Kentsel Dönüşümde Finansman Arayışları...
Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmaları Mayıs 2012’de çıkarılan 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” ile daha da hızlandı. Riskli alanların ve riskli binaların yenilenmesi ve güçlendirilmesi projelerinin hayata geçirilmesinde en önemli faktörlerden biri olan finansman konusu da bu kanun kapsamında çeşitli kredi ve desteklerle teşvik ediliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bünyesinde oluşturduğu “Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı” aracılığıyla doğrudan kredi ve çeşitli finansman yardımları verebiliyor.
Bakanlık ayrıca, Ocak 2013’ten itibaren çok sayıda özel ve kamu bankasıyla protokoller imzalayarak, dönüşüm kredilerine faiz desteği vermeye de başladı. Bankalardan dönüşüm kredisi kullanacakların yapı yenileme için (100 bin TL’ye kadar) alacakları kredinin faizinin yılık % 4’ünü, güçlendirme için (50 bin TL’ye kadar) alacakları kredinin faizinin de yıllık % 3’ünü Bakanlık ödeyecek…
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar:
•Türkiye’de 24 bin 500 kilometrelik fay hattı var ve bu fay hattında 6,5 milyon birim konutun yenilenmesi gerekiyor.
•Riskli bina tespiti yapabilmesi için, 360 kuruluşa lisans verdik.
•Bakanlığımızca 25 bölgede riskli alan tespiti yapıldı. Toplam büyüklüğü 4.242 ha olan bu alanlarda yaklaşık 217.000 bağımsız birim bulunmaktadır.
•Belediyelerin çalışmasıyla da yaklaşık 40'ın üzerinde Kentsel Dönüşüm alanı tespit edildi. Yine belediyelerimiz tarafından ilan edilen riskli bağımsız bölüm sayısı, yaklaşık 65 bindir.
•Vatandaşlarımız tarafından, yapılan müracaat neticesinde tespit ettirilen riskli bağımsız bölüm sayısı 11.617’dir.
•Bugüne kadar toplam olarak, yaklaşık 300 bin konutun riskli olduğu belirlendi ve 20 bini yıkıldı.
•Tespiti yapılan ve yapılacak riskli binalardan; 2013 yılı sonuna kadar 200 bin, 2014 yılı sonuna kadar ise 400 bin bağımsız konut ve işyerinin dönüşümünü başlatmayı hedefliyoruz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı finansman desteği
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 6306 sayılı kanun doğrultusunda kredi ve destek uygulamalarına, çıkardığı 28410 sayılı “Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Gelir, Harcama, Kredi ve Kaynak Aktarımı Yönetmeliği” ile açıklık getiriyor.
Bakanlık bu kapsamda bünyesinde oluşturduğu “Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı” ile Risk Tespit Kredisi, Bina Yıkım, Yapım Kredileri, Kira Yardımı, Faiz Desteği gibi uygulamaları için kaynak sağlayacak.
Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı’ndan yapılacak harcamalar
-Riskli yapıların tespit, tahliye ve yıktırma işlemlerinin gerektirdiği harcamalar.
-Kanun kapsamına giren alanlarda, yer alan binaların yıktırılması, enkazının taşıtılması ve arsanın yeni inşaata hazır hale getirilmesi ile ilgili harcamalar
-Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara yapılacak kira yardımı.
-6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 5. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında yapılabilecek yardımlar ile enkaz bedeli ödemesi.
-Bakanlar Kurulunca belirlenen usul ve esaslar çerçevesince Bakanlıkça verilebilecek güçlendirme kredisi.
-Hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere verilebilecek faiz desteği.
-Bu Yönetmelik uyarınca kullandırılacak krediler.
Tespit ve Yıkım Kredileri
Kredinin şartları ve geri ödenmesi
-6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 3. Maddesi uyarınca yapılacak tespitler için özel hesaptan tespit kredisi verilebilir. Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde tespitin yaptırılması ve Bakanlığa gönderilmesi zorunludur. Kredinin geri ödeme süresi 24 aydır. 100 m2 daire için 600 (üst limit) TL'dir.
-Riskli alanda yer alan veya riskli olduğu tepit edilen yapılar için, Bakanlıkça özel hesaptan yıkım kredisi verilebilir. Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde yıkım işleminin yaptırılarak, enkazının kaldırılması ve Bakanlığa bilgi verilmesi zorunludur.
-Özel hesaptan kredi kullanmak isteyen hak sahiplerince, bulundukları yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurulur.
Kredi ile İlgili Diğer Hükümler
-Bu yönetmelik çerçevesinde kredi açılan konut ve işyerleri için; kredi geri ödemesi süresince kredi kullananlarca zorunlu deprem sigortası ve konut sigortası yaptırılması zorunludur.
-Kredi kullanacak konut ve işyerleri inşaatlarının devamı süresince tüm riskleri içeren inşaat (all risk) sigortasının yaptırılmış olması gerekir.
-Kredi kullananların sözleşmenin imzalanmasından itibaren geri ödeme süresi sonuna kadar hayat sigortası yaptırması şarttır.
Konut ve İşyeri Kredileri
-Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların maliklerinden ve malik olmasalar bile bu yapılarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak en az 1 yıldır ikamet ettiği veya bunlarda işyeri bulunduğu tespit edilenlerden konutunu ve işyerini kendi imkanları ile yapmak veya edinmek isteyenlere Bakanlıkça özel hesaptan kredi verilebilir.
-Kredi açılabilmesi için, açılacak kredi azami miktarları ile kredinin tahsis öncelikleri; özel hesabın finasman durumu, proje büyüklüğü, inşaat maliyetleri, inşaatların bulunduğu bölgeler dikkate alınarak her yıl Bakanlıkça belirlenir ve ilen edilir.
Kredi başvuruları ve kullandırılması
-Özel hesaptan kredi kullanmak isteyen hak sahiplerince, bulundukları yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurulur.
-İl Müdürlüklerince incelenen kredi başvurularından uygun görülenler onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilir.
-Onaylanan kredi karşılığında Bakanlıkça belirlenen değerler teminat olarak alınır ve kredi kullananlar ile Bakanlık arasında borçlanma sözleşmesi düzenlenir. Bu sözleşmeler borçluların gayrimenkullerinin tapu kayıtlarının ve bağımsız bölümlere ait bilgileri, kredi borcu ve kredi şartları ile gerekli görülecek diğer bilgileri içerir. Düzenlenen sözleşmeler üzerinden gerekli ipotek tesis ve tescil işlemleri yapılır.
-Konutunu veya işyerini kendi imkanları ile yapmak isteyenlere açılan kredinin % 25’i peşin olarak, geri kalanı da 3 eşit taksitte inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak, özel hesaptan hak sahibinin hesabına aktarılır.
Kredi geri ödemeleri
-Kredinin geri ödeme süresi brüt inşaat alanı 100 m2’ye (100.99 m2 dahil) kadar olan konutlar için 120 ay, 101-150 m2 (150.00 m2 dahil) konutlar için 84 ay ve 150 m2’den büyük konutlar için 60 aydır. Kredinin geri ödeme süresi brüt inşaat alanı 50 m2’ye (50.99 m2 dahil) kadar olan işyerleri için 48 ay ve 50 m2’den büyük işyerleri için 36 aydır.
-Geri ödemeler inşaatın bittiği tarihten sonra başlar. Geri ödeme her halükarda, kredi sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren en geç 24 ay sonra başlar. Kredi borcunun konut büyüklüğüne göre 120, 84 veya 60 aya bölünmesi suretiyle geri ödeme başlangıç taksiti bulunur. Geri ödeme taksiti, geri ödeme süresi boyunca her güncelleme döneminde, güncelleme oranı ile artırılarak yeni taksit miktarı bulunur ve geri ödeme süresi olan 120, 84 veya 60 aya ulaşıncaya kadar ödenir.
Kira yardımları
•Uygulama alanında kira yardımı talebinin uygulamayı yapan İdare veya TOKİ’ce uygun görülmesi ve onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilmesi üzerine, ilgililerine ödenmek üzere İdare veya TOKİ’nin hesabına,
•Uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda kira yardımı talebinin Müdürlükçe uygun görülmesi ve onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilmesi üzerine, doğrudan riskli yapı maliklerinin hesap numaralarına yapılır.
Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından aynı kişiye hem kira yardımı ve hem de faiz desteği yapılamaz. Kira yardımından faydalananlar faiz desteğinden, faiz desteğinden faydalananlar ise kira yardımından faydalanamaz.
Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabilir.
•Kira yardımı aylık 600 Türk Lira’sını, yardım süresi ise 18 ayı geçemez.
•Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncellenir.
•Yapılacak kira yardımının ilk 5 aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebilir.
Yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, Bakanlıkça belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabilir.
Faiz desteği
Kanun kapsamında kredi kullanacak gerçek veya tüzel kişilerin bankalardan kullanacağı kredilere; Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenen oranlarda Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından karşılanmak üzere faiz desteği verilebilir.
Faiz desteği esasları
•Bakanlık kendisine başvuran bankalarla protokol imzalar.
•Banka, kredi başvurularını protokol hükümleri ve bankanın kredilendirme usul, esas ve mevzuatı çerçevesinde değerlendirir.
•Banka kredi vermeyi uygun gördüğü hak sahiplerinin listesini Bakanlığa bildirir. Bakanlıkça başvuru 6306 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilir.
•Faiz desteğinden yararlandırılacaklar Bankaya bildirilir.
•Faiz desteği sağlanacak krediler için bankalar tarafından talep edilecek ücret, sigorta ve benzeri giderler hak sahipleri tarafından ödenir.
Faiz desteği geri ödemesi
•Bankalar tarafından sağlanacak kredilere verilecek faiz desteği ödemeleri, bankanın kullandırılan kredilere ilişkin taksit vadesi sonuna kadar hesaplanan ve her ay kendi kayıtlarına göre kesinleşmiş aylık faiz desteği tutarlarını Bakanlığa bildirmesini takiben Bakanlıkça hesaptan gerçekleştirilir.
•Hak sahipleri tarafından geri ödemesi gerçekleştirilmeyen krediler için faiz desteği ödemeleri durdurulur.
•Hak sahiplerinin bankalar ile yapılacak olan protokoller kapsamında kullanacakları kredinin anapara riski ile faiz desteği dışında kalan faiz ödemelerinden doğan risk tamamen bankaya aittir.
DenizBank Mortgage ve Taşıt Finansmanı Bölüm Müdürü Hakan Varol:
“Şu ana kadar banka finansmanlı kentsel dönüşüm kredisi kullandıran tek bankayız”
6306 sayılı yasa kapsamında mevcut konut ya da iş yerini yıkıp yeniden yapmak isteyen ve bu amaçla DenizBank’ı tercih edecek olan müşterilerimiz devlet tarafından yapılacak yardımların yanında DenizBank’tan kullanacakları kentsel dönüşüm kredisi için dosya masrafı, ekspertiz ücreti, ipotek ücreti ödemeyeceklerdir. DenizBank ayrıca sürecin başlangıcı sayılan Riskli Yapı Tespit Raporu’nun masrafını karşılayacaktır. Müşterilerimiz 7/24 DenizBank’ın 444 36 34 numaralı Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Hattı ve www.denizbank.com web sitesi üzerinden de bilgi alabilmektedirler. Ayrıca DenizBank’ın özel eğitimli Kentsel Dönüşüm Danışmanları, müşterilerin kentsel dönüşüm taleplerini yerlerinde dinleyerek ücretsiz Dönüşüm Danışmanlığı hizmeti vermektedirler. İnşaat süresince ana para ödemesiz dönem, devlet katkısıyla konut kredilerinde yıllık % 4 (iş yerleri için yıllık %3) faiz desteği, DenizBank ile çalışacak olan müteahhit firmalardan proje tamamlama garantisi alınması, her aşamasında inşaat seviyesinin kontrolü, taşınma anında indirimli nakliye desteği sağlanan ve yeni evine geçen DenizBank müşterilerine yeni evleri için sağlanan özel indirim imkanlarını içeren “Kentsel Dönüşüm Destek Paketi” de DenizBank’ın sunduğu ayrıcalıklar arasında yer almaktadır.
Kredi miktarları
6306 sayılı yasa kapsamında mevcut konut ya da iş yerini yıkıp yeniden yapmak isteyen kişilere devlet tarafından daire başı üst limit 100.000 TL’ye kadar faiz desteği verilebilmektedir. 100.000 TL üzeri kredi talepleri olan kişiler için 100.000 TL üzeri kalan kısmı DenizBank tarafından özel faiz oranı ile kredilendirebilirler.
Bu kapsamda ilgili maliklerin kredi kullanabilmeleri için sürecin başlangıcı olan riskli yapı tespit raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış firma veya kurumlardan alması gerekmektedir. Bu rapor ile birlikte konut kredisi başvurusu sırasında getirilen evraklar yeterli olmaktadır.
Kredi kullandırımına başladık
İlk olarak Zeytinburnu, Sultangazi, Ümraniye ilçeleri ve Kocaeli ili Karamürsel ilçesinde banka finansmanlı kentsel dönüşüm kredileri DenizBank’tan kullandırılmıştır. 12 Nisan itibariyle 4 adet binanın banka finansmanlı kentsel dönüşüm kredilerinin kullandırımını gerçekleştirdik. Şu ana kadar Türkiye’de Banka finansmanlı kentsel dönüşüm kredisi kullandıran tek bankayız. 4 adet binadan 20 bağımsız bölümün kredilendirilmesi devlet desteği alınarak yapılmış olup, inşaat süreci başlamıştır. Öte yandan işlemlerini sonlandırmak üzere olduğumuz tüm 20 farklı ilden kentsel dönüşüm projesi takip etmekteyiz.
ING Bank Bireysel Bankacılık Pazarlama Satış ve Alternatif Dağıtım Kanalları Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun;
“Projede yer almaktan mutluluk duyuyoruz”
ING Bank, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile imzaladığı protokol kapsamında, riskli yapı kapsamına giren evini yenilemek isteyen müşterilerine uygun koşullarla Kentsel Dönüşüm Kredisi sağlıyor. ING Bank’ı tercih eden müşterilerimiz, yıllık yüzde 4 oranındaki T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğinden de faydalanabilecekler.
Türkiye genelinde dayanıksız ve sağlıksız olduğu öngörülen yaklaşık 6,5 milyon konutun 10 yıllık kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilenmesinin planlandığını ve risksiz yapılaşmayı desteklemek adına bu projede yer almaktan mutluluk duyuyoruz.
ING olarak, Türkiye’nin büyüyen ekonomisine paralel bir bankacılık stratejisi izliyor, 40’tan fazla ülkede hizmet veren bir kurum olarak faaliyet gösterdiğimiz toplumlara yatırım yapıyor ve sürdürülebilir kalkınmaya önem veriyoruz. Kentsel dönüşüm projeleri bir deprem ülkesi olarak Türkiye’nin daha güçlü bir yapı ağına sahip olması yönünde büyük önem taşıyor. Endüstriyel alanların yeniden yapılandırılırken, çarpık kentleşmenin de önüne geçilerek daha modern alanların inşa edileceği dönüşüm projesi kapsamında, ING Bank olarak müşterilerimize cazip koşullarla kredi imkanı sunacağız.
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında açılacak konut kredilerinin yıllık yüzde 4’ü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılanırken, kredi kullananlar tüm harç masraflarından (ruhsat harcı, tapu harcı, noter harcı, belediye harçları vs.) ve Bankacılık Sigortacılık Muamele Vergisi’nden muaf tutulacak. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında kullandırılacak konut kredilerinin yaklaşık 520 milyar TL’lik bir hacim yaratması bekleniyor.
İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Haki;
“Bakanlıkla protokol imzalayan ilk bankayız”
TÜİK verilerine göre Türkiye'de 20 milyon civarında konut stoku mevcuttur ve bu stokun 2012 yılı itibariyle ortalama konut yaşı 22’dir. Yılda ortalama 500 bin konuta ihtiyaç olduğu tahmin edilen Türkiye’de hâlihazırda bulunan 15 milyon konutun % 55'inin ruhsatsız ve kaçak olduğu, % 40'ının depreme karşı güçlendirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Ayrıca bu binalar enerji verimliliği açısından da yasal düzenlemelere uygun değildir. Tüm bu ihtiyaçlara nüfus artış hızını da eklediğimizde önümüzdeki 10 yılda en az 6,5 milyon konutun yenilenmesinin söz konusu olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da vurgulanmaktadır. Bu rakamlar ülke genelinde nitelikli konuta artan ihtiyacın önemli bir göstergesidir.
Bu noktada kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” yürürlüğe girerek konut stokunun yenilenmesi hedeflenmiştir. Kentsel dönüşüm çalışmalarının sağlıklı biçimde ilerlemesi için sürdürülebilir finansman kaynağı en önemli gerekliliklerden biridir.
Bakanlık ile protokol imzalayan ilk bankayız
İş Bankası, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında konut ve işyeri sahiplerinin ihtiyaç duyacağı finansmana yönelik olarak, önce Esenler Belediyesi ile ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzalayan ilk banka olmuştur. Bu protokol kapsamında Bankamız Kentsel Dönüşüm Kredilerinde ödenecek yıllık faiz oranının, konut kredileri için % 4’ü, işyeri kredileri için ise % 3’ü devlet tarafından karşılanacaktır. Yıkılıp yenilenecek olan binalar için Yapı Yenileme, güçlendirilecek binalar için Yapı Güçlendirme Kredisi olarak iki tür Kentsel Dönüşüm Kredimiz bulunmaktadır. Bakanlık tarafından faiz desteği verilecek olan azami tutar Yapı Yenileme Kredisi için daire başına 100.000 TL olarak, Yapı Güçlendirme için ise 50.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu rakamın üzerindeki tutarlar Bankamız faiz oranlarından kredilendirilecektir.
Kredi kullanımına konu olacak binanın, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiş olan “Riskli Alan”larda yer alması ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın lisans verdiği şirketlerin teknik heyet raporu ile “Riskli Yapı” olarak belirlenmiş bir yapı olması gerekmektedir.
Kentsel Dönüşüm Kredilerimize başvuru esnasında aşağıda yer alan koşulların yerine getirilmesi beklenmektedir.
-Riskli alanda yer almayan ancak riskli olduğu düşünülen yapılar için malikler binanın riskli yapı olduğuna dair Bakanlıkça yetkilendirilen firmalardan Risk Raporu almalıdır. Riskli alanlarda yer alan binalar için ise riskli alan ilan edilen bölgelerin bağlı bulunduğu belediyelerin geliştireceği plana göre hareket edilecektir.
-Arsa payı bazında kat maliklerinin asgari 2/3’ünün malikler kurulu kararı alarak, müteahhit ile aralarında inşaat yapım sözleşmesi imzalamaları gerekmektedir.
Başvuruları olumlu sonuçlanan hak sahiplerinin listesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmekte, Bakanlık tarafından kredi kullanması için ön onay verilen hak sahiplerinin kredilendirilmesi işlemlerine de Bankamızca devam edilmektedir. Her malike, müteahhit tarafından belirlenen inşaat yapım maliyetinin tamamına kadar kredi kullanma imkanı sunulmaktadır. Söz konusu krediler için başvuru sahiplerinden istihbarat ücreti de tahsil edilmemektedir. Kentsel Dönüşüm kredilerine ilişkin çalışmalar, mevcut hak sahipleri kadar dönüşüm konusu konutların kiracılarına da yararlanma imkânı sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.
Kredide maksimum vade 10 yıl
Kentsel Dönüşüm Kredileri için azami vade 10 yıl olup, talebe göre daha kısa vade seçenekleri de sunulmaktadır. Kredilerin geri ödeme planları yine müşterilerimizin bütçe ve ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanmakta olup, inşaatın tamamlanma süresine paralel olarak 2 yıla kadar anapara tahsilatı yapılmayacak şekilde de düzenlenebilmektedir.
“Kentsel Dönüşüm” uzun vadeli bir program
Kurulduğu günden bu yana ülkemizin imarı ve kalkınmasına katkı sağlamak motivasyonuyla hareket eden İş Bankası, Kentsel Dönüşüm Projesi’ni sadece bir imar projesi olarak değil uzun vadeli bir kalkınma programı olarak ele almayı benimsemektedir. Bankamız Kentsel Dönüşüm için sürdürülebilir kaynak yaratmanın ve projeyi yalnız bugün değil gelecekte de finanse etmenin gerekliğine olan inancıyla çalışmalarını sürdürmektedir.
“Kentsel Dönüşüm Danışmanı” tüm soruları yanıtlıyor
Bankamız Kentsel Dönüşüm Projesi’ne bir destek daha vererek Kentsel Dönüşüm Danışmanlığı hizmetini başlatmıştır. Kentsel Dönüşüm Projesi’ne ve Bankamızın bu konuda sunduğu kredilere yönelik detaylı bilgi edinmek isteyenler için 444 2468 numaralı telefondan Kentsel Dönüşüm Danışmanlarımız hizmet vermektedir.
Türkiye’nin her yerinden kredi başvurusu alınıyor
Kentsel Dönüşüm çalışmalarımız kapsamında Türkiye’nin farklı bölgelerinden farklı niteliklerde dönüşüm projeleri Bankamızca incelenmektedir. Türkiye’nin her yerinde hak sahipleri, belediyeler, yapı denetim firmaları, müteahhit firmalar gibi dönüşümün tüm tarafları ile görüşmeler gerçekleştirilmekte ve tüm tarafların çıkarları gözetilerek proje özelinde çözümler geliştirmektedir. Bu kapsamda Bankamızca çok sayıda kredi başvurusu değerlendirmeye alınmış olup, başvuru özelinde Bakanlığın onayına sunulmaktadır.
TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi;
“Müşterilerimizden herhangi bir masraf almıyoruz”
Kentsel Dönüşüm Kredileri, binaları 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine Yönelik Kanun kapsamına giren kat maliklerine binalarının yıkılıp yeniden yapılması amacıyla tahsis ettiğimiz kredilerdir.
Şubat ayında Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kentsel Dönüşüm Kredisi protokolü imzaladık. İhtiyaç sahiplerine Kentsel Dönüşüm Kredisi vermeyi amaçladığımız bu protokol kapsamında, riskli alanda yer alan veya riskli alanda yer almamakla birlikte “riskli yapı” olduğu teknik raporlarla tespit edilmiş olan yapılarda ikamet eden vatandaşlarımıza, binalarını güçlendirmeleri veya yıkıp yeniden inşa etmeleri için 120 aya varan vadelerle finansal destek sunuyoruz.
Kentsel dönüşüm kredilerini konut kredileri başlığı altında kullandırıyoruz. Aynı zamanda bu krediyi kullanan vatandaşlarımız devlet faiz desteğinden de yararlanabiliyor.
Kentsel Dönüşüm Kredisi kapsamında müşterilerimizden herhangi bir masraf almadığımız gibi, şubelerimize başvuran müşterilerimize kentsel dönüşümle ilgili her türlü konuda danışmanlık hizmeti veriyoruz.
Kredi rakamı, kat maliklerinin binalarının yenilenmesi için anlaşmış oldukları müteahhite ödemekle yükümlü olduğu meblağ kadar olabilmektedir. Ancak Bakanlığın uyguladığı faiz desteğinde, hak sahibi başına bir kredi için 100.000 TL ve en fazla 5 adet kredi ile bir sınırlama mevcuttur.
Öncelikli olarak, kat maliklerinin Riskli Yapı Tespit Lisansı almış olan firmalardan yapılarının riskli yapı olduğuna dair belgelerini almış olmaları gerekli. Tabi bu husus Riskli Alan ilan edilmemiş bölgeler için geçerli. Ardından apartman ortak karar defterinde binalarının yıkılacağı ve yıkım için anlaşılan müteahit firmanın belirlenmiş ve bu kararlarının deftere işlenmiş olması gerekiyor.
Türkiye Finans Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Semih Aşlar;
“Bakanlıkla protokol imzalayan ilk Katılım Bankasıyız”
Kentsel dönüşüm kredilerine uygulanacak kâr payı desteği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzalayan ilk Katılım Bankasıyız. Kentsel dönüşüm projeleri için 120 aya varan vadeler, uygun ödeme koşulları ve alternatif ödeme planları ile finansman imkânı sunuyoruz. Ayrıca kentsel dönüşüm süreci hakkında bilgi edinmek isteyen, nereye ve hangi aşamada başvurulacağı, hangi belgelerin ve raporların ne şekilde temin edileceği gibi hususlarda müşterilerimizin yönlendirilmesi konusunda da kendilerine yardımcı oluyoruz.
Müşterilerimizin taleplerini karşılayacak ve onlara en iyi hizmeti verecek şekilde mevcut ürünlerimizi Kentsel Dönüşüm kapsamındaki yasal düzenlemelere uyarlamak için çalışmalarımız devam etmektedir. Bankamız, kentsel dönüşümü yıpranmış ve can güvenliğini tehdit eden binaların yerine yenisini yapmak olarak değerlendirmemekle birlikte, ülke genelinde çevreye duyarlı ve sağlıklı yaşama katkısı olacak projeleri fazlalaştırmak için yapılan sosyal sorumluluk faaliyetleri olarak düşünmektedir.
Öncelikle Bankamıza başvuruda bulunan hak sahiplerinin, projenin yapılacağı parsellerde yıkım yapılabileceğine dair Bakanlığın belirlediği ve internet sitesinde ilan ettiği lisanslı kurumlardan riskli yapı belgesini almış olmaları gerekmektedir. Ayrıca yıkımın hak sahipleri tarafından yapılacak olması nedeniyle, hak sahiplerinin tamamının yıkım için alınacak karara katılmış olması gerekmektedir. Başvuru sırasında istenebilecek belgelerle ilgili detaylı bilgi için www.turkiyefinans.com.tr internet sayfamızı ziyaret edebilirler.
Devletin kentsel dönüşüm kapsamında ihtiyaç sahiplerine maddi destek sağlamasının öncesinde de, binalarını yenilemek isteyen müşterilerimiz ile hayata geçirdiğimiz projelerimiz mevcut. Bunlar daha çok kendi maddi imkanları ve finansman maliyetini karşılayabilecek gelir düzeyinde olan konut sahipleri ile yapılan işler olduğundan, hacim elbette ki sınırlı kaldı. Şimdi devlet destekli kentsel dönüşüm projelerinin gündeme gelmesiyle birlikte, çok daha yüksek hacimlere ulaşılacağını düşünüyoruz. Bugün ülke genelinde yaklaşık 350 civarında toplu konut projesi ile anlaşmamız mevcuttur. Diğer taraftan Bankamız, çevreye duyarlı, depreme dayanaklı ve akıllı bina özelliği taşıyan, uluslararası Leed serfitikası verilmiş ve farklı illerde ilk defa uygulanmış olan projelerde yer alma konusuna öncelik vermektedir. Devlet desteği ile yapılacak dönüşüm projelerinden gelen talepler de, önümüzdeki günlerde ilgili tüm tarafların süreçlerinin netleşmesiyle birlikte devreye alınacaktır.
Yapı Kredi Kişisel Bankacılık Pazarlama ve Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem:
“Farklı finansman alternatifleri sunmaya başladık”
Deprem kuşağında yer alan Türkiye'nin modern şehirleşme yolunda nitelikli ve depreme dayanaklı yapı ihtiyacı her geçen gün artıyor. Yapı Kredi olarak risk taşıyan yapıların yenilenmesine yönelik kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kredi ürünlerimiz bulunuyor.
Ocak 2013’te 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile kentsel dönüşüm kredilerine uygulanacak faiz desteği için bir protokol imzaladık. Protokol çerçevesinde kentsel dönüşüm projesinden yararlanmak isteyen mülk sahiplerine farklı finansman alternatifleri sunmaya başladık.
Kentsel Dönüşüm kapsamında kredi kullanmak isteyen mülk sahiplerinin öncelikle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen riskli alanlarda bulunan binalar için binanın riskli alanda yer aldığını belirten resmi rapor ile bu alanlar dışında kalan riskli yapılar için bakanlıkça yetkilendirilen firmalardan risk yapı raporunu almalarını bekliyoruz. Ayrıca binadaki mülk sahiplerinin minimum 2/3 oranında çoğunluğu sağlayıp, arsa payı bazında müteahhit firmalarla kat karşılığı veya taahhüt şeklinde anlaşmaya varması gerekiyor. Bu aşamaların yerine getirilmesi sonrasında banka olarak devreye girebiliyoruz.
Mevcutta uygulanan konut kredisi vadelerini azami 120 ay, işyeri kredisinde ise azami 60 ay olacak şekilde vadelendireceğiz. Faiz oranlarımız, bakanlıkça sağlanacak destek sayesinde mevcut konut ve işyeri liste faiz oranlarından yıllık yüzde 4 aşağıda olacak. Yapı Kredi olarak mevcut ürünlerimiz olan konut kredisi, tadilat kredisi, konut geliştirme kredisi, işyeri kredileri ve konut projelerinde edindiğimiz geniş deneyimimizle, mülk sahiplerinin haklarını koruma prensibinden yola çıkarak müteahhit firmalarımıza yönelik kentsel dönüşüm projelerinin finansmanında da etkin, çözüm odaklı yaklaşımımızla insanlarımızın yaşam kalitesinin artırılmasında önemli rol oynayacağımıza inanıyoruz.