Header Reklam
Header Reklam

Elektro-Optik Termal Radarlar ile Orman yangınları Önlenebilir 

06 Ağustos 2021
Elektro-Optik Termal Radarlar ile Orman yangınları Önlenebilir 

Türkiye’nin ilk elektro-optik Termal Radarı, veri merkezi ve fiber optik sistemlerindeki teknolojisi ve uçtan uca ürün portföyü ile dünyanın 10 global markası arasında yer alan Canovate Group bünyesindeki Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. Elektro-Optik Termal Radarları (PanTher Radar) ile, Ülkemizin Ormanları 7 / 24 yıl boyunca 360 derece panoramik görüntü ile insansız izlenerek; olası bir hareket, duman ve ısı algılaması olduğunda, anında yetkililere alarm ses sinyalleri, e-posta ve SMS yolu ile iletiliyor. Orman yangınlarını önlemede çözüm olan Elektro-Optik Termal Radarları (PanTher Radar), 1950’lerden beri piyasada olan mikrodalga radarlara alternatif olarak geliştirildi. Elektro-Optik Termal Radarları, yüzeylerin termal ışımaları ile çalışıyor. Ormanların, kıyı emniyeti, sınır güvenliği, boru hatlarının korunması gibi geniş bir alanda kullanılabilir.  
Elektro-Optik Termal Radarları (PanTher Radar), 360 derece panoramik görüntü elde etmekte ve bunları görüntü işleme yazılımı ile analiz ederek, insan-araç vb hareketli obje algılaması yapmaktadır. Sistem üzerinde, yangın algılama algoritması çalışıyor. Bu durum, ormanların 7-24 365 gün otomatik olarak, başında insan gücüne ihtiyaç duyulmadan sürekli taranıp, algılanması anlamına geliyor. Geliştirilen görüntü işleme algoritması ile GPS ve Lazer mesafe ölçer olmaksızın, yaklaşık hedef konumu veriyor. Sabit kamera yada PTZ  aksine, radar şeklinde sürekli dönüyor ve birden çok alarm noktasını buluyor. TCP/IP Ethernet, GPRS, LT, PP-RF ve Uydu Modem ile merkeze bağlanma, yerel izleme ve kayıt mümkündür. POE desteği var. 1000 metre insan, 3000 metre araç,  5000 metre yarıçapa kadar yangın algılayabiliyor. Düşük enerji tüketimi, güneş paneli ve rüzgar gülü ile şebekeden bağımsız çalışma yapıyor. -40 °C ile +55 °C arası çalışma sıcaklığı mevcuttur. IP 66 koruma standardı bulunuyor. 
Bu sistem sayesinde:
•    Araziye ve kullanılacak Lens-Sensör’e bağlı olarak 10-15 km yarıçapa kadar (300-700 Km2) alanı tek bir sistem ile tarayabiliyor.
•    İstendiğinde belirli yollar vb gibi insan hareketine müsait alanlarda oluşacak hareketliliği rapor edebiliyor ve alarm üretip uzak izleme noktasına iletebiliyor.
•    Sisteme eklenen mini meteoroloji sistemi ile Orman yangını için önemli olan Sıcaklık, Basınç, Bağıl Nem, Rüzgar gibi atmosferik bilgiler yerinden istenilen periyotlarla merkeze gönderilebiliyor. Bu durum, hem yangına duyarlı bölgelerin yerinden öncelikle haberdar olmayı ve hem de yangın esnasında gerçek meteorolojik değerleri yetkililere sağlıyor.
•    Sağlanan bu meteorolojik değerler yanında, istenildiğinde toprak sensörleri de dahil edilerek, nem, ph vb gibi değerler toplanabiliyor. Bu bilgiler bölgedeki ağaçlandırma ve orman emvalinin geliştirilmesi açısından önemli veriler sağlıyor. Bu sayede, gerçek orman konumundan anlık veriler toplanıyor ve sunucu üzerinde yıllarca analiz yapılmasına olanak sağlanıyor. 

Canovate Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Gür, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “42 yıldır, ar-ge ve inovasyon odaklı ileri teknoloji üretimi yapan bir şirketler grubuyuz. Fiber optik sistemler ve data centerlar’da teknoloji ve portföy olarak, dünyada ilk 10 firmadan birisiyiz. İndirect adiabatic soğutma sistemleri ve Elektro-Optik Termal Radarları (PanTher Radar) dahil birçok teknolojik üründe, ülkemizde ilk ve tekiz. Üretimimizin %70’ini, 76 ülkeye ihraç ediyoruz. Firma olarak, yüksek katma değerli yüksek teknoloji ürünleri üretiyoruz, ihraç ediyoruz ve ülkemize döviz kazandırıyoruz. Çekmeköy’deki 40 bin metrekare kapalı alana sahip olan fabrikamızdaki mühendislerimiz ve 850 çalışanımız ile ar-ge çalışmalarıyla ileri teknoloji yatırımlarına ve çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz”. 


 



Slider Altına