Header Reklam
Header Reklam

1915 Çanakkale Köprüsü İnşasında Bir Dünya Rekoru Kırıldı

30 Haziran 2020 Dergi: Mayıs-Haziran 2020
1915 Çanakkale Köprüsü İnşasında Bir Dünya Rekoru Kırıldı

Avustralya merkezli ağır kaldırma kule vinç uzmanları, Marr Contracting Pty Ltd, Türkiye'de 1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşaatı sırasında dünya rekoru kırdı.
Rekor kıran inşaat başarısı, Marr'ın 330 ton kaldırma kapasitesine sahip dünyanın en büyük kapasiteli kule vinci olan M2480D Ağır Kaldırma Luffers'i (HLL); dünyanın en uzun açıklıklı asma köprüsünde, dünyanın en ağır (155 ton) yükünü, en yükseğe (318 metre) kaldırdı. 
Suyun 328 metre üzerinde, M2480D vincinin, 155 tonluk bir travers (UCB) parçasını deniz seviyesinden 318 metre yüksekliğe kaldırması yaklaşık 30 dakika sürdü. UCB'nin orta bölümünün Çanakkale Boğazı'nın Asya tarafına kurulması ile köprünün inşasında önemli bir kilometre taşı tamamlandı ve UCB’nin yukarı taşınması, 7 Haziran 2020 Pazar günü gece yarısı gerçekleşti. Avrupa tarafı ise 24 saat sonra tamamlandı. 8 Haziran 2020 Pazartesi günü, son merkez parçaları Köprünün her iki tarafına da 318 metre yükseklikte monte edildi.
Dünya rekoru kırılmasını mümkün kılan mühendislik çözümü, DLSY'nin (Daelim - Limak - SK E&C - Yapı Merkezi) Ortak Girişiminin, 2017 yılında dünyanın bir kısmını kapsayan rekabetçi bir ihale sürecinden sonra işi Marr Contracting International'a vermesinin nedenlerinden biriydi. 
Marr’ın Avustralya ve dünyadaki benzer zorlayıcı büyük ölçekli projelerde yenilikçi kaldırma çözümleri tasarlama ve sunma konusundaki performansından etkilenen DLSY Ortak Girişimi, Marr ekibini inşaat süresini ve ilgili riski azaltacak bir strateji geliştirmeye yönlendirdi.
Marr ekibi, DLSY proje ekibi ile birlikte çalışarak, M2480D HLL vincinin daha küçük modülleri teker teker kaldırarak daha sonra yerinde kaynak yapma şeklindeki geleneksel yaklaşım yerine daha ağır modüler bileşenlerin kaldırma kapasitesinden yararlanan bir vinç yöntemi geliştirdi.
Marr'ın M2480D vinçlerinden ikisi, geçen yıldan bu yana köprünün 318 metrelik yüksek kulelerini inşa ediyor ve daha az sayıda yukarı kaldırma işlemi gerektiren vinç çözümü, daha az şantiye bazlı faaliyet ve daha yüksek güvenlik seviyesi ile inşaat programını sadeleştiriyor.
Proje Müdür Yardımcısı Alper Alemdaroğlu'na göre, DLSY Ortak Girişimi, ağır kaldırma işlemleri için, Köprüyü nasıl inşa etmek istediklerine dair vizyon geliştirebilen, standart dışı düşünebilen bir ortak tercih etti.
Alemdaroğlu, “The Men From Marr’s, bu ölçekte projeler üzerinde, ağır kaldırma stratejileri geliştirmede teknik yeterlilik ve yenilikçi düşünce konusunda bir üne sahipler, ancak bizi en çok etkileyen şey, inşaat metodolojimize ve programımıza uygun bir çözüm bulmak için işbirliğine yatkın yaklaşımları oldu” dedi. 

Marr ve Ortak Girişim ortakları arasında güçlü bir çalışma ilişkisinin ve uyumun, projenin bugüne kadar başarısının anahtarı olduğunu vurgulayan Marr Sözleşme Genel Müdürü Simon Marr, “DLSY ne istediklerini biliyordu ve ağır kaldırma konusundaki uzmanlığımıza saygı duydular, birlikte rekor sürede projenin kule aşamasını inşa edebildik” dedi.
Türkiye-Kore konsorsiyumu ÇOK A.Ş. tarafından kurulan anonim şirketin CEO'su Mustafa Tanrıverdi, “Dört ortak girişim ortağı şirket (Türkiye'den Limak ve Yapı Merkezi, Güney Kore'den Daelim ve SK E&C) dünyanın dört bir yanında farklı projeler üzerinde çalışarak elde ettikleri teknik uzmanlıklarını projenin tüm aşamalarına tahsis ederek projeye katkıda bulunuyorlar. Türkiye ve Avustralya arasındaki bu kadar güçlü tarihsel bağlarla bağlı, bu önemli ulusal inşai projeye, uzmanlıklarıyla ve yenilikçi düşünceleri ile katkıda bulunan bir Avustralya ekibi ile çalışmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Proje hakkında
1915 Çanakkale Köprüsü, tamamlandığında 4.608 metre toplam köprü uzunluğuna, 2.023 metre merkezi açıklığa ve 318 metre toplam köprü kule yüksekliğine sahip, dünyanın en uzun açıklıklı asma köprüsü olarak dünya mühendisliği tarihinde yerini alacak.
Köprü, Türkiye'nin Avrupa yakasındaki Gelibolu yerleşimini, Asya yakasındaki Lapseki ile birleştirerek İstanbul Boğazı geçişine bölgeye daha hızlı ve daha uygun maliyetli yük taşımacılığı anlamına gelecek yeni bir ağır transit alternatifi sağlayacak.
Türk Hükümeti, köprüyü şu anda inşa edilen kıyılarda, I. Dünya Savaşı sırasında Türk ve Müttefik kuvvetleri arasında gerçekleşen “Çanakkale Savaşları”nı (1915-1916) onurlandırmak ve anmak için Çanakkale 1915 olarak adlandırdı.
Avustralyalılar, Türkler, Koreliler, Hollandalı, Japonlar, İranlılar, Filipinliler ve İngilizlerden oluşan uluslararası bir ekip, her gün işyeri ile Gelibolu yakınlarındaki karantina altındaki konaklama yerleri arasında, katı COVID-19 kısıtlamaları altında birlikte çalışıyor.
The Men From Marr’s'ın proje kapsamındaki çalışmaları Aralık 2020/Ocak 2021'de tamamlanacak. Köprü 18 Mart 2022'de açılacak.
 



Slider Altına