Hazır Pompa İstasyonları Önümüzdeki Dönemde Çok Konuşulacak…

07 Eylül 2012 Dergi: Temmuz-Ağustos 2012

Anadolu Flygt Genel Müdürü Feyyaz Yumurtacı:

“Hazır pompa istasyonları küçük yerleşim yerleri için ideal bir çözüm”

Türkiye pompa sektöründe yeni yeni gündeme gelmeye başlayan paket pompa istasyonları hakkında konuştuğumuz sektörün öncü firmalarından Anadolu Flygt’ın Genel Müdürü Feyyaz Yumurtacı; Hazır pompa istasyonlarının düşük maliyetleri, kolay kurulup, çalıştırılabilmeleri dolayısıyla sektörde yoğun ilgiyle karşılaştığını söyledi.   

Betonarme istasyon yapılarına göre iki gün gibi kısa bir sürede monte edilip, çalıştırılabilmeleri ve işletme kolaylığı sebebiyle önümüzdeki dönemde talebin daha da artmasını beklediklerini söyleyen ve Flygt hazır pompa istasyonlarının tanıtımlarına ağırlık verdiklerini anlatan Yumurtacı; yaklaşık 22- 30 kW’lık, 100- 150 litre/sn debi’ye kadar kurulabilen Flygt hazır pompa istasyonlarının, kendini temizleyebilen patentli tasarımı ile küçük yerleşim yerleri ve belediyeler için ideal bir pompalama çözümü olduğunu söyledi.

İçindeki pompası, elektrik tesisatı, mekanik aksamıyla en son teknoloji ürünü olan

Flygt Hazır Pompa İstasyonlarının çaplarının 2,2 metreye kadar genişleyebildiği ve yüksekliğinin de 7 metreye kadar çıkabildiğini ifade eden Yumurtacı; “Ürünümüz tanındıkça, ortaya koyduğu faydalar görüldükçe bu alanda da yine önder olacağız ve rakiplerimiz de peşimizden gelecek” dedi. Yumurtacı şöyle sürdürdü: “Flygt Hazır pompa istasyonları, paket olmaları dolayısıyla kolay kurulabildikleri için maliyetleri oldukça uygun. Tabanındaki patentli özel dizaynı sayesinde katı atıklar pompa istasyonunun tabanında birikmiyor ve koku oluşturmuyor”. Aşınmayan bir madde olan CTP’den üretilen Flygt Hazır pompa istasyonunun yaşam ömrünün sınırsız olduğuna dikkat çeken Yumurtacı; “İçine sürgülü kapak, sepet ızgara, çalışma platformu koyabiliyorsunuz veya vanaları dışarıya alabiliyorsunuz. Pompalar kesici bıçaklı olabiliyor dolayısıyla katı madde gelirse pompa onları kesip doğrayıp, arıtma tesisine gönderebiliyor ” dedi.

Bu pompaların her idarenin isteklerine cevap verecek durumda olduklarını dile getiren Yumurtacı, ürünün daha çok belediyeler tarafından tercih edildiğini, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgeleri’nde de yaygın olarak satıldığını söyledi. 

Yumurtacı,“Hazır pompa istasyonu paket halinde verildiği için, içinde Flygt’ın üstün teknolojisiyle üretilmiş 150 litreye kadar pompaları var. 22- 30 kW’lık bu pompalar, küçük pompalar değildir. Bunların çalıştığı hazır pompa istasyonları, orta ölçekli kasabaların rahatlıkla kullanılabileceği istasyonlardır” dedi.

Yumurtacı eski bir tesisi de hazır pompa istasyonu ile yenileyebildiklerini ve pompa olmayan yerlere yeni pompa istasyonları da yaptıklarının altını çizerek şöyle konuştu: “Eski teknolojiyle yapılan pompa istasyonlarının bir kısmı su sızdırıyor ve yer altı suları pompa istasyonunun içine giriyor. Pompa, atıksu olmadığı halde yer altı suları içine girdiği için çalışıyor ve boşuna enerji harcıyor. Yani diyelim 50 litreatıksu geliyor; dışarıdan da 30 litre geliyor; pompa 80 litre basıyor ve boşuna enerji sarf ediyor. Veya içerideki atıksu yer altına kaçıyor, doğayı kirletiyor. Dolayısıyla bu eski pompa istasyonlarının içine bizim hazır pompa istasyonlarımızı yerleştirerek, pompa istasyonunu sızdırmaz hale getirebiliyoruz. Yeni teknoloji ve yeni pompalarla, eski pompa istasyonlarını yenileyip, enerji verimli hale getiriyoruz”.

Enerjinin Türkiye’de çok pahalı olduğuna da dikkat çeken Yumurtacı, “Eğer ki saatte 10 kW enerji tüketen bir pompa istasyonu 8- 8,5 kW enerji harcarsa bu Türkiye ekonomisine katkı demektir. Dolayısıyla bu konu çok önemli” dedi.

Türkiye’de altyapı işlerinin yüzde 50’lerde olduğunu dolayısıyla 10-15 yıl içerisinde bir çok küçük yerleşim yerinde, kasabada, şehirde daha pek çok arıtma tesisi, pompa istasyonları kurulacağını dile getiren Yumurtacı, burada önemli olanın başta enerji verimli olmak üzere doğru yere doğru çözümlerin uygulanması gereğidir dedi.

Yeni atıksu pompamız “Flygt Experior™” çok konuşulacak”

Flygt’nin yeni atıksu pompası “ Flygt Experior” hakkında da bilgiler veren Yumurtacı, şunları söyledi: “Flygt’ın son teknolojisi Flygt Experior’un elektrik motorunun verimi yükseltildi. Hidrolik ve akıllı kontrol özelliklerindeki gelişmelerin de bir araya getirildiği tek bir paket olarak sunulan yeni Flygt Experior, geleneksel atıksu pompalarına göre % 50’ye varan enerji tasarrufu sağlıyor. Ayrıca bizim ‘uçan pervane’ diye tabir ettiğimiz, lifli katı maddeler geldiği zaman, pervanenin alt parçası sabit kalarak, üst parçası havalanıyor ve katı maddenin geçmesine izin verip tekrar iniyor. Bu cidden atıksu pompalarında devrim yaratacak bir yenilik.

Bunun haricinde Flygt’ın dalgıç atıksu pompalarına uygun yeni frekans konvertörü var. Bu da pompa istasyonunun en ekonomik şekilde çalışması için yazılımlar yüklenmiş bir frekans konvertörü. O yüzden Flygt’ın Experior elektrik motorları önümüzdeki dönemde çok konuşulacak, çok tutacak, çok da rağbet görecek”.

Bu arada Anadolu Flygt standında sergilenen “Flygt Hazır Pompa İstasyonu” ziyaretçiler tarafından da yakından incelendi. Flygt ayrıca, İller Bankası Genel Müdürlüğü yetkililerini de ağırladı.


Etiketler


Slider Altına