Header Reklam
Header Reklam

İklim Grevcileri Kadıköy'den Seslendi: İklim İçin Birleşiyoruz!

24 Eylül 2019
İklim Grevcileri Kadıköy'den Seslendi: İklim İçin Birleşiyoruz!

20 Eylül üçüncü küresel iklim grevi dünya çapında iklim krizine karşı acil ve somut önlemler alınması için gerçekleştirilen şu ana kadarki en büyük iklim grevi oldu. Türkiye'de de Friday's for Future (Gelecek için Cuma'lar) ve Sıfır Gelecek hareketinin çağrısını yaptığı iklim grevleri İstanbul dahil 20’den fazla noktada gerçekleşti.

İsveçli öğrenci Greta Thunberg'in 2018 Ağustos ayında başlattığı 'iklim için okul grevleri' tüm dünyaya yayılmış durumda. Artık topyekün bir ekolojik krizin parçası olduğunu gördüğümüz iklim krizine için acil ve somut önlemler almayan hükümetlere karşı gençler dünya çapında ayağa kalkıyor, onlara bırakılan mirası reddedip, geleceklerini değiştirmek istiyorlar.
Şu ana kadar iklim krizine dikkat çekmek için 15 Mart ve 24 Mayıs tarihlerinde iki büyük küresel iklim grevi gerçekleştirildi. Bu grevlere onlarca ülkeden toplam 2 milyondan fazla genç eylemci katıldı. Dün de 20 Eylül için küresel iklim grevi çağrısı yapılmıştı. Bu sene gençlere ek olarak, yetişkinler de 20-27 Eylül tarihlerinde greve çıkıyorlar.

23 Eylül’de gerçekleşecek BM İklim Zirvesi öncesinde gerçekleştirilen 20 Eylül’deki iklim grevlerine 163 ülkede 4 milyonun üzerinde kişi katıldı. 

“İklim Acil Durumu Hemen Şimdi!”

İklim krizine karşı somut adımların atılması ve iklim acil durumu ilan edilmesi talebiyle Türkiye’de “Sıfır Gelecek” kampanyası adı altında bir araya gelen ekoloji ve çevre örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütleri 20 Eylül Küresel İklim grevinde İstanbul'de, Kadıköy'e çağrı yapmıştı.

İstanbul’daki iklim grevi yağmur altında Kadıköy İskele Meydanı’nda başladı. Çoğunluğu öğrenci 3 binden fazla kişinin katıldığı eylemde 10’dan geriye saydıktan sonra “sıfır karbon” sloganı atıldı, hep bir ağızdan “şirketleri değil gezegeni kurtar” denildi.

Sarrafoğlu: “Gezegenimiz yanıyor, bilimin arkasında birleşelim”

Fridays for Future - Gelecek için Cumalar hareket adına konuşmayı Türkiye’deki iklim grevlerinin ilk çağrısını yapan Atlas Sarrafoğlu gerçekleştirdi. Fosil yakıtların kullanılmamasını, TBMM’nin Paris İklim Antlaşması’nı onaylamasını, iklim acil durumu ilan edilmesini istedi. Sarrafoğlu, “Artık hem büyükler hem küçükler iklim grevlerine başlıyoruz. Hepimize hayırlıolsun. 15 Mart’a yetişkinler de vardı.Ama izleyicilerdi. Artık kavga etmeyi bitirmelisiniz bir araya gelmelisiniz, artık bizi dinlemelisiniz. Artık bize kulak vermeyi bırakın ve bizi dinleyin. Kurtaracak bir gezegenimiz var. Artık bunun için çalışın. Artık biz de bunun için okula gidelim. Keyif almak için okulu kırmıyoruz. Biz bunu keyif için yapsaydık. Pazartesi sendromu yaşamamak için Pazartesi yapardık. Gezegenimiz yanıyor, birçok şehir sular altında kalıyor, buzullar yok oluyor, insan evlerini terk ediyor. Bizim de neslimiz tükenecek. Ben de zehirli yağmurlardan korkuyorum. Kimyasal kirliliği durdurmak için bana yardım etmelisiniz. Bize yardım etmek için bizi desteklemeliyiz. Bilimin arkasında birleşelim, formül bu” dedi.

Eylemciler bunun ardından “İklimi değil düzeni değiştir”, “Biz biz biz, bir aradayız, birlikte iklimi savunacağız” “Tek gelecek tek gezegen”, “Güneş, rüzgar, bize yeter” sloganları atarak Kadıköy çarşı içinden ilerleyerek Yoğurtçu Parkı’na kadar yürüdüler.

Önde “Bilimin arkasında birleş” pankartıyla yürüyen gençlerin ellerindeki çok sayıda döviz arasında en öne çıkanlar “Ya sıfır karbon gelecek, ya sıfır gelecek”, “Evimiz yanıyor”, iklim adaleti”, “Bu gidişle instagram’ın story’sinde paylaşacak bir yer kalmayacak”, “Sınırları açın, termik santralleri kapatın”, “Büyüklere sormadan bu kararı veriyoruz, isyan başladı” ve “Yeşil kapitalizm mümkün değil” idi.

“Eski dünyamızın son günlerini yaşıyoruz’’

Yürüyüş sonrasında grev Yoğurtçu Parkı’nda devam etti. Sahnede iklim grevine çıkan öğrenciler söz aldı, neden greve katıldıklarını anlattı. İklim sahnesinin sunuculuğunu Tuba Sağlam üstlendi.

Sağlam, “Bizleri birleştiren şey iklim krizi. İklim krizinin ötesinde topyekün bir ekolojik kriz. Artık giderek daha çoğumuzun işaretlerini gördüğü büyük ve benzersiz bir kriz bu. Artık anladığımız üzere giderek daha büyük bir hızla içerisine yuvarlanmakta olduğumuz bir kriz bu. Bu ekolojik krizin yol açacağı felaketleri tümüyle durdurmak artık söz konusu değil. Eski dünyamızın son günlerini yaşıyoruz. Ama gerçeği olduğu şekilde gördükçe yapmamız gerekenleri biliyoruz, kalbimize bakınca bunları yapacak cesareti buluyoruz. Hatalardan ders alarak yeni bir dünyayı beraber inşa edebiliriz” dedi.

Gören: “Ekolojik yıkıma karşı sessiz kalmayacağız

Fridays for Future Turkey - Gelecek için Cumalar’dan Selin Gören, Yoğurtçu Parkı'nda yaptığı konuşmada “İklim grevi bize endişelerimizi aksiyona dönüştürme, geleceğimiz için savaşma ve bu göz göre göre durdurulmayan ekolojik yıkıma karşı sessiz kalmayacağımızı gösterme fırsatı verdi” dedi.

DİSK Genel Başkanı: “Dünyayı hep birlikte biz değiştireceğiz”

İstanbul’daki iklim grevine çok sayıda işçi sendikası da destek verdi. Yoğurtçu Parkı'ndaki iklim etkinliğinde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iklim krizini görmezden gelen uluslararası şirketleri eleştirdi.

Çerkezoğlu, “Daha fazla kar hırsından başka bir şey bilmeyen açgözlü şirketlerin bütün dünyadaki talepleri ve emelleri üzerinden hareket ediliyor. Ve bütün bu süreçte en hafif deyimiyle sessiz kalınıyor. Biz sizlerle birlikte bütün dünyadan yükselen bu sesin parçası olarak emeğimizi de kentlerimizi de doğamızı da yok etmeye çalışan bu sisteme karşı tüm demokrasi güçlerini mücadeleye büyütmeye çağırıyoruz. Dünyayı hep birlikte biz değiştireceğiz” dedi.

Çerkezoğlu ayrıca, “Çağrımız net: Ulusal hükümetler, yerel yönetimler ve şirketler insanlığın sonunu getirecek uygulamalara son vermek için “İklim Acil Durumu” ilan etmelidir. Dahası bu acil durumu lafta bırakmayarak, bütçe ayırarak iklim politikalarını her kademede zorunlu ve öncelikli hale getirmelidir” dedi.

Birleşik Metal İş’ten Gülbahar Gürbüz: “İklim krizi hepimizin meselesi”

Birleşik Metal İş sendikası adına bildiriyi İstanbul 1 Nolu Şube Eğitim Sekreteri Gülhanım Gürbüz okudu. "İklim krizi hepimizin meselesi çünkü bu gezegen bizim evimiz" diyen Gürbüz, iklim değişikliğinin etkilerine dirençli bir toplum oluşturmak için her türlü eylem ve etkinliğe aktif destek sağlayacaklarını söyledi.

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdıl Dara Odabaşı: “Gelecek çocukların”

Yoğurtçu Parkı’nda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı ise, "Bu grevin mimarı İsveçli 16 yaşındaki Greta. Kadıköy’de onun muralını da yaptık. Gelecek onların, gelecek çocukların. Bizlerden onlar devralacak. Geleceklerine sahip çıkıyorlar. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Onların önünü açarak geleceklerine sahip çıkmaları için elimizden geleni yapmalıyız” dedi.

Yoğurtçu Parkı'nda saat 16.00'dan gece 22.00’a kadar atölyeler, standlar, konuşmalar ve konserler gerçekleştirildi. Barlas Tan Özemek, Güney Marlen, Güz Kumpanyası, Kabile Sahne ve Gösteri Sanatları, Nil İpek, Pınar Keleş, Gülinler feat Aslan, ,Banu Kanıbelli,, Teneke Trampet konserler verdi. Greve katılan sanatçılardan Kalben, Leman Sam Metin Türkcan da sahneye çıkarak iklim grevcilerine desteklerini gösterdi.
 



Slider Altına