Güzelyalı-Dardanos Atıksu Arıtma Tesisi İşletmeye Alındı

Çanakkale Belediyesinin hem çevreci hem de Sabit Film Entegreli Aktif Çamur Sistemi (IFAS) tasarımı olarak bu kapasitede Türkiye’de bir ilk olan yatırımı Güzelyalı-Dardanos Atıksu Arıtma Tesisi tamamlanarak işletmeye alındı.
Çalışma prensibinin yanı sıra, fiziki görünümünün bitki serasını andırması dolayısıyla da turistik yönü yoğunlukta olan bölge için ideal bir arıtma tesisi olan Güzelyalı-Dardanos Atıksu Arıtma Tesisinde, 5 Haziran 2020 Cuma günü tesisin mevcut özellikleri ve çalışma prensibine ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Tesisin ilk koşulu; tarihi, doğal, coğrafi değerlerin korunması
Toplantıda tesise ilişkin bilgi veren Çanakkale Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü Atıksu Arıtma Tesisi Sorumlusu Çevre Mühendisi İrem Bengisu Erol, “Yeni tesisimiz, turizm ve tarih odaklı yerleşim bölgesine hizmet edecek. Bu sebeple önce tarihi, doğal, coğrafi değerlere saygılı, bu değerleri koruyucu olması ön koşulumuz oldu. Aynı zamanda kaplayacağı alan, enerji gibi kaynak kullanımında tasarruflu, yatırım ve işletme maliyetleri açısından düşük, kapasite ve verimliliği yüksek bir tesis kurma amacımızdan vazgeçmedik. Öncelikle bölgemizin yakın, orta ve uzun vadede nüfus projeksiyonları yapılarak kapasite raporu hazırlandı. Ardından, tesisin projelendirilmesi ve tasarımına esas teşkil edecek en uygun prosesin belirlenmesi amacıyla alan ihtiyacı, çıkış suyu kalitesi, yatırım maliyeti, işletme maliyeti ve kolaylığı, görüntü-estetik durumu, koku problemi ve ekonomik verimlilik kriterleri baz alınarak bu kriterleri karşılayabilen tesisler arasında puanlama yapılarak teknik rapor hazırlandı. Ülkemizde ve dünyada en çok kullanılan 7 farklı proses içinden en iyi puanlamaya sahip, bölgenin koşullarına en uygun ve önceliklerimizi karşılayan yeni bir sistem olan İFAS sistemi seçildi. Dünyanın pek çok yerinde İFAS sistemi ile işletilmekte olan tesislerden ilk olarak ülkemize en yakın olan Macaristan’ın Budapeşte kentinin atıksularının arıtıldığı tesiste teknik ekibimiz incelemelerde bulundu. Buradaki atıksu arıtma tesisi koku ve görsel kirliliğin gönüne geçebilmek adına tesis potansiyel ve performansını arttırmak için tercih edilmişti. İkinci teknik ziyaretimiz Fransa’nın tarihi miras alanı olarak nitelendirdiği Gençay kasabasında kurulu olan atıksu arıtma tesisi oldu. Burada koku ve görsel kirlilik olmaması için bu sistem seçilmişti.
İhale ve inşaat sürecinin ardından tesisin 2020 Nisan ayında işletmeye başladığını belirten Erol, bir İFAS tasarımı olarak bu kapasitede Türkiye’de ilk tesis olduğunu da sözlerine ekledi.
Sisteme ilişkin de bilgiler veren Erol, “İFAS arıtım sistemi, Çanakkale Merkez tesisimizdeki klasik aktif çamur sistemine göre daha çok biyokütle içeren bir prosestir. Bu sistemde de bakterilerden yararlanıyoruz. Havalandırma havuzu içerisine entegre edilen sabit filmler var. Tasarım adını da buradan alıyor. Bakteriler, bu filmler sayesinde hem askıda hem tutunarak büyüyor. Böylece dar alanda daha çok su arıtılıyor, daha az oksijen harcanıyor ve daha az çamur çıkıyor. Ayrıca havalandırma havuzlarının üzeri bir sera gibi camla kaplı olarak tasarlandı. Arıtım yapılan bu havuzların üzerinde yeşil bitkiler büyüyor. Böylece ortam, Güzelyalı’ya ve turistik özelliklerine yakışır biçimde atıksu arıtma tesisinden çok sera içinde bir bahçeyi andırıyor. Tesis kapasitesi 1. Kademede 3750, 2. Kademede 5000 m3/gündür. Yani birinci kademede yaklaşık 21.500, ikinci kademede yaklaşık 31.500 nüfusa hizmet verecek” diye konuştu.