Header Reklam
Header Reklam

Dünyanın en çevre dostu şehirleri

11 Haziran 2018 Dergi: Mayıs-Haziran 2018
Dünyanın en çevre dostu şehirleri

İklim uzmanlarının yaklaşık yüzde 97'si geçtiğimiz yüzyıldaki iklim-ısınma değişikliklerinin eğilimlerinin insan faaliyetleri sonucu olduğunu söyledi. Bu konunun sonucu olarak dünyanın dört bir yanındaki şehirlerin çevre kirliliği ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için çevresel düzenlemeler ve girişimlerle harekete geçmesi sürpriz değil. İşte en iyi çevre dostu dünya şehirlerinden bazıları:

Amsterdam, Hollanda

İnsanlardan daha fazla bisiklete ev sahipliği yapan Amsterdam, dünyanın en bisiklet dostu altyapılarından birine sahip olmasıyla bilinir. Bisiklet kullanmak istemeyenler için elektrikli arabalar da popüler bir seçim ve şehir 300'den fazla şarj istasyonuna sahip.

2009 yılında Amsterdam, vatandaşları enerji tasarrufuna ve karbondioksit emisyonunu azaltmaya yardımcı olmaya teşvik etmek için Amsterdam Smart City adlı özel bir proje başlattı. Konut sakinlerinin çoğunluğu, enerji verimli sistemler kullanıyor ve elektriklerini, güneş panelleri ve küçük ölçekli rüzgâr türbinlerinden üretiyor.

Cape Town, Güney Afrika

Afrika’nın yeşil hareketinin en ön saflarında yer alan Cape Town, Güney Afrika’nın ticari rüzgâr çiftliğini kullanan ilk şehir oldu. 2020 yılına kadar şehir, enerjisinin yüzde 10'unu yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi hedefliyor.

Hükümet, daha iyi enerji tasarrufu sağlamak için sağlıklı ve açık hava yaşam tarzını teşvik etmeye odaklanmış durumda. Şehir, güvenli bisiklet rotalarına öncelik verdi ve My CiTi konsepti ile kişilerin arabalarını kullanmadan dolaşmalarını kolaylaştırmak için otobüslerde bisikletlere ücretsiz olarak izin veriyor.

Curitaba, Brezilya

Curitaba, Güney Amerika Siemens Endeksinin yeşil sıralamasında ortalamanın üzerinde puan alan tek Güney Amerika şehri. Şehir 60’larda, dünyanın ilk hızlı-geçiş otobüs sistemini geliştirdi ve 80'lerde dünya çapında bir geri dönüşüm programı başlatmıştı. Curitiba, kentsel atıkların yüzde 70'inin geri dönüşümü ile çevre dostu olmaya devam ediyor.

San Francisco, Kaliforniya, A.B.D.

Renkli çöp kutuları geri dönüşüm sistemini tanıtan ilk ABD şehri olan San Francisco, dünyanın en yüksek geri dönüşüm oranlarından birine sahip. Şehir görevlileri ücretlerden kaçınmak için geri dönüştürülebilir ve birleştirilebilir malzemelerin ayrıştırılmasını sağlıyor. San Francisco, elektrikle çalışan otobüslere ve havai tellerden güç alan arabalara da sahip olan toplu taşıma araçlarıyla ünlü bir şehir.

Reykjavik, İzlanda

30 aktif volkanın bulunduğu yer olan Reykjavik, dünyanın en büyük jeotermal ısıtma sistemine sahip.

Şehrin elektriğinin yüzde 99'undan fazlası jeotermal enerji kaynaklarından geliyor ve Reykjavik'teki çiftçiler seralarda, jeotermal olarak ısıtılan ve hidroelektrikle yakılan meyve ve sebze yetiştiriyorlar.

Singapur, Singapur

Asya'nın en yeşil ve en yaşanabilir şehri olan Singapur, 21'inci yüzyılın ortalarına kadar düzenli depolama alanlarına sıfır atık atmayı hedefliyor. Singapur 1992'de sürdürülebilirliğe yönelik çevresel bir plan olarak Yeşil Plan yayınladı. Plan temiz arazi, su ve hava stratejilerini ele alıyor ve her eve ücretsiz geri dönüşüm konteynerleri tedarik ediyor.

Stockholm, İsveç

70'li yıllara dayanan eşgüdümlü çevre planları ile Stockholm, dünyanın en temiz şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor. 2010 yılında, Stockholm Avrupa Yeşil Başkent Ödülü'nü kazanan ilk şehir oldu ve 2050 yılına kadar fosil yakıtsız olduğunu taahhüt etti.

Vancouver, Kanada

Kanada'nın en temiz şehri ve dünyanın en temiz bölgelerinden biri olan Vancouver, CO2 emisyonları ve hava kalitesi ile ilk 10'da yer alıyor. Dünya çapında Greenpeace'in doğum yeri olarak tanınan Vancouver, emisyonları yüzde 33 oranında 2020'ye kadar azaltmayı hedefliyor. Hidroelektrik ve diğer yeşil enerji seçeneklerineek olarak, Vancouver yaya dostu kamusal alanlar ve geniş bir bisiklet yolu ağı sunar.

Kaynak: https://www.westernunion.com/blog/environmentally-friendly-cities/



Slider Altına