Header Reklam
Header Reklam

Piezoelektrik Seramik Döşeli Yollar Üzerinden Geçildiğinde Enerji Üretiyor

19 Ekim 2017
Piezoelektrik Seramik Döşeli Yollar Üzerinden Geçildiğinde Enerji Üretiyor

Bu araştırma akıllı yol yüzeyleri ile enerji üreten yeni nesil sistemler geliştirme çalışmalarından biridir. Piezoelektriğin özelliği, üzerinden araç geçtiğinde oluşan gerilimin elektriğe çevrilmesini sağlıyor.

Lancaster Üniversitesi mühendisleri, yol yüzeylerine gömüldüklerinde araç titreşimini elektrik enerjisine dönüştüren "piezolektrik" seramikler gibi akıllı malzemeler üzerinde çalışıyor.

Profesör Muhammed Saafi liderliğindeki araştırma projesi, saatte 2.000 ile 3.000 araba arasında 'normal' trafik hacminde, kilometrede yaklaşık bir ile iki megavatlık enerji kazanımını tasarlıyor ve optimize ediyor.

Depolandığında bu enerji miktarı 2.000 ile 4.000 arasındaki sokak lambasının ihtiyacı olan güce karşılık geliyor. Bu çalışmayla çevresel faydalar sağlanmasının yanı sıra, mükellefler için önemli maliyet tasarrufları da sağlanmış olacak.

Şu anda İngiltere’de bir sokak lambasının tüketimi kilovat saatte 15 p civarındadır. Bu nedenle 2000'den 4.000 adede kadar sokak lambası, yerel yönetimlere veya Karayolları işletmesine yaklaşık 1,800 £ ile 3,600 £ arasında maliyet yükü getirmektedir. Araştırmacılar, yeni yol enerjisi teknolojisini kurmanın ve işletmenin maliyetinin bu bedelin yaklaşık yüzde 20'sine karşılık geleceğini söylüyor.

Profesör Saafi şunları söyledi: "Malzemelerin yüksek mukavemetlere dayanması ve ürettiği enerji ile maliyet arasında iyi bir denge kurması gerekir. Geliştirdiğimiz sistem daha sonra mekanik enerjiyi sokak lambaları, trafik ışıkları ve elektrikli araba şarj noktaları gibi yerler için elektrik enerjisine dönüştürür. Ayrıca, gerçek zamanlı trafik yoğunluğunun izlenmesi gibi diğer akıllı cadde avantajlarını sağlamak için de kullanılabilir."

Teknoloji geliştirildiğinde İngiltere'de ve AB'nin diğer alanlarında saha denemelerine tabi tutulacak.

Araştırma, Avrupa Komisyonu Horizon 2020 fonu tarafından finanse edilen ve Bologna Üniversitesi liderliğindeki SAFERUP (Sürdürülebilir, Erişilebilir, Güvenli, Dayanıklı ve Akıllı Kentsel Yenileme) programının bir parçasını oluşturuyor.

Yaklaşık 4 milyon Euro’luk finansman sağlanan SAFERUP projesindeki ortaklar: TU Wien-Avusturya, Università degli Studi di Perugia-İtalya, Nottingham Üniversitesi-Birleşik Krallık, Cantabria Üniversitesi-İspanya, Fransız Ulaştırma Teknolojileri ve Bilimleri Enstitüsü-Fransa, Coventry Üniversitesi-Birleşik Krallık, University College London-Birleşik Krallık, Lancaster Üniversitesi-Birleşik Krallık, Innsbruck Üniversitesi-Avusturya, Celu Eksperts-Latvia, Durth Roos Consulting GmbH-Almanya ve SAPABA-İtalya.

Lancaster Üniversitesi'nin enerji eldesi projesine de 195.000 £ fon sağlandı.



Slider Altına