Header Reklam
Header Reklam

İçme suyu olmayan köye güneş enerjili çözüm...

27 Ağustos 2010 Dergi: Temmuz-Ağustos 2010

Ankara Çamlıdere'ye bağlı Meşeler Köyü'nün içme suyu problemi, güneş enerjisiyle çalışan sistemlerle çözüldü.

Tasarımı, uygulaması ve montajı, güneş enerjisi sektörünün önde gelen firmalarından Merk Solar Enerji tarafından gerçekleştirilen projede; güneş panellerinden elde edilen elektrik enerjisi akülere doldurularak 220 metre derinlikteki pompaların suyu pompalaması sağlandı.

Ankara İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen ve toplam kurulu gücü 17,17 kWp olan projenin, Türkiye'nin bu büyüklükteki ilk güneş takip sistemleri uygulaması olduğu belirtiliyor.

Söz konusu güneş panelleri, güneşi batana kadar takip edip, sabit sistemlere göre % 20- 30 oranında daha fazla elektrik enerjisi üretiyor. Sistem sayesinde ayrıca yılda 50 yetişkin ağaç kurtarılarak 17.374 Kg karbon salımı azaltılıyor.

Çamlıdere Meşeler Köyü'nde hayata geçirilen proje, enerji ihtiyacının şebekeden bağımsız olarak, güneş enerjisinden karşılanması açısından, suyu olmayan diğer birçok köy için de önemli bir örnek teşkil ediyor.

Ankara İl Özel İdaresi yetkilileri, bu bağlamda, sistemin başarılı bir şekilde çalıştığı ve önümüzdeki dönemde bu tip projelere devam edeceklerini belirtiyorlar.

Merk Solar Enerji'den yapılan açıklamada; güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda gelişim sürecinde olan Türkiye için güneş enerjili sistemlerin yaygınlaşmasının son derece önemli olduğu, bunun için de öncelikle proje üretimlerinin desteklenmesi gerektiği belirtiliyor.

Merk Solar Enerji'nin bu projelerin yaygınlaşması için çalışmalarını artırarak sürdüreceği ifade ediliyor.

 


Etiketler


Slider Altına