#EUBeachCleanUp Kampanyası Bu Hafta Türkiye'de Başlıyor
AB Türkiye Delegasyonu, dünya çapındaki #EUBeachCleanup kampanyasını Şanlıurfa ve Kocaeli'deki etkinliklerle kutluyor. H.E Nikolaus Meyer-Landrut, deniz kirliliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla plaj ve su altı temizleme etkinliği için Kocaeli'deki AB Bilgi Merkezi'ne katılacak. Bu kampanya, AB’nin daha temiz denizler ve okyanuslar için çabalarını vurgulamak için bir fırsat olacak. Etkinlik, Kocaeli Sanayi Odası ve Karamürsel Belediyesi ortaklığında 30 Eylül 2020 tarihinde düzenleniyor.
Şanlıurfa'daki AB Bilgi Merkezi, 24 Eylül 2020'de kampanyaya katılacak ve Halfeti Belediyesi ve yerel sivil toplum kuruluşlarının ortaklığıyla tarihi Halfeti ilçesindeki Birecik Gölü'nü temizleyecek. Etkinlik, Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak ve Şanlıurfa Ticaret Odası Başkanı İ.Halil Peltek'in katılımıyla Birecik Gölü açıklarında ağaç dikme etkinliği ile sona erecek.
Serbest dalışta dünya rekoru sahibi olan Şahika Encümen ve 'Suyun Altında Yaşam' BM Savunucusu, dikkatleri denizlere ve okyanuslara çekmek için Avrupa Birliği'nin Beach Clean Up dijital kampanyasına katılacak.
2017 yılından bu yana, dünya çapındaki AB Delegasyonları, okyanuslarımızın karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden biri olan deniz çöpü hakkında farkındalık yaratmak konusunda sahil temizleme etkinlikleri düzenliyor. AB, 2019'dan beri Şirinler çizgi karakterleri ve Birleşmiş Milletler ile işbirliği yapıyor. Bu yıl Covid-19 nedeniyle kampanya büyük ölçüde “Okyanus seninle başlar” sloganıyla dijitalleşirken, AB Türkiye Delegasyonu sınırlı sayıda etkinlik ve katılımcı ile kampanyaya damga vuracak.
Bu vesileyle, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut şunları söyledi: “AB, her yıl Eylül ayında, Türkiye'de ve dünyadaki etkinliklerle okyanus aktivizmi ve farkındalık yaratma kampanyası #EUBeachCleanup’ı düzenliyor. 2019'da yaklaşık 80 ülkede 40.000'den fazla gönüllü seferber edildi. Sosyal medyada büyük bir etki yaratan kampanya, sürdürülebilirlik adına olumlu değişim mesajıyla milyonlara ulaştı. AB, mavi gezegenimiz için gerçek bir fark yaratabileceğimize, bireyler olarak ve toplu olarak sorumlu eylemlerde bulunabileceğimize kuvvetle inanıyor. Türkiye'deki AB Bilgi Merkezlerimize AB'nin mesajlarını yerel düzeyde ilettikleri ve ortak ilgi alanına giren önemli konularda farkındalık yarattıkları için teşekkür ederim.”
Deniz çöpü, dünyadaki tüm okyanusları etkileyen küresel bir sorundur. Her yıl, milyonlarca ve milyonlarca ton çöp, dünya çapında okyanuslara atılarak çevresel, ekonomik, sağlık ve estetik sorunları ortaya çıkarmaktadır. Dünya genelinde plastikler deniz çöpünün %85'ini oluşturmaktadır. Deniz kirliliğiyle mücadele AB'nin gündeminin üst sıralarında yer alıyor. Avrupa Birliği, deniz çöpüne karşı küresel mücadeleye liderlik ediyor. 2019 yılında, tek kullanımlık plastikleri, özellikle de en yaygın olarak plajlarda ve okyanuslarda bulunan ürünleri frenlemek için geçerli bir mevzuatı kabul etti. Buna ek olarak, mevzuat, tüm sahil çöplerinin yaklaşık %27'sini oluşturan, kopuk ağlar gibi balıkçılık malzemelerine odaklanmaktadır.
Okyanusların temizlenmesi çok önemlidir, ancak kaynağında ele alınması gereken deniz çöpü sorunuyla baş etmek ana strateji olamaz. İyileştirilmiş atık ve atık su yönetimi, geri dönüşüm, tek kullanımlık ürünlerden kaçınma ve ürün eko-tasarımı (ör. çöpü önlemek için tasarlanmış plastik ürünler, ürünlerde mikroplastiklerin kasıtlı kullanımından kaçınma) deniz çöpünü etkili bir şekilde önleyebilir. Bu tür davranış ve politika seçimleri, yoğun eğitim ve farkındalık yaratmayı gerektirir.
Bu yıl kampanyanın odak noktası, deniz çöpünün önlenmesidir. Deniz çöplerinin çoğunun iç kesimlerde meydana geldiğini ve daha sonra denize taşındığını gösteren verilere dayanmaktadır. "Okyanus sizinle başlar" şu mesajı veriyor: Çöpün okyanusa ulaşmasını önlemek için herkes kendi yakın çevresinde gereken eylemleri gerçekleştirebilir.