New York Gökdelenleri Karbon Yakalama Sistemleri Kuruyor
NYC gökdelenleri, yeni şehir yasası uyarınca iklim değişikliği cezalarından kaçınmak için karbon yakalama sistemleri kuruyor.
New York City'deki yüksek binalarda alışılmadık bir ekipman seti var. 30 katlı binanın emisyonlarını büyük ölçüde azaltmak için mal sahipleri, bacaya gitmeden ve salınmadan önce bodrum katındaki büyük, gazla çalışan kazanlardan karbondioksiti toplayan bükümlü borular ve tanklardan oluşan bir hava labirenti kurdu.
Amaç, küresel ısınmaya yol açan gazların atmosfere atılmasını durdurmak. Böylesi dikey yapılaşmış bir şehirde bunun gibi gökdelenlerden kaynaklanan emisyonların azaltılmasına ciddi bir ihtiyaç var. Kent Yapıları Departmanına göre, binalar açık ara en büyük sera gazı emisyonu kaynağı, toplam emisyonların kabaca üçte ikisine karşılık geliyor.
New York eyaletinin binaları ayrıca diğer tüm eyaletlerden daha fazla hava kirliliği yayıyor.
Bu nedenle, bina sahipleri gelecek yıldan itibaren dramatik kesintiler yapmak zorunda kalacak, aksi takdirde yeni bir şehir yasası uyarınca artan para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Yaklaşık 50.000 yapı, yani şehirdeki binaların yarısından fazlası, Yerel Yasa 97'ye tabidir. Boston ve Denver gibi diğer şehirler de benzer kurallarla aynı yolu izledi.
Sonuç olarak, mülk yöneticileri binalarının işleyişini değiştirmek için uğraşıyor. Bazıları, karbondioksiti çıkaran, tanklara yönlendirerek depolayan ve depolanan karbondioksiti; gazlı içecekler, sabun veya beton yapmak için diğer şirketlere satışa hazırlayan karbon yakalama sistemleri kuruyor.
Bunu, kapsamlı yenileme çalışmaları için konut sakinlerini taşınmak zorunda bırakmadan emisyon hedeflerine ulaşmanın bir yolu olarak görüyorlar. Toplanan karbondioksit Brooklyn'deki bir beton üreticisine satılıyor ve burada bir minerale dönüştürülüyor ve kalıcı olarak betona gömülüyor.
Sistemi kuran CarbonQuest'in COO'su Brian Asparro, "Olması gerekenin, emisyonları olabildiğince çabuk azaltmak olduğunu düşünüyoruz. Zaman bizden yana değil ve bu tür bir çözüm hızlı, uygun maliyetli ve büyük bir aksama olmadan kurulabilir" diyor.
Yine de, çoğu çevre gruplarını temsil eden eleştirmenler, bina yöneticilerinin çok daha ileri gitmesi gerektiğini söylüyor: Emisyonlarda anlamlı düşüşler elde etmek için binaların önemli ölçüde iyileştirilmesi ve fosil yakıtları yakmaya devam etmek yerine yenilenebilir enerjili elektriğe geçmesi gerektiğini savunuyorlar. Ayrıca, yoğun nüfuslu bir muhitte büyük miktarlarda boğucu özelliği olan karbondioksiti depolamanın güvenliğiyle ilgili endişelerini dile getiriyorlar.