uygulamasını anlattı.

 İBB'nin sürücüsüz ve elektrikli aracı tanıtıldı

 Kongrede İETT'nin geliştirdiği sürücüsüz elektrikli otonom aracının tanıtımı yapıldı. Üretilen araç hakkında bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İETT Genel Müdürlüğü'nün geçmişte Beyoğlu nostaljik tramvayı içerisinde kullanılan araçlardan birisini elektrikli araç haline dönüştürdüğünü söyledi. Başkan Uysal şöyle devam etti: “Elektrikli araç dediğimizde sadece binek araçlar akla gelmemeli. Toplu taşıma araçları da elektrik araçlar konusunda önemli bir yere sahip olmalı. Toplu taşıma araçları her şehrin vazgeçilmez araçlarından. Muhakkak metro bu konuda bir çözüm olabilir ancak her halükarda şehirlerde toplu taşıma aracı olacaksa bu konuda İETT Genel Müdürlüğümüz toplu taşıma araçlarını elektrikli hale dönüştürmesi adına önemli bir adım. Amacımız üniversite, özel sektör ve kamunun iş birliğini yapıp önümüzdeki dönemde, kısa bir sürede İETT’mizin bazı bölümlerinde elektrikli, aynı zamanda sürücüsüz araçlarımızın faaliyet gösterdiği bir İstanbul'a kavuşmaktır. Belediye olarak her birimimiz kendi bünyesinde yeni çözümler konusunda ciddi çalışmalar yürütüyor".

Şimdilik bir tane üretilen ve konsept olarak nostaljik tramvayı andıran minibüs tarzı tekerlekli elektrikli ve sürücüsüz olma özelliği taşıyan otonom aracı ilk etapta havaalanı ve trafiğe kapalı alanlarda hizmet verecek.

 

 

 



Slider Altına