Header Reklam
Header Reklam

AKO Grup’tan 30 Milyon Dolarlık Çevre ve Sürdürülebilirlik Yatırımı

05 Haziran 2020 Dergi: Mayıs-Haziran 2020
AKO Grup’tan 30 Milyon Dolarlık Çevre ve Sürdürülebilirlik Yatırımı

AKO Grup, atık lastikleri geri dönüştürerek ekonomiye kazandıracak 30 milyon dolarlık AKO Entegre geri dönüşüm tesisini 2021 yılında hizmete açacak. Kendi alanında Türkiye'nin en büyüğü olacağı belirtilen tesis, Türkiye’nin atık lastiğinin dörtte birini tek başına geri dönüştürecek. Tesisin lastik atıklarının azaltılması işlevinin yanı sıra sanayinin ithal ettiği hammadde girdisinin yerli kaynakla karşılanmasıyla cari açığa da 16 milyon dolarlık yıllık katkı sağlaması öngörülüyor.  

AKO Grup bünyesinde yer alan AKO Lastik Kaplama, faaliyetleri ve yatırımlarıyla çevre sürdürülebilirliğine önemli katkı sağlıyor.

Lastik sektöründe döngüsel ekonomi için dev entegre tesis yatırımı
Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre; Türkiye’nin lastik sektöründe en büyük entegre geri dönüşüm tesisi, AKO Grup tarafından 30 milyon dolar yatırımla Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde kuruluyor. Sanayinin kauçuk ihtiyacının karşılanması ve çevre korumasına katkı amacıyla lastik atıklarının tamamen geri dönüştürülmesini sağlayacak olan bu tesis, karbon tasarrufunun yanı sıra, sıfır atık projesine ve cari açığın azaltılmasına da katkı sunacak. 80 bin metrekare açık, 21 bin metrekare kapalı alana sahip olacak tesiste, Türkiye'de bir yılda ortaya çıkan yaklaşık 350 bin ton lastik atığın dörtte biri nitelikli ham maddeye dönüştürülebilecek.

Tesis 2021’de hizmete girecek
Geçen yıl yatırım kararı alınan ve bu yılın Mart ayında inşaatına başlanan yatırımda hızla sona yaklaşıldığına değinen AKO Lastik Kaplama Genel Müdürü Şevket Bacacı 2021 yılında tesisi işler hale getirmeyi öngördüklerini açıkladı. Bacacı, “Bu tesiste geri dönüşüme tabi tutulacak lastikler, niteliklerine göre ayrıştırılarak yüksek teknolojili entegre sistemlerde işlenecek. Böylece atıklar, yerli imkânlarla otomotiv yan sanayi ve farklı sanayi kollarının ihtiyaç duyduğu nitelikli hammaddeye dönüştürülecek. Böylece Sıfır Atık projesine de katkı sağlanmış olacak” şeklinde konuştu.

Tesisin çevre sürdürülebilirliğine önemli katkılarının yanı sıra, ülke ekonomisine de fayda sağlayacağını ifade eden Şevket Bacacı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de stratejik sektörlerde üretim gerçekleştiren sanayi kuruluşları, her yıl 11 bin ton civarında geri dönüştürülmüş kauçuk türevi ithal etmektedir. 2019 itibarıyla ürün prosesinin yüzde 10’luk bölümünü devreye almış olduğumuz bu tesis, bu kauçuk türevinin atık dönüşümüyle elde edilmesini sağlayacak. İthal ikamesiyle bu alandaki dışa bağımlılık azalacak. Tesisin sağlayacağı ithal ikamesinin cari açığın giderilmesine yıllık 16 milyon dolara varan oranda katkı sağlayacağını öngörüyoruz.”

Türkiye’nin atık lastiklerinin 4’te biri bu tesiste dönüştürülecek
AKO Entegre yatırımıyla da çevrenin korunmasına büyük katkı sunmayı hedeflediklerine değinen Bacacı, “AKO Entegre tesisimizle Türkiye’de bir yılda ortaya çıkan yaklaşık 350 bin ton lastik atığın dörtte birini nitelikli ham maddeye dönüştürebileceğiz. Bu da hem çevrenin korunması hem de ekonomik değer yaratılması adına büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Bu yatırımla atık lastiklere yeniden hayat vereceklerini ifade eden Şevket Bacacı, “Atık lastiklerin tamamen dönüştürülmesi teknolojisi dünyada sayılı ve ülkemizde bu alandaki tek yatırım olacak. Sağladığı ekonomik değerin yanı sıra, kaynak tasarrufuna, sıfır atık projesine ve karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağlayacak. Tesisimizde, ömrünü tamamlamış lastiklerden rejenere hammadde elde edilmesi yoluyla bu katkılarımızı bir üst seviyeye çıkaracağız” dedi. 
ako entegre tesis



Slider Altına