Mercedes-Benz Türk 50 Yılında 50 Startup’a 500 Bin TL Destek Verdi
Mercedes-Benz Türk’ün 50. kuruluş yıldönümünde düzenlediği “50. Yılda 50 Startup” yarışmasının kazananları açıklandı. Jürinin iki aşamalı seçimiyle belirlenen 50 startup, Mercedes-Benz Türk tarafından tamamen hibe edilen toplam 500 bin TL’lik desteğe hak kazandı.
Büyük ödül giyilebilir teknolojiler, oyunlaştırılmış kodlama eğitimi ve akıllı çöp kamyonlarına verildi
“50. Yılda 50 Startup” yarışmasında Kadir Can Kırkoyun’ungeliştirdiği kodlama dersindeki platform ihtiyacına yardımcı olmak için oyunlaştırılmış mobil platform sağlayan Scode projesi; Kadir Demircioğlu’nun geliştirdiğikumaşları daha işlevsel hale getiren, akıllı kumaş projesi; Umutcan Duman’ın geliştirdiği atık toplama süreçlerini akıllı hale getirerek maliyetleri ve karbon salınımını yüzde 55’e varan oranda azaltan proje ilk üçe girerek 50’şer bin TL’lik büyük ödülün sahibi oldu.
Kazanan startup’larda ‘akıllı şehirler’ öne çıktı
Yarışmayı kazanan 50 startup’ın 19’u, “akıllı şehir” uygulamaları olarak tasarlanan yenilikçi fikirler oldu. Akıllı şehir uygulamalarını ise 15 projeyle sağlık, 11’er projeyle çevre ve eğitim,7 projeyle engelli erişimi takip etti. Sürdürülebilir tarım, enerji ve ulaşım da yarışmayı kazanan startup’lar arasında öne çıkan temalar arasında yer aldı. Kazanan 50 startup arasında ayrıca çevre, geri dönüşüm, iş sağlığı ve güvenliği, istihdam, çalışma hakları, toplumsal cinsiyet konularını ele alan projeler bulunuyor.
“50 yıldır hayatı kolaylaştıran çözümler üretiyoruz”
“50. Yılda 50 Startup” ödül töreninde konuşma yapan Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün kazanan tüm startup’ları tebrik ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bildiğiniz gibi bu sene Mercedes-Benz Türk’ün 50. kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz. Bizim için çok önemli bir yıl. 50. Yılımızı kutlamak için neler yapabiliriz diye çok düşündük. Birçok alternatifi değerlendirdik. Şöyle bir geriye baktık, Mercedes-Benz’in hikâyesini masaya yatırdık. Gördük ki bizler 50 yıldır otomotiv sektöründe çığır açan, sektöre yol gösteren yenilikleri hayata geçiriyoruz. Bu yeniliklerin birçoğu da aslında hayatı kolaylaştıran, fark yaratan yenilikler. Buradan hareketle dedik ki; 50.yılımızda yalnızca kendi işimizde, kendi alanımızda ya da otomotiv sektöründe değil, yaşamın birçok alanında hayatı kolaylaştıracak çözümlerin üretilmesine destek olalım. Çünkü kendi tecrübemizle biliyoruz ki, küçük fikirler bile, desteklendiğinde büyüyor ve birçok insanın hayatını değiştiren muazzam bir çözüme dönüşebiliyor. Böylelikle bir çözüm üreten, ürettiği çözüm ile hayatı kolaylaştıran, teknoloji ile bağı olan, topluma ve çevreye fayda sağlayan, sosyal etki yaratan startupları yarışmamıza davet ettik. 50. Yılda 50 Startup” projesine başvuran 5 startup’tan 4’ünün çaldığı ilk kapı Mercedes-Benz Türk oldu. Bu bize ne kadar güzel bir iş yaptığımızı gösterdi.50 Startup’ projemizin en belirgin ve ayrıştırıcı özelliği Mercedes-Benz Türk olarak verdiğimiz desteği tamamen hibe etmemiz; 50 startup’a toplamda 500 bin TL’lik para ödülü verirken herhangi bir karşılık beklemiyoruz. Sosyal etkisi olan ve hayatı kolaylaştıran çözümler üreten yaklaşımların ülkemizde artarak devam edeceğini umarak yarışmamızı kazanan geçen tüm girişimcilerimizi kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum”.