Header Reklam
Header Reklam

Securitas Türkiye, Kriz Döneminin Domino Etkisi Konulu Bir Webinar Düzenledi

04 Aralık 2023
Securitas Türkiye, Kriz Döneminin Domino Etkisi Konulu Bir Webinar Düzenledi

Securitas Türkiye’nin “Güvenlikte Paradigma Kayması” serisi “Kriz Döneminin Domino Etkisi” başlıklı webinar ile devam etti. Bu kapsamda Securitas Güvenlik Süreçleri Koordinatörü Hüseyin ve Securitas Güvenlik Süreçleri Kalite Koordinatör Yardımcısı Feramuz Çalışan, doğal afetler, ekonomik krizler, iklim sorunlarına kadar pek çok farklı dinamiklerin krizleri nasıl etkileyeceğini ele aldılar. 
Securitas Kurumsal İletişim Müdürü Elif Koca’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde güncel güvenlik hassasiyetleri ve pazar yapısını değerlendirilirken, Birleşmiş Milletleri’nin Global Terörizm Endeksi’ne dikkat çekildi. Terörizm risklerini değerlendiren bu endekse göre Türkiye 23. sırada bulunurken, barış indeksinde 163 ülke arasında 145. Sırada yer alıyor. Konuyu değerlendiren Securitas Güvenlik Süreçleri Kalite Koordinatör Yardımcısı Feramuz Çalışan, “Bu endeks bize en önemli riskin jeopolotik terör riskleri olduğunu gösteriyor. Sadece biz değil sınır komşularımız Global Terör Endeksi’nde ilk sıralarda yer alıyorlar. Onu politik hassasiyetler, göçmen sorunu, ekonomik değişim, insan kaynağı yetersizliği, doğal affetler gibi riskler takip ediyor” dedi. 
Güvenlik kurgusunun, rutini devam ettirmek üzerine planlandığını belirten Securitas Güvenlik Süreçleri Kalite Koordinatörü Hüseyin Erim ise, “Ancak olağan dışı bir olay bu rutini sekteye uğradığında ne yapılacağınız, nasıl tepki gösterdiğiniz çok önemlidir. Güvenliğin önemi o zaman ortaya çıkar. Rutin sekteye uğradığında üretim kaybından, itibar kaybına geri dönüşü zor hasarlar meydana gelebilir. Bu hem hizmet alanın hem de hizmet verenin koordineli hareket etmesi gereken bir süreçtir” dedi.
Olası risklerin nasıl atlatılabileceğine dair prosedür, talimat ve görevlendirmelerin önceden hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Erim, “Kriz olduğunda hızlı tepki verebilmek, paydaşlardan veri toplayarak doğru aksiyonu alacak altyapıyı oluşturmak çok önemlidir. İletişim dikeyde olduğu kadar yatayda da sürmeli. Bu arada öğrenme ve gelişme devam etmelidir. Masa başı tatbikatları ile riskler gözden geçirilmeli, gerekirse planlar yenilenmelidir. Unutulmaması gereken konu, tüm planlamaların insan odaklı yapılması gerektiğidir. Çalışanlar eğitilmeli, belli dönemlerle güncellenmelidir. Çok güçlü planlar yapsanızda ilgili departmanlara ulaşmadığında işe yaramaz” dedi.



Slider Altına