Mersin'de 43 Bin Konutun Enerji İhtiyacı Çöpten Karşılanıyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce hayata geçirilen Entegre Katı Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri’nde işlenen çöpler elektriğe dönüşüyor.
Çöpten elde edilen elektrik 43 bin konutun enerji ihtiyacını karşılıyor. 24 bölümden oluşan 10 megawatt kapasiteli tesis, şimdilik 6 megawatt enerji üretiyor.
Elektrik üretiminde açığa çıkan ısı enerjisiyle seraları ısıtan tesis, topraksız tarım ve balık yetiştiriciliği gibi alanlara da katkı sağlayacak.
Tesisteki Çürütme Ünitesi’nde üretilen kompost ise çiftçilere gübre olarak geri dönecek. Projenin detaylarıyla ilgili bilgi veren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, sürdürülebilir kentleşme ve ekolojik dengeyi korumaya çalıştıklarını söyledi.
Söz konusu projeyle evrensel bir çalışmaya imza attıklarının altını çizen Kocamaz, “Mersinliler katı atıkları çöp olarak değil, enerji ortaya çıkaran ve ekonomiye katkı sunan bir değer olarak görecek” ifadesini kullandı. Projeyle çocuklara da örnek olunacağına dikkat çeken Kocamaz, şöyle konuştu: Çöpleri kaynağından ayrıştırarak ülke ve kent ekonomisine katkı sunuyoruz. Çevre bilincini kazandırarak da çocuklarımıza örnek olmayı amaçlıyoruz. Kağıtları toplayarak ağaç israfını azaltacağız. Cam, metal, plastik, pil, kullanılmış yağ gibi malzemeleri de değerlendirerek, bunların çevreye vereceği zararları önleyeceğiz. Yerel yönetimlerin kar amacı gütmediğini ve hizmetlerin kentte yaşayanların daha mutlu olması için yapıldığına işaret eden Kocamaz, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak il merkezimize ve ilçelerimize çevre yatırımlarımızın bunlarla sınırlı kalmayacak. İleride ilçelerimize kuracağımız katı atık istasyonları ile hem ulaşım, hem de yerden tasarruf sağlamış olacağız” dedi.
Kaynak: www.enerjienstitusu.com