Dünya Bankası, Türkiye'de Kamu Binalarında Yenilenebilir Enerji Kullanımını Destekliyor
Dünya Bankası, Türkiye'de kamu binalarında yenilenebilir enerji kullanımını artırmak için 549 milyon doları onayladı.
Dünya Bankası Yönetim Kurulu tarafından onaylanan yeni proje, Türkiye'de kamu tesislerinde yenilenebilir enerji kullanımının artırılmasına yardımcı olacak.
549 milyon ABD Doları değerindeki Kamu ve Belediye Yenilenebilir Enerji Projesi, merkezi hükümet ve belediye tesislerine odaklanarak Türkiye'nin kamu sektöründe yenilenebilir enerji kullanımını artırmasına yardımcı olacak.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, "Kamu tesisleri için yenilenebilir enerji, artan enerji fiyatlarının belediyelerin enerji faturaları üzerindeki etkisini hafifletirken, Türkiye'nin iklim taahhütlerini yerine getirmesine yardımcı olabilir. Yapı sektörü, vatandaşların sağlığı üzerinde doğrudan etkisi olan, ülkedeki en büyük enerji tüketen ve karbon salan sektörlerden biri olduğundan, bu proje ekonomiye ve çevreye birçok fayda sağlayacaktır” dedi.
Türkiye, güneş, rüzgâr ve jeotermal dahil olmak üzere önemli ölçüde yenilenebilir enerji kaynaklarına sahiptir. Yenilenebilir enerji, Türkiye'nin toplam kurulu gücünün yaklaşık yarısını ve elektrik üretiminin %45'ini oluştururken, elektrik sektörünün karbondan arındırılması için daha fazlasının yapılması gerekiyor.
Proje, sermaye yatırımlarını finanse etmek için bütçe kaynaklarının eksikliğini doğrudan ele alarak, YE projelerini yürütmek için sınırlı teknik ve uygulama kapasitesinin üstesinden gelmek üzere uygulama modellerini devreye sokacak, kamu tesislerinde dağıtılmış YE pazarının genişletilmesine katkıda bulunacaktır. Bu, ülkenin iklim etkilerini azaltma taahhütlerini yerine getirmek ve enerji güvenliğini artırmak için sürdürülebilir enerji çözümlerini kullanmak üzere kamu sektöründe liderliğin gösterilmesine yardımcı olacaktır. Proje aynı zamanda pilot uygulamalarıyla, bina sektörünün karbondan arındırılması için kritik olan ısı pompaları yoluyla ısıtmanın elektrifikasyonu ile dağıtılmış YE'nin kombinasyonunu gösterecek şekilde destekleyecektir.
Kıdemli Enerji Uzmanları ve Görev Ekibi liderleri Almudena Mateos Merino ve Manuel Jose Millan Sanchez, “Yenilenebilir enerjinin artırılması, Türkiye'nin kalkınma politikalarının merkezinde yer aldı ve ülkenin net sıfır emisyon hedeflerine ulaşılmasında kritik bir rol oynamaya devam edecek. Enerji faturalarından tasarruf edilen bütçe kaynakları, onlar için diğer öncelikli hizmetleri geliştirmek üzere kullanılabileceğinden, vatandaşlar merkezi hükümet ve belediyeler tarafından gerçekleştirilen yenilenebilir enerji yatırımlarından ek bir fayda da elde edecek" dediler.
Proje, büyüme, katılım ve sürdürülebilirlik olmak üzere üç stratejik alana odaklanan 2018-23 mali yılı için Türkiye'nin Ülke Ortaklık Çerçevesi (CPF) ile uyumludur.