Header Reklam
Header Reklam

TRANSİST 2015, ulaşım sektörü temsilcilerini buluşturdu

01 Mart 2016 Dergi: Ocak-Şubat 2016
TRANSİST 2015, ulaşım sektörü temsilcilerini buluşturdu

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel (İETT) İşletmeleri, TRANSİST 2015 8. Uluslararası Ulaşım Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı’nda ulaşım sektörünü bir araya getirdi. 17 - 19 Aralık tarihlerinde, Toplu Ulaşım Haftası etkinlikleri kapsamında İstanbul KongreMerkezi’nde düzenlenen TRANSİST 2015, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirildi.

144 yıldır İstanbullara hizmet veren İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel (İETT) İşletmeleri, Toplum Ulaşım Haftası etkinlikleri kapsamında, 17-19 Aralık tarihleri arasında TRANSİST 2015 8. Uluslararası Ulaşım Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı’nı düzenledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen TRANSİST 2015’te, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak ilk kez “partner şehir” işbirliği organize edildi. Bu bağlamda; güçlü ve gelişmiş altyapısı sayesinde kalabalık nüfusunun ulaşım ihtiyacına yenilikçi toplu taşıma çözümleriyle cevap veren Güney Kore’nin başkenti Seul, Transist 2015’in partner şehri olarak belirlendi. Bunun yanında ulusal ve uluslararası anlamda büyükşehir ve il belediyeleri, toplu ulaşım için ürün tedarik eden ve hizmet veren firmalar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları gibi kurum ve otoriteler de organizasyona katılım gösterdiler.

TRANSİST 2015’in toplu ulaşım kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen ve Almanya, İsviçre, Ürdün, İngiltere, Hindistan, Suudi Arabistan gibi uluslararası ülkelerin katıldığı sempozyum bölümünde ulaşımda “4P: Planning (Planlama), Productivity (Verimlilik) , Parking (Parklanma) , Paratransit (Alternatif Ulaşım Modları)” teması ele alındı. Yüzde 30’u İngilizce olmak üzere 100’ün üzerinde bildirinin yer aldığı sempozyum bu yıl ilk kez Yıldız Teknik Üniversitesi akademik işbirliği ile yapıldı. Organizasyonun Fuar ve İnovasyon Sergisi kısmında ise 100’ün üzerinde kurum ve firma yer alarak yenilikçi ürünleri tanıttı. Ayrıca organizasyonda, fuar ve sempozyumun yanı sıra ödül töreni, proje yarışması, çalıştaylar ve kişisel gelişim eğitimleri gibi birçok etkinlik yapıldı.  

“Önümüzdeki yıllar için perspektif çiziyoruz”

İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılan TRANSİST 2015’in ev sahibi konumunda olan İETT’nin genel müdürlük koltuğunda oturan isim Mümin Kahveci, açılış töreninde yaptığı konuşmada 8. kez düzenlendikleri bu fuarın toplu ulaşımın her segmentindeki insanları bir araya getirmesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Kahveci sözlerine şöyle devam etti: “Fuarımızda; toplu ulaşımın her segmentindeki insanlar, dünyanın toplu ulaşımını yönetenler, toplu ulaşım hizmet sektöründe faaliyet gösteren ulaşım operatörleri, üst düzey yöneticiler, araçları kullanan şoförler, dernekler, toplu taşıma gönüllüleri, sivil toplum kuruluşları ve ulaşımla ilgilenen akademisyenler bir araya geldi. Bu sene içerisinde toplu taşıma alanında yapılan faaliyetleri gözden geçirip önümüzdeki yıllar için perspektif çiziyoruz. Bu çalışma geleneksel olarak sürüyor. Bizim amacımız; toplu ulaşım sektörünü ivmelendirmek, trafik tıkanıklığını rahatlatmak, şehir yaşamını kolaylaştırmak ve araçların yaydığı emisyonu minimuma indirmek”. 

“Günde ortalama 5 milyon yolcuya hizmet veriyoruz”

TRANSİST 2015’in ilk gününde yapılan “Yaşanabilir Kentler İçin Entegre Ulaşım Planlaması” isimli oturumun konuşmacılarından da biri olan Mümin Kahveci, buradaki konuşmasında yolcu ve kurumlarla entegrasyonları hakkında çarpıcı örnekler verdi. Kahveci, konuşmasına mevcut durumun genel bir fotoğrafını çekerek başladı: “İETT olarak 6 bin 300 otobüsümüzle günde yaklaşık 5 milyon yolcuya hizmet veriyoruz. İstanbul genelinde 12 bin 305 adet durak var. Bu sayı her sene yapılan güncellemeler ve optimizasyon çalışmaları sonucunda artıyor. Tüm çalışmalarımız artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak üzere şekilleniyor. Şehirde duraklar arası ortalama mesafe 500 metre. Şehir dışı bölgelerde ise bu rakam 800-900 metrelere çıkabiliyor. Metrobüslerle günde 850 bin yolcu taşıyoruz. Tüm çalışmalarımızı öyle bir sistematik içinde yapıyoruz ki bu düzenli ve kaliteli işleyiş hem yurt içinden hem de yurt dışından pek çok ödül almamızı sağladı”.

Entegrasyon noktasında yolcular ve çeşitli kurumlara yönelik pek çok çalışmayı başarıyla gerçekleştirdiklerini söyleyen Kahveci, İstanbulkart, Filo Yönetim Merkezi ve MOBİETT gibi çalışmaların altını çizdi:  “Ücret entegrasyonun tüm ulaşım sistemi içerisinde neredeyse mükemmel bir şekilde gerçekleştiğini söyleyebilirim. İstanbulkart kullanarak yapılan yolculuklar tüm yolculukların yüzde 98,5’ini oluşturuyor. Yani sadece yüzde 1,5 oranında otobüslerde para ödenerek yolculuk yapılıyor. Bu yolculuklar da genellikle kırsal bölgelerde yapılanlar. Üniversiteler, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kurumlarla entegrasyonumuzu güncel tutuyoruz. Örneğin bir öğrenci üniversiteyi kazandı ve kayıt için okuluna geldi. Daha henüz o öğrenci kayıt yapmaya gelmişken biz onun kartını basmış ve ona teslim etmiş oluyoruz. Eskiden bu işlemler ıslak imza göndererek oluyordu ve süreç 1-1,5 ayı buluyordu.
Teknoloji olmadan entegrasyondan bahsetmemiz mümkün değil. Nesnelerin İnterneti konusu önemli. Her alt sistemi akıllandırırsanız entegrasyondan bahsedebilirsiniz. Biz de ciddi yatırımlar yaparak bütün alt sistemleri akıllı hâle getirmeye başladık. Örneğin otobüslerimizin hepsini Filo Kontrol Merkezi’nden yönetir duruma geldik. Otobüsün hangi sürücü tarafından sürüldüğü, o sürücünün ne zaman işe başladığı, ne zaman mesaisini tamamlayacağı, araç alt sistemlerinde herhangi bir problemin olup olmadığı ve planlanan verilere göre otobüsün uygun olup olmadığını hepsini merkezden yönetecek standartlara ulaştık.

Bunun yanında yolcularımız için MOBİETT uygulamasını geliştirdik. Bunu yaklaşık 2 milyon insan şu an cep telefonunda kullanıyor. Günlük sorgu sayısı ise 3,5-4 milyon civarında. İstanbul yılda milyonlarca turistin ziyaret ettiği bir şehir. Biz de bunun bir getirisi olarak uygulamamızı 13 dilde hizmet verebilecek bir seviyeye çıkardık”.

Transist 2015’ten kısa kısa…

İETT’den Tematik Otobüsler

İETT’nin TRANSİST 2015’deki favori çalışması tematik otobüslerdi. Üç farklı tematik otobüs üreten İETT, bunlardan bir tanesi olan SİNEMABÜS’ü vatandaşların film izleyebileceği şekilde tasarladı. SİNEMABÜS toplam 37 kişinin,  2 ayrı bölümde farklı veya aynı filmi izleyebileceği şekilde projelendirildi. Çocukların hem eğitim görebileceği hem de oyun oynayabileceği şekilde tasarlanan KREŞBÜS’ün ise gezici bir kreş olarak hizmet vermesi planlandı. İETT’nin tarihi ve güncel materyallerinin sergilenebilmesi ve halka sunalabilmesi için hazırlanan SERGİBÜS de bilim ve sanat galerisi olarak kullanılacak.

Anadolu Isuzu 3 farklı modeliyle fuardaydı

Anadolu Isuzu, TRANSİST 2015’e CITIPORT, CITIBUS ve NOVOCITI modelleriyle katıldı. 12 metrelik CITIPORT, Busworld Kortrijk Europe 2015 Otobüs Fuarı kapsamında düzenlenen ECW (European Coach Week) yarışmasında uluslararası büyük jüri tarafından Avrupa’nın  “En Konforlu ve Ergonomik Otobüsü”  seçilmişti. Anadolu Isuzu’nun 9 metrelik otobüsüCITIBUS ise dar yollara sahip tarihi metropoller ve az nüfuslu yerlere hizmet götüren belediyeler için tasarlanan bir araç. Avrupa’daki en son trendlere paralel olarak, en son ihtiyaç ve beklentilere taze çözümler sunmak amacıyla dizayn edilen NOVOCITI de, Anadolu Isuzu mühendisleri tarafından gerçekleştirilen kapsamlı ve müşteri odaklı araştırma ve geliştirme çalışmalarının sonucu olarak ortaya çıktı.

Otokar, yenilikçi araçlarını sergiledi

Otokar; toplu ulaşımda planlama, verimlilik, parklanma, alternatif ara ulaşım modlarının ele alındığı; halkın toplu ulaşıma olan ilgisinin artırılmasına yönelik en yenilikçi çözümlerin iki gün boyunca sergilendiği TRANSİST 2015’te, Türkiye’de ve yurtdışında yoğun olarak tercih edilen yenilikçi araçları Sultan City, Doruk LE ve Kent LF’yi tanıttı. Otokar, İstanbul’da, modern taşımacılık için yatırımlarını sürdüren İETT bünyesinde yer alan
900 otobüsünün yanında yine İETT’ye yedek parça ve bakım hizmeti de sunuyor.

Mercedes-Benz Türk, Tourismo 15 RHD ve Intouro modellerini sergiledi

Mercedes-Benz Türk, Transist 2015’e Tourismo 15 RHD ve Intouro otobüs modelleri ile katıldı. Fuarda sergilenen ve Mercedes-Benz Türk’ün Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda üretilen Tourismo 15 RHD, hem turizm sektörüne hem de şehirlerarası yolcu taşımacılığına hitap ediyor. Yolcusuna yüksek konfor ve güvenlik sağlayan Tourismo, tasarruf ve yüksek kazanç için gerekli tüm şartları yerine getiriyor. Tourismo, güçlü soğutma/ısıtma sistemleri ile araç içinde kendi iklimini oluşturuyor.

Bozankaya’dan elektrikli otobüs teknolojisi

Transist 2015’de Bozankaya, elektrikli otobüsü E-Karat’ı sergiledi. 10.7 metre, 12 metre ve 18,7 metre olarak farklı modeller ile sunulan E-Karat’ın, fuarda sergilenen versiyonu yakın bir zamanda Konya Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilecek 10.7 metrelik olanıydı. Bozankaya’nın tasarımı ve üretimi olan E-Karat, şehir içi toplu taşımada işletme, yolcular ve çevre için pek çok faydayı bir arada sunuyor. Elektrik enerjisi ile çalıştığından diğer yakıt türlerine göre çok daha az maliyetli olan E-Karat, yakıt tüketimi az olduğu gibi çevre dostu bir araç. 



Slider Altına