Anadolu Yakasının ilk Bilim Deney Merkezi ve Gözlemevi Sancaktepe'de açıldı

21 Mart 2014 Dergi: Ocak-Şubat 2014

Sancaktepe Belediyesi ve Sancaktepe Kaymakamlığı ortaklığı ile hazırlanan, İstanbul Kalkınma Ajansı destekli Sancaktepe Bilim Deney Merkezi, Gözlemevi ve Planetaryum hizmete açıldı. İlköğretim ve lise çağındaki öğrencilerin fen ve teknolojiye ilgi duyan, bilgi, bilim ve teknolojiyi etkin kullanabilen bireyler olmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilen bilim ve deney merkezi sayesinde öğrencilerin, doğanın temel işleyiş mekanizmalarını günümüzün bilimsel bakış açılarıyla değerlendirip, yaşadığı doğal ortamlar arasındaki etkileşimleri en iyi şekilde algılayarak yorumlayabilen bir bakış açısı kazanabilecekleri öngörülüyor. Bilim ve deney merkezinin açılış töreninde konuşma yapan Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Sancaktepe Belediyesi olarak gençlere büyük önem verdiklerini belirterek, “Çünkü geleceğimizin onlar olduğunun bilincindeyiz. Ve onların geleceğe donanımlı bireyler olarak hazırlanabilmesi için dev adımlar atıyoruz. Bedensel gelişimleri için yepyeni spor merkezleri açıyor, onları her zaman, her tür spora teşvik ediyoruz. Ruhsal ve fikirsel gelişimleri için büyük çaplı kültür kompleksleri inşa ediyoruz” dedi.

Sancaktepe Bilim Deney Merkezi, Gözlemevi ve Planetaryum hakkında;

9 metre iç çapında 52 kişi kapasiteli  planetaryum, 240 metrekare büyüklüğünde Bilim Atölyesi ve 14'' Katadioptrik Teleskoplu Otomatik kubbeli gözlem evinden meydana geliyor. 

Bölgedeki ilk ve tek bilim merkezi olan Sancaktepe Bilim ve Deney Merkezi, Gözlemevi ve Planetaryum'da Gezegenevi, Yıldızevi ya da Gökevi olarak adlandırılan Planetaryumlar projektörden ve küresel bir tavandan meydana geliyor. 

Projektörden küresel tavana yansıtılan gökyüzü simülasyonu ile gezegenler, ay, takımyıldızları ve bu gibi birçok astronomik olayları gerçekçi bir şekilde izleyebileceğiniz ve astronomi hakkında birçok bilgi edinebileceğiniz yerler olarak tasarlandı. Aynı zamanda dijital planetaryumlarda küresel ekrana göre özel olarak hazırlanmış 25 dakika ile 40 dakika arasında değişen film gösterimleri de izlenebiliyor.

Planetaryumlar okulların eğitim sistemini destekleyici programlarla çocukların temel astronomi bilgisine etkin destek olabiliyor. Ayrıca ışık kirliliği yüzünden çok net görünmeyen gökyüzünü daha net görebilme imkanı sağlıyor. 

Ayrıca özel olarak hazırlanmış dijital projeksiyon sistemi ile küresel bir ekrana yansıtılan gökyüzü simülasyonu da olacak. Tüm bunların yanı sıra Sancaktepe Planetaryumu’nda özel olarak hazırlanmış, farklı konularda ve yüksek çözünürlüklü film gösterimleri de izlenebilecek.


Etiketler


Slider Altına