Header Reklam
Header Reklam

Hüseyin Anka ile Sinan'ı Yeniden Yorumlamak

12 Temmuz 2008 Dergi: Mart-Nisan 2006
‘Hüseyin Anka ile Sinan’ı Yeniden Yorumlamak’ belgeseli, ‘Yapı Endüstri Merkezi’ tarafından İTÜ Mimarlık Fakültesinde gösterildi. Mimar Sinan'ın doğumunun 500. yıldönümüne rastlayan 1990 yılı için hazırlanan ve Suha Arın tarafından çekilen 40 dakikalık belgeselde, Mimar Sinan'ın ilk heykelini yapan kişi olan Hüseyin Anka, film boyunca yaptığı çamurdan heykelle, aşama aşama Sinan'ı anlatıyor. Heykel aracılığı ile Mimar Sinan'ın duygularının da yansıtıldığı belgeselde, devletin ellerinden tutarak topluma kazandırdığı, bu iki sanatçı arasında kurulan paralellik gözler önüne seriliyor.

Belgeselde, Hüseyin Anka, Sinan’ın heykelini ilk olarak nasıl yaptığını anlatıyor...  

‘Atatürk, Mimar Sinan’ın heykelini yapın buyurmuş. Ama nasıl? Nereden başlanacak? Sanatçı hayalinden mi yapacak yoksa tarihi belgelerin ışığında, gerçeğe yakın bir şey mi yapacak? Sinan’ın fiziksel yapısıyla ilgili ne bir çizim ne bir yazı var... Eserleri karşısında güçsüz kaldığımız bu insan nasıl bir yapıdaydı?...

Yaptığım maketle birinciliği ben aldım ve haykelini yaptım. 45 yıl sonra 1989 yılının başlarında bana Sinan’ın sağlığında yapılmış bir minyatür ulaştı. Ve ben onu görünce şaşa kaldım. Minyatür tekniğine rağmen, benim yarattığım heykelle nerdeyse birebir aynı idi. Demek ki insan hiç yoktan da bir gerçeğe yaklaşabilir... ‘Hüseyin Anka’nın sanatçı duyarlılığıyla; kendine ‘Fakir ve Güçsüz Karınca’ diyen büyük deha Mimar Sinan’ı anlattığı bu belgesel, Reha Arın-MTV Film’den temin edilebilir.


Etiketler


Slider Altına