Header Reklam
Header Reklam

Bir Milyon Euro Ödüllü Helsinki Energy Challenge’da Sona Yaklaşılıyor

14 Kasım 2020
Bir Milyon Euro Ödüllü Helsinki Energy Challenge’da Sona Yaklaşılıyor

Yüzlerce proje arasından seçilen on Avrupalı ekibin projeleri, Helsinki Energy Challenge'ın son aşamasına doğru ilerliyor.
Helsinki Energy Challenge yarışmasının finaline on ekip kaldı. Finalist takımların, Helsinki'nin 2029 yılına kadar mümkün olan en sürdürülebilir şekilde ısı üretimi için kömür kullanımını nasıl aşamalı olarak kaldırabileceğine dair çok çeşitli proje önerileri bulunuyor. 
Helsinki Energy Challenge yarışmasına katılan 252 ekipte, Helsinki'nin ısıtmasının karbondan arındırılması zorluğuna potansiyel çözümler tasarlayan, dünyanın dört bir yanından 1.528 uzman ve yenilikçi araştırmacı yer aldı.
Finale kalan projelerde önerilen çözümlerin çoğu, diğer şehirlerin ihtiyaçlarına göre ölçeklenebilir esnekliğe sahip. Yarışmada, bazıları halihazırda kullanımda olan teknolojileri bir araya getirerek, yeni bir çözüm getiren, çok çeşitli, kapsamlı öneriler bulunuyor. Tamamen yeni teknolojileri içeren projeler de mevcut. Çözümler arasında ısı depolama ve transferi, atık ısı kullanımı, enerji tüketimi kontrolü ve tüketici tarafında yeni yaklaşımlar bulunmaktadır. Gelecekteki sürdürülebilir çözümlerin hayata geçirilmesi, merkezi ve merkezi olmayan çözümlerin kombinasyonunu sağlayan bazı teknolojik olmayan yenilikler de sunulan projeler arasında yerini aldı.
Helsinki Belediye Başkanı Jan Vapaavuori, "Helsinki'nin ısınma sorununa çözüm bulmak için dünyanın en iyi yeteneklerini bir araya getirecek Helsinki Energy Challenge Yarışması'nı başlattık. Yarışma, konu hakkında küresel ölçekte tartışmalara yol açtı. Geniş kapsamlı uluslararası uzmanlığı ve iddialı problem çözme yeteneklerini bir araya getirmeyi başardı ve farklı yetkinliklerin birlikteliğinin gelecekte de yeni düşünme yolları üreteceğinden eminiz. Zorlu geçen yarışmamız, farklı kuruluşlardan ve birkaç Belediye Başkanı arkadaşımdan güçlü uluslararası destek alıyor ve oluşturulan çözümler olabildiğince geniş bir şekilde kullanılmaya başlandı bile. Her şehir küresel iklim değişikliğine karşı mücadelede üzerlerine düşeni yapmalı ”diyor.
Disiplinler arası ve uluslararası ekipler
Final aşamasına ilerleyen ekiplerin her biri 3-20 üyeden oluşmakta ve birlikte çeşitli alanlardan 85 uzmanla desteklenmektedir. Finalistler arasında, girişimciler, büyük şirketler, araştırma enstitüleri ve üniversitelerin kombinasyonlarının yanı sıra çeşitli şirketlerden oluşan uluslararası konsorsiyumlar bulunuyor.
Finalist takımlar, mükemmelliği ve çeşitli uzmanlıkların güvenilir bir kombinasyonunu temsil ediyor.
Finalist takımların tamamı Avrupalı. Seçilen ekipler; Finlandiya, İsveç, Danimarka, İngiltere, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, Macaristan, Avusturya ve Fransa'dan kuruluşları temsil ediyor. Ekiplerin çoğu, birden fazla ülkeden uzmanlar ve kuruluşlardan oluşuyor.
Proje Yönetmeni Laura Uuttu-Deschryvere; "Bu kadar çok proje başvurusu aldığımızı ve yarışan takımlarda dünyanın farklı ülkelerinden 1.528 uzmanın yer aldığını düşündüğünüzde, yarışmanın çok geniş bir yelpazede farklı çözümler içerdiği açıkça ortaya çıkıyor. Bu çözümleri değerlendirmek beklenenden daha zor oldu. Ancak, zor kısım artık geride kaldı ve rekabet bir sonraki, daha da ilginç bir aşamaya ilerliyor. Şu anda, takımların çözümleri yalnızca geçici önerilerdir ve her takım, yeni destek ve ek bilgiler alacak. Partner oluşturma aşamasında önerilerini daha da geliştirebilecek. Finalist ekiplerin son tekliflerinin ne olacağını görmek için sabırsızlanıyoruz. Etkileyici ve çeşitli uzmanlıklara sahipler, bu nedenle yüksek beklentilerle yola çıkıyoruz ”diyor.
Birlikte oluşturma aşaması başlıyor
Finaller için seçilen takımlar, çözümlerinin daha da geliştirilmesi için destek ve fikirlerini Helsinki bağlamına uyarlayabilmeleri için ek bilgiler alacakları ortak oluşturma aşamasına davet ediliyor. Birlikte oluşturma aşamasının merkezinde, Aralık ayındaki temel eğitim kampı var.
Uluslararası bir jüri oturumu ile 2021'in başında nihai yarışma tekliflerini değerlendirecek ve yarışmanın galibi Mart 2021'de açıklanacak. Öneriler, iklim etkileri, doğal kaynaklar üzerindeki etkileri, maliyet etkileri, uygulama takvimi ve fizibilite, arz güvenliği ve kapasite temelinde değerlendirilecek. Helsinki Şehri, diğer şehirlerin kendi iklim çalışmalarında kullanmalarına yardımcı olabilmek için yarışmanın sonuçlarını açıkça paylaşmayı taahhüt etti.
Yarışmanın ilk aşamasında sunulan proje teklifleri, finallere ulaşamayan ancak Helsinki Şehri'nin de yarışma sürecinde vurgulamayı planladığı çok çeşitli başka fikir ve konseptleri de içeriyordu. 252 başvuru, zorlukları çözmenin "oyunlaştırıldığı" fikirleri, farklı ısı kaynaklarının kullanımı için yeni çözümleri, yeni pazar ve iş modellerini, ısı depolama çözümlerini, merkezi olmayan ısı üretim modellerini, hidrojen bazlı çözümleri, küçük modüler reaktörler (SMR) gibi yeni teknolojileri içeriyordu. 
Şehirlerin kilit bir rolü var, COVID-19 salgını Helsinki’nin iklim çalışmasını durdurmayacak
İklim değişikliği, zamanımızın en büyük sorunudur ve şehirlerin bunu hafifletmede belirleyici bir rolü vardır. COVID-19 salgınına rağmen, Helsinki Şehri iklim çalışmalarına büyük yatırımlar yapmaya devam ediyor. İklim krizi gündem dışı kalmadı ve Helsinki şehri 2035'e kadar karbon nötr bir Helsinki olma yolunda çalışıyor. Şu anda, Helsinki'nin doğrudan karbondioksit emisyonlarının yarısından fazlası şehrin ısıtılmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle, sürdürülebilir bir ısıtma çözümü bulmanın, şehrin karbon nötr hedefine ulaşmada kritik bir etkisi olacak. Şu anda, Helsinki'nin ısıtma enerjisinin yarısından fazlası kömürden üretiliyor ve bunun 2029'da kullanımına son verilmesi gerekecek. Helsinki uzun vadeli sürdürülebilir çözümler bulmak istiyor, bu nedenle kömür kullanımını biyokütle ile değiştirmek yani yakma sistemlerine dayalı bir çözüm tercih etmiyor. 
Helsinki, gelecekte şehri ısıtmak için uzun vadeli sürdürülebilir çözümler bulmak ve dünyadaki diğer şehirlerin de yararlanabileceği yeni ve yenilikçi çözümler için bir platform görevi üstlenmek istiyor. Bu amaçla, 27 Şubat 2020'de uluslararası Helsinki Energy Challenge yarışmasını açtı. Yarışma, önümüzdeki on yıllarda şehrin sürdürülebilir bir şekilde ısıtılabileceği çözümleri - kömür olmadan ve mümkün olduğunca az biyokütle ile - arıyor. Yarışmanın birincilik ödülü ise bir milyon Euro.



Slider Altına