Belediyeler 3. Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalıştayı'nda bir araya geldi
Türkiye Belediyeler Birliği'nin katkılarıyla düzenlenen 3. Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalıştayı Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde 9-11 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirildi. 30 Mart Yerel Seçimleriyle birlikte büyükşehir statüsü kazanacak iller de dahil olmak üzere 30 büyükşehir belediyesinden uzmanların yanı sıra Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Harita Genel Komutanlığı, Tapu Kadastro Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, İller Bankası Genel Müdürlüğü ve Türksat Genel Müdürlüğü gibi birçok kurum ve kuruluştan temsilcinin iştirak ettiği Çalıştay’ın açılış konuşmalarını Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Serdar Altuntuğ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Bayraktar Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Ali Eren gerçekleştirdi.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Serdar Altuntuğ konuşmasında iletişim ve bilgi teknolojilerinin bu kadar geliştiği bir ortamda bu sistemlerin şehrin kullanımına açılması gerektiğini ifade etti. Altuntuğ, üniversitelerde de coğrafi bilgi sistemleri ile ilgili derslerin verilmeye başlandığını ve bilgi teknolojilerinin geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Bayraktar “Ulusal Coğrafi Veri Portalı”nı Bakanlık olarak yerli kaynaklarla ve kendi bütçeleri ile kurduklarını, testlerinin tamamlanarak, kısa süre içinde kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetine sunulacağının haberini verdi.
Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ise 30 Mart'ta yapılacak seçimlerin ardından Türkiye nüfusunun % 93'ünün belediye sınırları içinde, % 76'sının ise büyükşehir belediyeleri sınırları içinde yaşayacağını belirterek, büyükşehir belediyelerinin hizmetlerinde yapacakları iyileştirmelerin vatandaşların refahı üzerinde direk etki göstereceğini kaydetti. Büyükşehirlerin sınırları içerisine girecek olan alanlar için coğrafi sınırların büyük önem arz ettiğinin altını çizen Güngör, deneyimli büyükşehirlerin tecrübelerini yeni oluşacak büyükşehirlerle paylaşmalarına TBB olarak aracılık yapacaklarını ve önümüzdeki süreçte belediyelerin yaşayacağı ortak sorunların çözümü için yardımcı olacaklarını dile getirdi.
Açılış konuşmalarının ardından çeşitli kurumlardan gelen uzmanlar tarafından sunumlar yapıldı. 3 gün süren Çalıştay’da Türkiye’nin coğrafi yapısı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin yapabileceği ortak çalışmaların planlanması konusundaki öneriler de dile getirildi.