2022 Sonunda Tüm Belediyeler Sıfır Atık Sistemine Geçecek
Sıfır Atık ve Belediyeler Ödül Töreni, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin (TBB) ev sahipliğinde ATO Congresium’da düzenlendi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum törende yaptığı konuşmada, yerli ve milli bilincin yansıması olan Sıfır Atık Projesi kapsamında doğal varlıkların ve su kaynaklarının korunduğunu, yeşil alanların artırıldığını belirterek “Artık okullarımız, otellerimiz, hastanelerimiz başta olmak üzere şu an 49 bin kamu kurum ve kuruluşunda sıfır atık sistemini kurmuş durumdayız. Doğanın en büyük kirleticileri olan plastik poşetlerin kullanımında yüzde 80 oranında azalım sağlandı. Bir de dijital atık meselesi var. Ülkemizin bir teknoloji ve yazılım çöplüğü olmasına asla izin vermeyeceğiz. Projenin ülke çapına yayılmasıyla ilgili hali hazırda geri dönüşüm oranımız yüzde 13 ve inşallah bu oranı 2023 yılına geldiğimizde yüzde 35 seviyesine belediyelerimizle birlikte çıkaracağız. Tüm hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizde yıllık 100 bin kişiye istihdam sağlayacak ve yine yıllık 20 milyar lira da tasarruf sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
TBMM'ye sunulan Çevre Ajansı’nın kurulmasına ilişkin yasa teklifinin kabul edilmesiyle Türkiye’de sıfır atığı ve depozito sistemini yaygınlaştırmak üzere çok ciddi bir adım atılmış olacağına dikkati çeken Kurum, “Çevre Ajansı’nın kurulmasıyla birlikte artık atık yönetimini izleme ve denetim faaliyetlerini yine depozito iade sistemini tek bir merkezden yönetilecek. Atıkların etkili bir şekilde yönetilmesini sağlayacak bu düzenleme hem şehirlerimiz adına hem de atıkların geri dönüşümü adına hayati önem arz ediyor. İnşallah bu yıl sonuna kadar nüfusu 250 binin üzerinde olan 88 büyükşehir ilçe belediyemiz sıfır atık sistemine geçişlerini tamamlayacak ve sıfır atık belgelerini alacaklar. Bu sayede 40 milyon vatandaşımız yani ülke nüfusunun neredeyse yarısı sıfır atık sistemine dahil olacak. 2022 yılı sonu itibariyle de inşallah tüm il ve ilçe belediyelerimiz de sıfır atık sistemine geçişlerini tamamlamış olacaklar” ifadelerini kullandı.
“Doğa bizim evimiz. Bu çatı çökerse hepimiz altında kalacağız”
TBB Başkanı Fatma Şahin ise Sıfır Atık Projesi’nin insanların dünyaya olan borcunu ödeme projesi olduğunu belirtti. Şahin, “‘Doğa nedir? Doğayı nasıl koruyacağız?’ sorunun en önemli bakış açısıdır. Sıfır atık bir zihinsel dönüşüm projesidir. Doğa bizim hâkimiyetimizde olan bir evren değildir, biz doğanın bir parçasıyız, doğa bizim evimiz. Bu çatı çökerse hepimiz altında kalacağız. Doğa, çevre kirliliği sadece bilim dünyasının üzerinde çalıştığı bir sorun değildir. Biz felsefedir, felsefe hayatın anlamını anlatır. Şairlerin, yazarların ilham kaynağıdır doğa” ifadelerini kullandı.
Çevre kirliliğini önlemek için yönetmelikler hazırlandığını ve stratejiler belirlendiğini söyleyen Şahin, “Bunun en önemli kısmı uygulama, bir fikrin hayata geçmesi için en önemli olan uygulama” dedi.
Çevre konusunu, belediye başkanlarının gündemine alması gerektiğini ifade eden Şahin, Türkiye Belediyeler Birliği olarak, yeni dönemde belediye başkanlarından bu konudaki fikirlerini proje haline getirmelerini istedi.
Akıllı şehirler konusuna da değinen Şahin şöyle devam etti: “Bana ‘şehir nasıl akıllı olur?’ diye sordular. Dedim ki, eğer bir sorunu çözerken teknoloji aklınıza geliyorsa şehri akıllandırmışsınızdır. Toplu taşıma şu anda büyükşehirlerin en büyük görevi. Şüpheli ve temaslı olan, pozitif olan hastaların bu taşımaya girmemesi gerekiyor. Tam akıllı şehirler olmanın bir gereği olarak biz 2017'de akıllı ulaşımın tüm yazılımını ve donanımını oluşturmuştuk ve şu anda Sağlık Bakanlığımızla yaptığımız koordinasyonla şüpheli ve temaslı evde değilse toplu taşımaya binmeye çalışıyorsa bunu hemen tespit ediyoruz. Bu tür çalışmaları çoğaltmamız ve bu musibetten bir an önce kurtulmamız gerekiyor.”
Ödül almaya hak kazanan belediyeler ise şu şekilde belirlendi:
- Siirt Belediyesi, Sıfır Atık Bank
- Adana Karataş Belediyesi, Denizlerdeki Atıkların (Deniz Çöpleri) Geri Dönüşüme Kazandırılması ve Hayalet Ağların Temizlenmesi
- Kayseri Melikgazi Belediyesi, 1.Aşama: Hareketli Geri Dönüşüm Maketi 2. Aşama: Sıfır Atık Şehir Maketi
- Kayseri Talas Belediyesi, Kompost Poşeti Üretimi
- Erzurum Yakutiye Belediyesi, Asfalt Üretiminde Atık Maddelerin Kullanımı
- İstanbul Esenler Belediyesi, Akıllı Mobil Atık Toplama Projesi
- Ankara Altındağ Belediyesi, Sıfır Atık Eğitim Ve Simülasyon Merkezi
- Konya Karapinar Belediyesi, Atıkları Yerinde Ayrıştırıyorum Ve Sokak Hayvanlarını Besliyorum
- Samsun Tekkeköy Belediyesi, İlçemizde Sıfır Atık
- İstanbul Sultangazi Belediyesi, Sıfır Atık İnovasyon Merkezi – SULSİM
- Samsun Canik Belediyesi, Sıfır Atık Köyü
- Konya Karatay Belediyesi, Sıfır Atık Yönetim Projesi
- Adana Yüreğir Belediyesi, Sıfır Atık Sanat Merkezi
- Zonguldak Belediyesi, Evsel Atık Yönetim Sisteminin İyileştirilmesi Projesi
- Antalya Kepez Belediyesi, Sera Atıkları Tehdit Değil, Toprağa Can Olsun
- Adana Karaisali Belediyesi, Atık Getir Uygulaması
- Muğla Fethiye Belediyesi, Çevreci Bisiklet
- Kocaeli Gebze Belediyesi, Sıfır Atık İle Engelleri Aşıyoruz
- Ankara Sincan Belediyesi, Evsel Atıklardan Akıllı Çiftliğe – Sıfır Atık Projesi
- Ankara Yenimahalle Belediyesi, Kazandıran Dönüşüm – GO
- Antalya Muratpaşa Belediyesi, Çevreci Komşu Kart Projesi (Ödüllü Atık Toplama Projesi)
- İstanbul Gaziosmanpaşa Belediyesi, Geri Dönüşüm Malzemelerinden Çanta Yapımı
- Yalova Çiftlikköy Belediyesi, Maviden Yeşile Sürdürülebilir Bir Geleceğe
- Kayseri Yahyalı Belediyesi, Öğrenciler ile Sıfırdan Başlıyoruz
- Giresun Espiye Belediyesi, Yeşil Sokak Projesi
- Osmaniye Belediyesi, Anne Eli Projesi
- Aydin Efeler Belediyesi, Daha Temiz Bir Efeler İçin Geri Dönüşümü Seçin
- Bingöl Genç Belediyesi, Atıksız Nesil Yaşanabilir Dünya
- İstanbul Fatih Belediyesi, Mobil Atık Toplama Aracı / Atığını Getir Projeye Katıl