İstanbul 2016 Akıllı Şehirler Fuar ve Kongresi’ne Yoğun İlgi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin Fira Barcelona ile birlikte organize ettiği "Smart City Expo İstanbul 2016 Akıllı Şehirler Fuar ve Kongresi", 1-3 Haziran tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe hem yurt içi hem de yurt dışından katılımcılar iştirak etti.
Bir kongreler şehri hâline gelen İstanbul yine büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptı. 1-3 Haziran tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen "Smart City Expo İstanbul 2016 Akıllı Şehirler Fuar ve Kongresi", akıllı şehir uygulamaları ana başlığı altında yapılan ve yapılacak olan çalışmalar üzerine odaklandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin Fira Barcelona ile birlikte organize ettiği etkinlik, 7 bin 400 metrekarelik bir çadırda 41 firma, yerel yönetim ve teknokenti ağırladı. Ev sahibi konumundaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplamda 900 metrekarelik bir alanda 17 iştiraki ile akıllı şehir uygulamalarını tanıttı. İBB’nin yanı sıra Bağcılar, Zeytinburnu, Tuzla ve Pendik gibi ilçe belediyeleri de bu alanda yaptıkları projeleri sergileme imkanı yakaladılar. Akıllı şehir uygulamalarının öncüleri olan teknokentler de fuarda buluştu. Bu alanda önemli çalışmalara imza atan İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Teknopark İstanbul ve İstanbul Teknokent geliştirdikleri uygulamaları tanıtma şansına sahip oldular.
İlk gün yapılan törenle kapılarını açan "Smart City Expo İstanbul 2016 Akıllı Şehirler Fuar ve Kongresi", üç gün boyunca hem kongre hem de fuar noktalarında akıllı şehir uygulamaları alanıyla ilgili tüm kesimleri bir araya getirdi. Açılış töreninde kürsüye çıkan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, İspanya Eski Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ve Habitat Genel Sekreter Yardımcısı Aisa Kirabo Kacyira, akıllı şehir uygulamalarının artık bir zorunluluk hâline geldiğine vurgu yaptılar.
“2050 yılına kadar 22 trilyon dolar tasarruf sağlanacak”
Değişim, dönüşüm ve gelişim gibi kavramların artık kaçınılmaz olduğunun altını çizerek sözlerine başlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, “Artık insanların kaderlerinin birbirine bağlı. Bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmamız artık kaçınılmaz bir mecburiyet. 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70'den fazlasının şehirlerde yaşayacağı belirtiliyor. Bu durum büyükşehirlerde ekonomiyi etkileyecek. Şehirler de insanlar için çekim merkezi. Çekim merkezi olması aynı zamanda toplumsal sorumluluğu da beraberinde getiriyor. İşsizlik ve suç sorunu bunların başında geliyor” dedi.
Akıllı şehirler konusunda hükümetlerin yerel yönetimler, konut sektörü ve teknoloji üreten firmalarla birlikte hareket etmesinin çok kritik olduğunu vurgulayan Topbaş, sözlerine şöyle devam etti: “Akıllı şehirler, her alanda tasarruf sağlayan dijital bir yaşam hedeflemekte. Şehirleşme konusunda ortak hedeflerin belirlenmesi gerekiyor. Yüksek standartlı şehirler kurmak ancak işbirliğiyle gerçekleşebilir. Akıllı şehirleşme için sadece teknik dönüşüm değil toplumsal dönüşüme de ihtiyaç var. Şehirler yıllardır teknolojiyi kullanıyor. Teknoloji kullanımı arttıkça kentsel alan hızla akılı şehirlere dönüşmektedir. Akıllı çözümlerin can damarlarından ikinci unsur yenidir. Yenilikçi teknolojiler önemlidir. Diğer bir unsur bilinçli insanlar oluşturmaktır. Geleneksel şehirlerden akıllı şehirlere dönüşüm hemen olacak iş değildir. Hemen başaramayabiliriz”.
Başarının, alınan kararların uygulanış biçimiyle de doğru orantılı söyleyen Topbaş, “Şehirlerin, akıllı şehirler hareketi içerisinde, 2021 yılına kadar 1,5 trilyon dolarlık kaynak ayırması bekleniyor. Akıllı toplu taşıma sistemleri, enerji tasarrufu sağlayan binalar, bu hamlelerle, 2050 yılında kadar 22 trilyon dolar tasarruf sağlanacak. Bu uygulamaların tarafları olarak hepimize önemli görevler düşüyor. Bilgi ve tecrübe paylaşımı önemli. Akıllı şehir uygulamalarını daha fazla şehirlere ulaştırıp yaygınlaştırmalıyız. Vatandaşlar arasında farkındalık oluşturmak önemli. Kongre ve fuarların da akıllı şehir uygulamalarına önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum” diyerek sözlerini bitirdi.
“Çok az şehir İstanbul'un yapabildiklerine ve coğrafyasına sahiptir”
Açılış töreninin bir diğer konuşmacısı İspanya Eski Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero idi. Kendisinin İspanya Başbakanı olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile medeniyetler ittifakı kurduklarını hatırlatarak sözlerine başlayan Zapatero, “İstanbul diğer büyük şehirlerden çok daha ötesi. Her şehir, her bölge ve her ülke beraberinde tarih ve coğrafi özellikleri getirir. Çok az şehir İstanbul'un yapabildiklerine ve coğrafyasına sahiptir. Medeniyetlerin nasıl geliştiğini görmek için, büyük İstanbul şehrinin rolünü anlamamız şart. Türkiye kültürleri bir araya getiren köprü ülkedir. Medeniyetleri bir araya getiren noktadır. İspanya da medeniyet açısından Türkiye'ye benziyor. İstanbul Avrupa ve Asya'ya bakıyor. Tarihi güçlü, dinamik ve genç bir nüfusa sahip bu ülkeyi AB'nin üyesi olarak görmek istiyorum. Her zaman bunu savundum. Barış için 21. yüzyılda Türkiye'nin AB ile bütünleşmesi sağlanmalıdır. İspanya her zaman bu bütünleşmenin destekçisi olmalı” dedi.
"Smart City Expo İstanbul 2016 Akıllı Şehirler Fuar ve Kongresi" sayesinde, İstanbul’un akıllı şehir uygulamaları konusunda yaptıklarına şahit olma şansı yakaladıklarını söyleyen Zapatero, “Vatandaşların yaşadıkları şehirleri sahiplenmesi çok önemli. Akıllı şehirlerin mutlaka şeffaflık oluşturması gerekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın projelerini yakından görme fırsatı buldum. Bu anlamda kendisini tebrik etmek istiyorum. Toplu taşıma projelerini gördük. Akıllı şehirlerde, toplu taşıma, kültür ve çevre konuları mutlaka ele alınmalı” diye konuştu.
“Şehirler ekonomik büyümenin motorudur”
Açılışta töreninde söz alan Habitat Genel Sekreter Yardımcısı Aisa Kirabo Kacyira ise, “Şehirler ekonomik büyümenin motorudur. Teknolojinin artmasıyla şehirler de gelişecek. Ancak teknoloji eşitsizliği insanlar arasında desteklemesin. Herkesin teknolojiye ulaşması erişebilir olmalı. Dünyada 1 milyardan fazla kişi gecekondu ve benzerlerinde yaşıyor. Temiz suya ulaşamayan milyonlarca insan var. Biz nasıl bu durumda daha fazla birlik olabiliriz. Şehirlerin akıllı olması, teknolojinin artması için, herkes için kapsayıcı ve adil bir şekilde erişebilir olması gerekir. Şehirler doğru bir şekilde tasarlanmalı. Kapsayıcı olmasının yanı sıra gençlere istihdam yaratılmalı" dedi. Suriyeli sığınmacılar konusuna da değinen Kacyira, Türkiye'ye, mültecilere gösterdiği misafirperverlik için teşekkür etti.