Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel Toplantıları’nın İlki Van’da Gerçekleşti
![Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel Toplantıları’nın İlki Van’da Gerçekleşti](https://www.ebelediye.info/upload/image/61641kalkinmada-bolgesel2.jpeg)
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından, ulusal kalkınmada yerel yönetimlerin yeri ve önemini vurgulamak amacıyla 11 farklı ilde düzenlenecek olan "Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel İstişare Toplantıları"nın ilki Van Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya çok sayıda akademisyen, bölge belediyelerinin başkanları, bürokratlar ve kalkınma ajansları temsilcileri katıldı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, ülkemizin dünyadaki rekabet gücünü artırabilmesi için yerel dinamiklerin tamamını harekete geçirmek gerektiğinin altını çizdi ve şunları söyledi: “İl özel idareler varken iki şapkası vardı. Büyükşehir yasası kurgusu tarımsal alanla kurgulanmamış. Tarımsal alanda faaliyetlerde bulunduk, belediyeler tarım ve hayvancılık alanında da faaliyette bulunabilir."
"Akıllı ve Yeşil Şehirler" başlıklı oturumla sona eren toplantıda toplu taşımada akıllı uygulamalar, akıllı trafik, akıllı park alanları, akıllı eğitim gibi uygulamaların kentlerde yaşamı kolaylaştırdığı vurgulandı.
Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık toplantıda yaptığı konuşmada; "Ülkemizde akıllı şehirlerle ilgili güzel uygulamalar var. Akıllı park alanları, temiz enerji ve aydınlatma, akıllı trafik, akıllı güvenlik, akıllı binalar, akıllı eğitim, mobil uygulama gibi konular yaşamı kolaylaştıran unsurlar olarak sayılabilir. Hakkari'de yol, su, kanalizasyon gibi pratik hizmetleri yapmaya çalışıyoruz. Hakkari'nin yüzde 88'i dağlarla kaplı. Bu dağları, coğrafyayı turizm alanında değerlendirmek istiyoruz. Ana geçim kaynağımız hayvancılık. Türkiye'nin en zengin çinko kaynakları Hakkari'de. Kentte her alanda önemli bir gelişme var. Yüksekova'da Organize Sanayi Bölgesi kuruyoruz. Hakkari, Cumhuriyet tarihi, Osmanlı, Selçuklu dönemi dahil en huzurlu dönemini yaşıyor" dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin; deprem gerçeğine değinerek başladığı konuşmasında “Artık altyapı belediyeciliği bitmiştir” diyerek master planların yapılmasının önemini vurguladı. Şahin, ekosistemi bozmadan çevresel kalkınmanın ve bölgesel güvenliğin sağlanmasının önemine dikkat çekti, “Dünyanın adalete ihtiyacı var. Adalet olmadan kalkınma olmaz” dedi.
Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu kaynakların etkin kullanılabilmesi, var olan potansiyellerin nasıl en iyi şekilde değerlendirilebileceğine dair projelerin geliştirilmesi ile eksiklerin tamamlanabileceğini ifade etti ve şunları söyledi: “Belediye hizmetleri toplumun kalkınmasında çok önemli. İnsanlarımızın rahat, huzurlu yaşama imkanını geliştirdiğimiz zaman bazı şeylerin değiştiğini görebiliriz. Pandemi döneminde insanlarla rahatlıkla bir araya gelemiyoruz, mahalle toplantıları yapamıyoruz. Belediye hizmet altyapısını geliştirmemiz lazım. İnsanların ihtiyaçlarını iletmesinde belediyenin yönetişimini elektronik ortamda sunabilmeliyiz. Toplumun beklentilerini, yeni yapacağımız yatırımları yeni teknolojilerle geliştirmeliyiz. Bunun yanında özellikle istihdama yönelik gençleri yeni teknolojilerle buluşturmamız lazım. Siirt'te, işsizliğin yoğun olduğu bir yerde gençlerimizi öncelikle eğitimle beraber sporla donatarak geleceğe hazırlamalıyız. Akıllı kentler oluşturmaya çalışıyoruz."
Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, yaptıkları anketle belirlenen kentsel sorunların ilk sırasında altyapı eksikliğinin bulunduğunu belirterek akıllı kent geliştirme doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.
Toplantı, panelistlerin sunumları, Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Aslan, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Alanlı ve TBB Genel Sekreteri Birol Ekici'nin konuşmalarıyla son buldu.