Header Reklam
Header Reklam

Ataşehir Belediyesi Kent Parkı, Studio Vertebra tarafından tasarlandı

20 Ekim 2017 Dergi: Eylül-Ekim 2017

İstanbul Ataşehir’de 61 bin m²’lik bir alanda kurulan Ataşehir Belediyesi Kent Parkı, Studio Vertebra tarafından tasarlandı. Bulunduğu bölgeyi canlandırıp bir çekim merkezi oluşturması hedeflenerek tasarlanan projede, bölgenin sosyal hayatına nitelikli bir zemin kazandırmak amacıyla sergi alanları, performans merkezi, gastronomi merkezi, şef restoranları, kitap kafe ve çocuklar için etkinlik alanları gibi fonksiyonlar planlanmış. Kendine has niteliklere sahip olan her kütle, cephe ve form hissi olarak bir bütünlük oluşturuyor. Parka ilişkin diğer özellikler ise şöyle belirtiliyor: “Proje bir park olması bakımından; yürüyüş parkurları, bisiklet yolları gibi uzamsal düzenlemeler barındırıyor. Parkurlarda, noktasal sosyal bileşke noktaları oluşturmak ve hat boyunca dinamik bir tecrübe yaşatmak için “seyyar”, küçük ölçekli yeme – içme birimlerine yer verilerek, küçük avlular da oluşturulmuş. 5 bin kişilik açık aktivite alanı, yeşil zemine sahip olarak tasarlanmış ve ses izolasyonu doğal bitkilerle sağlanacak şekilde düzenlenmiş. Bu alan çok amaçlı düşünülerek toplu spor aktiviteleri, festivaller, konserler gibi aktivitelere imkân verecek şekilde planlanmış. Ayrıca çocuklar için düşünülen yaklaşık 4 bin m²’lik açık oyun-aktivite alanı, projenin diğer majör fonksiyonlarından biri olarak tasarlanmış. Çocukların açık alanda rahatça ve sıkılmadan vakit geçirmeleri için özel peyzaj unsurlarıyla şekillendirilen bu aktivite alanının hemen yanında konumlandırılan “Çocuk Bilim Müzesi” de çocukları eğlendirirken bilgilendirecek çeşitli sergilere ev sahipliği yapacak. Projenin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan sert zeminli alanlar, sosyalleşmenin yoğunlaştığı; merkez bir çekim noktası olarak düşünülmüş. Oransal olarak düşük olmaları sebebiyle; bir araya gelerek bir meydan oluşturmaları sağlanacak şekilde planlanmış. Parkın merkezine yerleştirilen meydan; açık aktivite alanı ile yan yana konumlandırılarak iki merkez nokta (yeşil açık aktivite ve sosyal meydan) birbirini besleyecek şekilde düşünülmüş”.