Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Mahallesi'nde tarihi yaşatıyor

18 Mayıs 2015 Dergi: Mart-Nisan 2015

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, şehrin en önemli sivil mimari örneklerinden biri olan Geleneksel Kayseri Evleri'nin yıkılıp kaybolmasının önüne geçerek ortaya “Kayseri Mahallesi”ni çıkarıyor. Kayseri Mahallesi, Setenönü Mahallesi'ndeki eski Kayseri Evleri'nin restorasyonu ile oluşturuluyor. Restorasyon faaliyetlerini yerinde inceleyen ve yetkililerden bilgi alan Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Çelik, 7 konağın restorasyonu ile başlayan projenin bugün bir mahalleye dönüştüğünü belirtti. Çelik yapılan çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi: “Kayseri'nin sivil mimari alanındaki en güzel örneklerinden olan 7 konağın restorasyonu ile işe başladık. Ayakta kalan, son anda yakalayabildiğimiz bu eserleri restore ederek yıkılıp kaybolmalarının önüne geçtik. Ardından diğer bölümlerin ilâvesi ile yüzyıl öncesinin Kayseri’sinden bir mahalle ortaya çıktı. Berberi, butik oteli, hamamı, mahalle bakkalı ve konaklarıyla çok güzel bir tarihi mekân oluştu. Burada, hem Kayserili hemşerilerimiz hem de dışarıdan gelen turistler, Kayseri mutfağının eşsiz yemeklerini yiyebildikleri gibi Türkiye ve dünya mutfağından farklı lezzetleri de tadabilecekler. Ayrıca hamam, yine eski doğal hâline uygun olarak işletilecek. Hem günümüz insanı hem de gelecek nesiller, eski Kayseri mahallelerindeki yaşantıyı burada görme imkânı bulacak” diyerek sözlerini noktaladı.