Header Reklam
Header Reklam

Lagedo, Lastik Dönüşümünde Geleceğin Teknolojisini Sunuyor

15 Temmuz 2022 Dergi: Temmuz-Ağustos 2022
Lagedo, Lastik Dönüşümünde Geleceğin Teknolojisini Sunuyor

Günümüzde dünyadaki motorlu taşıt sayısı 2 milyara yaklaşmaktadır, ülkemizde ise yılda 280.000 ton Ömrünü Tamamlamış Lastik atık ortaya çıkmaktadır.

Bu lastiklerin geri kazanımı, hem ekosistemimize olan negatif etkilerinin yok edilmesi hem de içindeki değerli malzemelerin döngüsel ekonomiye kazandırılması açısından kritik öneme sahiptir.

2020 yılında kurulan Lagedo, geleceğin teknolojisini kullanarak ömrünü tamamlamış lastikleri geri dönüştürüyor, ömrünü tamamlayan lastik atıklarının doğa için bir tehdit olmasını önlüyor.

Lagedo en ileri teknolojiyi kullanılarak lastiği oluşturan bileşenleri çevreye hiçbir zarar vermeden ayrıştırıyor ve ekonomiye geri kazandırıyor.

Water Pulse teknolojisi ile sıfır atık

Lastik, farklı malzemelerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan yüksek teknoloji ürünüdür. Bu ürünün geri dönüşümünü de en yüksek teknoloji ile gerçekleştiren Lagedo, lastiği meydana getiren bileşenleri ayrı ayrı işleme alır. Böylece lastiği oluşturan tüm malzemeler döngüsel ekonomide ait oldukları en uygun yerlerde kullanılmaları için geri kazanılmış olur. İsviçre menşeili Water Pulse teknolojisiyle lastik, yanaklarından ayrılıyor ve yüksek basınçlı su ile kauçuk tozu elde ediliyor. Water Pulse teknolojisiyle elde edilen kauçuk tozları ile daha ekonomik ve çevreci lastikler elde edilebildiği gibi daha dayanıklı, uzun ömürlü asfalt yollar yapılabiliyor. Diğer metotlar atık oluştururken Water Pulse teknolojisi hiç atık oluşturmadan kauçuk tozlarını ticari bir ürün haline dönüştürüyor.

Lastik atıklar ülke ekonomisi için fırsata dönüştürülüyor

Dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyar lastiğin kullanım ömrü sona ermektedir. Ortaya çıkan bu lastiklerin yığınlar halinde biriktirmesi veya doğaya terkedilmeleri yasaktır. Ömrünü tamamlamış lastikler yapıları itibari ile Doğal Kauçuk, Sentetik Kauçuk, Karbon siyahı gibi değerli içeriklere sahiptir. Ülkemiz bu malzemelerin tamamında dışa bağımlıdır. Lagedo’nun gerçekleştirdiği yüzde yüz yerli üretim sayesinde cari açığın kapanmasına da yardımcı oluyor.

Günümüz teknolojisi ömrünü tamamlamış lastiklerde bulunan bileşenlerin özelliklerini yitirmeden geri kazanılmasını mümkün kılmaktadır. Lagedo en ileri teknolojiyi kullanılarak lastiği oluşturan bileşenleri çevreye hiçbir zarar vermeden ayrıştırır ve tekrar ülke ekonomisinin hizmetine sunuyor.

https://www.youtube.com/watch?v=3CekvduDxpM



Slider Altına