Akıllı Belediyecilik Zirvesi İstanbul'da yapıldı
Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından bu yıl 1.’si düzenlenen “Akıllı Belediyecilik Zirvesi”, 28-29 Mart 2013 tarihleri arasında İstanbul Grand Cevahir Otel'de gerçekleştirildi.
İki gün süren etkinliğin açılışı Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Davut Kavranoğlu, Kosova Belediyeler Birliği Başkanı Naim İsmaili, İsveç Belediyeler Birliği Başkanı Anders Knape ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Engin Aksoy tarafından yapıldı.
“Teknolojiyi etkin ve verimli kullanarak, marka şehirler inşa edebiliriz”
Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, belediyecilikte sürdürülebilir ve gerçek başarının teknolojiyi daha etkin kullanmaktan geçtiğini söyledi. Konuşmasında marka şehir oluşturmanın teknolojiyle mümkün olacağını vurgulayan Altepe, “Teknolojiyi etkin ve verimli kullanarak, marka şehirler inşa edebiliriz. Artık ülkelerin değil şehirlerin yarıştığı bir çağda yaşamaktayız” dedi.
Bugün büyükşehir belediyelerinin gerek yetkileri gerekse de bütçeleri itibariyle bulundukları bölgelere her türlü yatırım ve hizmeti yapabilir duruma getirildiğini fakat sahip olunan bu imkanların başarıyı sağlamada yeterli olmadığını kaydeden Başkan Altepe, “Her geçen gün artan bir gelişme ve gerçek başarı için, teknolojiyi daha etkin kullanmamız gerekiyor. Bunu yapamadığımız takdirde, değişen dünyaya ayak uyduramıyoruz” dedi. Teknolojinin etkin ve verimli kullanılmasının sonucu olarak marka şehirler inşa edilebileceğini, bu konuda dünya ülkelerinin kendi markalarını öne çıkartma konusunda birbirinden akıllı projeler ortaya koyduğunu belirten Başkan Altepe, Güney Afrika ve Singapur’da başarılı örnekler sergilendiğini söyledi. Ülkelerin markalaşmasının ardından sıranın şehirlere geldiğini, şehirlerin de markalaşma adına birbirinden akıllı uygulamaları öne çıkardığını ifade eden Başkan Altepe, "Bugün şehirler de aynen ülkelerin markalaşması gibi kendilerini hem ulusal düzeyde hem de dünya çapında tanıtmak için kolları sıvamış durumdalar. Artık ülkelerin değil şehirlerin yarıştığı bir çağda yaşamaktayız. Bu yarışın da en önemli ve etkin unsuru akıllı uygulamalardır” diye konuştu.
Bilgiye sahip olmak değil, kullanmak önemli
Marmara Belediyeler Birliği olarak belediyecilikte yeni teknolojilerin kullanımını destekleyip yerel yönetimler ve belediyeler arasında işbirliği ve dayanışmayı geliştirmeye büyük önem verdiklerini de anlatan Başkan Altepe, özel sektörle yerel yönetimleri ortak paydada buluşturduklarını, belediyelerle özel sektör arasında her platformda köprü vazifesi görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Başkan Altepe şöyle devam etti: “Bilişim alanında Türkiye’nin öncü kurumlarından biriyiz. Belediyelerimize örnek olması açısından daha da ileride olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Önemli olan bilgiye sahip olmak değil, onu kullanmaktır. Yerel yönetimlerin ilerleyen teknolojiye ayak uydurmak zorunda olduğunu ısrarla hatırlatıyor, Marmara Belediyeler Birliği olarak vatandaşların refahı için modern çözümleri olan sektör temsilcileriyle buluşmaya önümüzdeki süreçte de devam edeceğimizi belirtmek istiyorum”.
“Rahat ve konforun hangi düzeyde olacağını belediye hizmetleri belirliyor”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Davut Kavranoğlu, rahat ve konforun hangi düzeyde olacağını bugün belediye hizmetlerinin belirlediğini vurgulayarak, daha iyi belediyecilik yapmak için yerel yönetimlerin bilim ve teknolojinin maksimum kullanıldığı yerler haline gelmesi gerektiğini söyledi.
“Bakanlık olarak bizim amacımız bilim, sanayi ve teknolojinin altını çizerek önemini vurgulamak ve bilgi ekonomisini açığa çıkarmaktır diyen Kavranoğlu;. Akıllı belediyeciliğin anlamı ise daha verimli olabilmek adına maksimum derecede bilgi ve teknolojiyi kullanarak hizmet vermektir. 1994 öncesinden günümüze kadar geçen süreçte belediyecilik anlamında çok yol katettik. Şimdi bilim ve teknolojinin önderliğinde belediyecilik anlamında her şeyi daha da akıllı yapıyoruz” dedi.
“Mobil teknolojiler bilgiye erişimde fırsat eşitliği sunuyor”
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy ise açılış konuşmasında şunları söyledi; “Bugün hepimizin birbiriyle bağlantılı yaşamasını sağlayan mobil teknolojiler, sağladığı iletişim olanaklarının ötesinde, bilgiye erişimde fırsat eşitliği sunmakta. Mobil teknolojilerin sunduğu bu eşitlik, eğitimden sağlığa, finanstan tarıma, devlet ve belediye uygulamalarına kadar pek çok alanda, iş dinamiklerini baştan aşağı değiştirme kabiliyeti yaratıyor.
Mobil teknolojilerde gelinen noktada bizi en çok heyecanlandıran gelişim şüphesiz makineler arası iletişim, yani M2M teknolojileri. Telekomünikasyon sektörünün en hızlı gelişen kolu olarak kabul edilen bu teknolojinin 2020 itibarıyla 950 milyar Dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. 2020 yılında dünya çapında yaklaşık 50 milyar cihazın birbirine bağlı hale gelmesi öngörülüyor. Biz de Vodafone Türkiye olarak mobil iletişim tabanlı akıllı teknolojileri daha fazla kurum için erişilebilir kılmak, hem kamu sektörünü hem de özel sektörü mobilize geleceğe şimdiden hazırlamak üzere yoğun bir şekilde çalışıyoruz.
“Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Belediyecilik Uygulamaları” Oturumu düzenlendi
Açılış konuşmalarının ardından, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Recep Bozlağan’ın moderatörlüğünde düzenlenen zirvenin ilk oturumunda; Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Suna Kotan, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, IBM Akıllı Şehir Çözümleri Satış Yöneticisi Ahmet Can Sezgin ve Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç, “Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Belediyecilik Uygulamaları” konusundaki görüşlerini aktardı.
“Kentsel dönüşüm yıkmak değil, yeniden inşa etmektir”
“Kentsel dönüşüm yıkmak değil, yeniden inşa etmektir” diyen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bağcılar’da binaların birçoğunun 1999 Marmara depreminden önce yapıldığını belirterek, birçok binanın riskli olduğuna dikkat çekti Çağırıcı şöyle konuştu: “Bağcılar’da 48 bin 765 bina var. İlçemiz 750 bin nüfusuyla İstanbul’un en büyük ilçesi. 1999’dan önce yapılan bina sayısı 42 bin ve bunların yüzde 90’nı riskli binalardır. Tamamının kontrol edilmesi gerekir”.
“Akıllı belediyecilik konusunda 10 yıl önce coğrafi bölge sistemiyle yola çıktık” diyen Başkan Çağırıcı, “Coğrafi bilgi sistemimizde veri tabanlarını oluşturduk. Hane halkı çalışmalarımızla birlikte bu sistemde bireysel alana veri tabanı oluşturduk. Hedefimiz 2023 yılında sürdürülebilir akıllı bir Bağcılar oluşturmak. Belediyemizde e-başvuru facebook, twitter internet üzerinden iletişim uygulanmaktadır” diye konuştu.
“Kentsel dönüşüm, ülkeyi yenileyecek, ekonomiye kazandıracak büyük bir fırsattır”
Türkiye’nin deprem gerçeğini vurgulayarak, kentsel dönüşümün bir fırsat olduğunu belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün şöyle konuştu: “Kentsel dönüşüm son zamanlarda Türkiye’deki en popüler konu olmakla birlikte çok da geç kalınmış bir konudur. Tam anlamıyla uygulanabilirse, tüm ülkeyi yenileyecek, ekonomiye büyük kazanımlar sağlayacak büyük bir fırsattır. Türkiye’deki yerleşimin yüzde 98’i fay hattı üzerinde. Türkiye’de 15 milyon riskli konut var ve bunların yeniden yapılması gerekiyor. Türkiye Avrupa Birliği konusunda iddialıysa, kentsel dönüşümü bir fırsat olarak değerlendirmek zorundadır”.
"Bir yerel yöneticinin öncelikle bilgiyi iyi yönetmesi gerekir”
Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu; “İstanbul’da sanal imar uygulamaları yapmayan, e-belediyecilik sistemini, sosyal medyayı maksimum düzeyde kullanmayan bir belediye olmadığını düşünüyorum. Bir yerel yöneticinin öncelikle bilgiyi iyi yönetmesi gerekir” şeklinde konuştu. “Kentsel dönüşümde en çok yol alan bir ilçenin belediye başkanıyım” diyen Başkan Göksu; “Şu anda 400 dönümlük bir alanda, 12 bin 324 konutluk dönüşüm projesi yürüten bir belediye olarak, kentsel dönüşümün bu ülkenin vazgeçilmez, tartışılmaz ve siyasi tarihinin en önemli süreci olarak değerlendiriyoruz. Esenler’de 27 bin binamız var, 146 binanın 100 bin bağımsız bölümünün acilen dönüşmesi gerekiyor. Yine bu 27 bin binanın 15 bininin imar dosyası dahi yoktur. Eğer elektrik, su faturaları olmasa bunların devletle hiçbir bir irtibatı yok. Böylesine bir durum karşısında yapılacak tek şey dönüşümdür. Şartlara yenilmek değil, şartları değiştirmek gerekir” dedi.
“Bilim ve Teknoloji ile daha iyi karar alma imkanı buluyoruz”
“Zamanın çok değerli olduğu günümüzde, teknolojik gelişmeler insanlarımıza zaman tasarrufu sağlayarak, bilgi edinme, müracaat gibi bir çok işlemin kuruma gidilmeden yapılmasını mümkün kılıyor” diyen Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem; “İletişim teknolojilerindeki ilerleme vatandaşlara bağlı oldukları belediyeye farklı kanallardan erişim ortamı sunarken belediye yöneticilerine gerçek zamanlı, daha iyi karar alma imkanı sağlamaktadır” şeklinde konuştu.
Başkan Erdem, Sancaktepe Belediyesi'’de Bilgi Teknolojileri Uygulamaları kapsamında; Veri tabanı yönetim sistemi, içerik yönetim sistemi, servis odaklı kurumsal entegrasyon altyapısı, yönetim bilgi sistemi, coğrafi bilgi sistemi, mobil belediyecilik gibi uygulamaların ve ilgili donanım altyapısının, sunucuların, depolama ünitelerinin, güvenilir ve ölçeklenebilir yazılım bileşenlerinin yer aldığı kapsamlı bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. 3G ile yayın yapan ilk belediye olduk diyen Erdem; “Web sitemiz, engelsiz site ve özelikle görme engelli vatandaşlarımız yararlanıyor” diye konuştu.
“Gelişen teknolojiler vatandaşlara farklı alanlarda hizmet verme gerekliliğini ortaya koydu”
Akıllı Belediyecilik Zirvesi’nde bir konuşma yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, akıllı belediyecilik yönetimi hakkında şunları söyledi: “Gelişen teknoloji belediyelerin vatandaşlara farklı alanlarda hizmet verme gerekliliğini ortaya çıkardı. Bu gereklilik farklı kanallardan Belediyeye erişim olanağı sağlayan vatandaşların istek ve taleplerine anında cevap veren bir sistem kurma zorunluluğu getirdi. Buradan hareketle Ümraniye Belediyesi olarak bizler de vatandaşlarımızın talep ve isteklerini anında alabilecek ve bu talep ve isteklere anında cevap verecek bir sistem oluşturduk. Belediye de işi olan bir vatandaşın kurmuş olduğumuz sistem ile artık belediyeye kadar gelmesine gerek kalmadı. Teknolojik imkânları kullanarak işini evinden, işyerinden hatta ilçemizin farklı noktalarında kurmuş olduğumuz Çözüm Merkezlerimiz ya da Taf telefon kulübelerimizden çözebiliyor” dedi.
Başkan Hasan Can, vatandaşa her türlü hizmetin verilebilmesi için Belediye olarak, Donanım Alt Yapısının yenilendiğini, Ümraniye Belediyesi Yeni Hizmet Binası’nın akıllı bina olarak tasarlandığı ifade etti.
İki gün süren etkinliğin ilk gününde: Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Belediyecilik Uygulamaları, Telekomünikasyon Teknolojileri, Akıllı Belediyecilik Projeleri Perspektifi ile Kamu İhale Mevzuatı, Yeni Nesil Sayaçlar ve Sayaç Okuma Teknolojileri gibi akıllı belediyeciliğe yön verecek alanlar ele alındı.
İkinci gününde ise: Halka Yönelik Hizmetler ve Abone Teknolojileri, Coğrafi ve Kent Bilgi Sistemleri, Akıllı Belediyecilik Projeleri için Finansman Çözümleri ve Akıllı Ulaşım Teknolojileri ve Örnek Belediyecilik Uygulamaları değerlendirildi.
Zirveye; toplam 2103 Belediye ve belediye iştiraklerinden temsilcilerle, 114 özel firma, 21 sivil toplum örgütü ve 10 üniversiteden yetkililer katıldı.