Baharda belediyeleri edebiyat kokusu sardı

28 Haziran 2016 Dergi: Mayıs-Haziran 2016

Bahar aylarında pek çok belediye gündemini “edebiyat” olarak belirledi. Gerek il gerekse de ilçe belediyeleri insanların romana, hikâyeye, şiire ve bunlar gibi pek çok edebi türe kolayca ulaşmalarının yolunu açtı.

5. Malatya Kitap ve Kültür Fuarı               

Malatya Valiliği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültür A.Ş. organizasyonuyla 10-15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen 5. Malatya Kitap ve Kültür Fuarı’nı 350 bine yakın kişi ziyaret etti. Her geçen yıl daha fazla ziyaretçinin katıldı fuar, bu sene 300’e yakın yazarı ağırladı. Yaklaşık 750 etkinlik, konferans ve seminerin düzenlendi.

Yaptıkları pek çok çalışmanın arasında kitap fuarının ayrı bir yeri olduğunun altını çizen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yıl fuarımıza 300 bin kitapsever bekliyorduk ve ne mutlu ki bu sayı 340 bini aştı. Fuarımıza teşrif eden tüm yazarlarımıza, yayınevlerimize, konuklarımıza ve kitapseverlere canı gönülden teşekkür ediyorum. Böylesine büyük ve önemli bir organizasyonu başarı ile gerçekleştiren Kültür AŞ’deki tüm arkadaşlarıma ayrıca teşekkür ediyorum”

Malatya Kültür A.Ş Genel Müdürü Sabri Akın ise, “Fuar kapsamında 300'e yakın yazarımızı ağırladık. 750 etkinlik gerçekleştirdik. 6 gün boyunca yazarlarımızın söyleşileri oldu. Okullarda yazar ve öğrencilerimizi buluşturduk. ‘Kumbaram Dolsun Benim de Bir Kitabım Olsun’ projesi kapsamında öğrenciler ebeveynleri ile sürekli fuarımızı ziyaret ettiler. Kültürel etkinlikler açısından da dolu dolu geçen bir organizasyon oldu" dedi.

8. Kocaeli Kitap Fuarı

14-22 Mayıs tarihleri arasında Kocaeli Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı yüzbinlerce kişiyi ağırladı. Türkiye’nin farklı illerinden katılımın olduğu fuarı bu yıl 705 bin kişi ziyaret etti. Ailelerin ağırlıkta olduğu fuarda 7’den 70’e herkes, ilgisini çeken kitap ve yazarlarla buluşma imkânı buldu.

500’den fazla etkinliğin yapıldığı ve 380 yayınevinin katıldığı fuar, son gününde Mehmet Ali Bulut, Zahide Yetiş, Hikmet Anıl Öztekin, Sunay Akın, Ahmet Ümit, Erdal Demirkıran, Pelin Çift ve Erhan Altunay, Hanefi Avcı, Mustafa Armağan, Yavuz Bahadıroğlu gibi ünlü yazarları ağırladı.

Bu yıl 8’incisi’nin düzenlenen Kocaeli Kitap Fuar’ında bir satış rekoru da kırıldı. Her kesime hitap eden fuarda 1 milyon 50 bin kitap satışı gerçekleşti. Bu rakamla Kocaeli, en çok kitap satılan iller sıralamasında zirveye ulaştı. Fuarda yer alan 48 sahafın stantlarında sergilenen eski dergi, gazete ve kitaplar da ilgi odağı oldu. Sahaflarda satışa sunulan eserler arasında 100 yıldan eski yayınlar dikkat çekerken, koleksiyonerlerin bulmakta zorlandığı bazı yayınların arşiv sayıları da sahaflarda görüldü.

Büyükşehir Belediyesi’nin “Sayfalara Güven” adıyla Hakkâri’deki çocuklar için başlattığı ve fuar süresince devam eden kitap kampanyası da fuarla birlikte sona erdi. Ünlü yazarların da destek verdiği kampanyada kitaplar kumbaradan deyim yerindeyse doldu taştı. Ziyaretçiler, fuarın son saatlerine kadar bağışta bulunurken toplanan kitaplar Hakkâri’ye gönderilmek üzere paketlendi.

2. Üsküdar Kitap Fuarı

Üsküdar Belediyesi tarafından 28 Mayıs-4 Haziran tarihleri arasında ikincisi düzenlenen Üsküdar Kitap Fuarı’nda geçen yıla oranla bir hayli artan ziyaretçi sayısı dikkat çekti. 100'ü aşkın yayınevinin yer aldığı fuarda 200'den fazla yazar okurlarıyla buluştu, imza dağıttı. Fuar boyunca 250'den fazla etkinlik düzenlendi.

Fuarın açılında kısa bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Bu yıl yelpaze geçen yıla göre daha da genişledi. Kitap çeşitlerimiz arttı. İnşallah bu artarak devam edecek" dedi. Uzun konuşarak katılımcıların kitapla buluşmasını ötelemek istemediğini dile getiren Avcı, çocukların kitaplarla bir an önce buluşmak için nasıl heyecanlandıklarını görebildiğini belirtti. Kültür ve Turizm Bakanı olarak ilk resmi programının bir kitap fuarı olmasından memnuniyet duyduğunu da ayrıca ifade etti. 

Açılış konuşmasını yapmak üzere mikrofon başına geçen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise, geçen seneki fuarın oldukça verimli geçtiğine dikkat çekti. Geçen seneki ilgiden son derece memnun olduklarını söyleyen Türkmen, sözlerine şöyle devam etti: "Vatandaşlarımızın gösterdiği teveccüh bu seneki fuarımıza hevesle hazırlanmamızı sağladı. İlk fuarımızda karşılaştığımız yoğun ilgi, işe dört elle sarılmamıza vesile oldu. Sizlerden aldığımız güçle bu seneki fuarımızda daha zengin içerik sunmaya gayret ettik. 2. Üsküdar Kitap Fuarı’nda 100'ü aşkın yayınevi yer alacak. 200'den fazla yazar okurlarıyla buluşacak, imza dağıtacak. Fuarımız boyunca 250'den fazla etkinlik düzenlenecek. 2. Üsküdar Kitap Fuarı'nın sadece Üsküdar değil, tüm İstanbul için, tüm Türkiye için kültürel bir değer olmasını diliyorum. Okuyucusunun bol, verimli ve bereketli bir fuar olmasını temenni ediyorum. İyi ki kitaplar var".

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, fuarın "onur yazarı" tarihçi-yazar Mehmet Niyazi'ye çiçek takdim etti. Bağlarbaşı Kültür organize edilen  fuarda; Yavuz Bülent Bakiler, İhsan Süreyya Sırma, Beşir Ayvazoğlu, Ahmet Taşgetiren, Ali Ayçil, Abdurrahman Dilipak, İbrahim Paşalı, Güray Süngü, Mustafa Armağan, A. Ali Ural, Cevat Akkanat, Bahtiyar Arslan, Tarık Tufan, Nehir Soysal Aydın, Erdal Demirkıran, Bahadır Yenişehirlioğlu, Nurhan Atasoy, Alev Erkilet, Arzu Kadumi, Senai Demirci, Bülent Akyürek, Ali Haydar Aksal, Bülent Parlak, Tuncel Altınköprü, Fatih Çıtlak, Kahraman Tazeoğlu, Adem Turan, Dursun Gürlek, Güven Adıgüzel'in aralarında bulunduğu yazarlar imza etkinliklerine ve panellere katıldı.

8. Kadıköy Kitap Günleri

Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen 8. Kadıköy Kitap Günleri için 100 bin okur Haydarpaşa Tren Garı peronlarının yolunu tuttu. 500 binin üzerinde kitabın satıldığı Kitap Günleri’ne 180 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katıldı.Edebiyat dünyasının usta isimlerinden Yaşar Kemal, Gülten Akın ve Tahsin Yücel’in adını taşıyan üç ayrı peronda düzenlenen imza günlerinde yaklaşık 600 yazar, sanatçı ve çizer okuyucu ile buluştu. Tüm organizasyonun Kadıköy Belediyesi çalışanları ve gönüllüleri tarafından yürütüldüğü etkinlikte beş gün boyunca 150 kişi çalıştı. Alanın güvenliği, temizliği ve tüm organizasyonu çalışanlar tarafından yapıldı. Yediden yetmişe herkesin büyük ilgi gösterdiği Kitap Günleri’nde kitaplardan sonra en çok ilgiyi peronlar arasında bekleyen trenler çekti. Raylarda, vagonlarda çekilen yüz binlerce fotoğraf sosyal paylaşım sitelerinde paylaşıldı. Yayınevleri ve okurların katıldığı Anadolu’daki kütüphane ve okullara kitap bağış kampanyası için de 10 bin civarında kitap toplandı. Kadıköy Belediyesi’ne teslim edilen kitaplar önümüzdeki günlerde kitap bağış talebinde bulunan kütüphane ve okullara gönderilecek.

Kitap Günleri’ne ilişkin konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu,  “Haydarpaşa tarihi bir miras. 2 bin yıldır kamuya ait bir alan. Kitap Günleri’ni Haydarpaşa’da yaparak hem tarihle edebiyatı buluşturmak hem de Haydarpaşa’ya dikkat çekmek istedik” dedi. Haydarpaşa Garı’nın Anadolu’dan İstanbul’a açılan bir kapı olduğunu belirten Nuhoğlu, “Bu gar aynı zamanda bir bellek. Burada herkesin anıları var. Buradan yolculuklara çıktık. Buraya yollardan geldik. Yolculuk hikâyelerimizin, anılarımızın olduğu bu tarihi atmosferde bu kez de kitaplara yolculuğa çıktık.  Kitap Günleri’ne İstanbullular büyük ilgi gösterdi. Sadece Kadıköy’den değil İstanbul’un hemen her yanından ziyaretçilerimiz oldu.  Yayınevleri de okurlar da bu etkinlikten çok memnun. Buradan trene binmedik ama buradan kitaplara yaptığımız ilk yolculuk kısa ama çok güzel oldu. İnsanların yüzündeki ifadeyi görmek, teşekkürlerini duymak bizim için çok büyük bir gurur ve onur” diye konuştu.

Kitap Günleri’ne okurların yoğun ilgisi ile Anadolu Yakası’nda böyle bir ihtiyacın olduğunu bir kez daha gördüklerini ifade eden Nuhoğlu, “ Haydarpaşa’da gerçekleştirdiğimiz Kitap Günleri ile kitap, İstanbul’a geri dönmüş oldu. Hem tarihle edebiyatı buluşturduk hem de okurla kitabı buluşturduk. Önümüzdeki sene daha büyük bir organizasyona imza atacağız” dedi. Okurların ilgisini de değerlendiren Nuhoğlu şunları söyledi: “Okurlar buraya kendilerine ait bir yere gelir gibi geldi. Haydarpaşa hepimizin evi ve biz bir vesile ile evimize döndük. Peronlar arasında kitaplara dokundu, kitaplar aldı. Kompartımanlara oturdu, aldığı kitabı okudu, yorgunluğunu attı.

1.Uluslararası Bahar ve Şiir Festivali

Beşiktaş Belediyesi, Uluslararası Bahar ve Şiir Festivali’nin ilkini 27-29 Mayıs tarihleri arasında düzenledi. Türkiye’den çok sayıda şairin yanı sıra, farklı ülkelerden beş seçkin şairin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Bahar ve Şiir Festivali’nde, Beşiktaş kentlileri şiire doydu. Ayrıca Timur Selçuk başta olmak üzere, seçkin müzisyenlerin ezgileri de festivale renk kattı.

Uluslararası Bahar ve Şiir Festivali’nin direktörü Ataol Behramoğlu, festival koordinatörü Yasemin Arpa, festival kitabı editörü ise Onur Behramoğlu'ydu. Katılımcı şairler; Hilmi Yavuz, Özdemir İnce, Egemen Berköz, Abdullah Nefes, Ataol Behramoğlu, Ahmet Özer, Hidayet Karakuş, Hüseyin Yurttaş, Nihat Behram, Abdülkadir Budak, Metin Cengiz, Şükrü Erbaş, A. Kadir Paksoy, Arife Kalender, Halim Yazıcı, Leylâ Şahin, Fergun Özelli, Nouri al-Jarrah, Salih Bolat, Hasan Öztoprak, Enver Ercan, Orhan Alkaya, Mustafa Köz, Ünal Ersözlü, Nevzat Çelik, Tuğrul Keskin, Namık Kuyumcu, İbrahim Baştuğ, Küçük İskender, Ömer Erdem, Zingonia Zingone, Pelin Özer, Raquel Lanseros, Moëz Majed, Zolani Mkiva, Onur Behramoğlu, Nilay Özer, Kadir Aydemir, Onur Caymaz, Pelin Batu, Mehtap Meral olarak sıralandı.

10. Uluslararası Şiiristanbul Festivali

Kartal Belediyesi, 10. Uluslararası Şiiristanbul Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Kartal’da düzenlenen festival, dünyaca ünlü şairleri bir araya getirdi. “Şiir boyun eğmez, insanlık yenilmez” sloganıyla yola çıkan 10. Uluslararası Şiiristanbul Festivali’nin son ayağı, Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Kartal Belediyesi, Artshop Yayıncılık, Absent, Rosetta Word Literature ve Papirüs Dergilerinin katkıları ile düzenlenen festivale; Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Feyyaz Kaynak, Kartal Belediyesi Başkan Danışmanı Haydar Oğuz, Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Adem Uçar ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Yurt içi ve yurt dışından birçok şairin de tek çatı altında buluştuğu festivalde, Lily Exarchoppulou (Yunanistan), Gerry Van Der Linden (Hollanda),  Milica Jeftimijevic Lilic (Sırbistan), Nataša Bajic (Sırbistan) ve Nedeljko Terzic (Sırbistan) yurt dışı konukları arasında yer alırken; Pelin Batu, Ayten Mutlu, Emine Erbaş, Âba Müslim Çelik, Hüseyin Alemdar, Turgut Toygar, Mesut Şenol, Engin Turgut, Oğuz Özdem, Ali Rıza Gelirli, İsmail Biçer, Mavisel Yener, Hüseyin Avni Dede, Fügen Kıvılcımer, Aytül Akal, Dilruba Nuray Erenler, Hasan Erkek, Hüseyin Aslan, Metin Kaya, Nisa Leyla, Cengiz Orhan, Çavlan Gençer, Levent Karataş ve Seyhan Livaneli yurt içinden katılan konuklar olarak sıralandı. Uluslararası festivalde şiire gönül verenler, şiir dinletileri ile unutulmaz dakikalar yaşadı. Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Feyyaz Kaynak ile Şiiristanbul’un organizatörü Vedat Akdamar’ın birbirlerine plaket takdim etmeleri ile başlayan festivalde Vedat Akdamar, böylesine uluslararası bir organizasyona verdikleri destekten dolayı Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz'e teşekkür etti. Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Feyyaz Kaynak ise kısa bir konuşma yaparak, bu yıl 10’uncusu düzenlenen Şiiristanbul Festivali’nin Kartal’da yapılmasından dolayı çok mutlu olduklarını ve Kartal Belediyesi’nin kapılarının her zaman sanata ve sanatçıya açık olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından Kartal Belediyesi Başkan Danışmanı Haydar Oğuz, Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Adem Uçar da katılımcılara plaketlerini takdim etti. 

2. Beykoz Çocuk Kitapları Fuarı

Beykoz Belediyesi tarafından Türkiye’de alanında ilk ve tek olarak düzenlenen 2. Beykoz Çocuk Kitapları Fuarı kapılarını 16-24 Nisan tarihleri arasında kapılarını açtı Açılışa çocuk edebiyatının duayeni Yalvaç Ural onur konuğu olarak katıldı. “Okumak Geleceğim” temasıyla düzenlenen Beykoz Çocuk Kitapları Fuarı’nda  75 yayın evi ve 50 çocuk kitabı yazarı okurlarla buluştu. Beykoz sahilinde 2500 metrekare kapalı alanda kurulan fuarda her gün çocuklar için masal saatleri, meslek etkinlikleri, söyleşi ve gösteriler yer aldı.

Beykoz Belediyesi olarak bu sene daha geniş bir alanda ve farklı etkinliklerle dolu bir fuar hazırladıklarını söyleyen Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, “Çocuk rüyasında kitap görmeli, kitaplar rüyalarını süslemeli. Kültür merkezimizde 20 bin kitaplı bir kütüphanemiz var. Ne kadar okuyan çocuğumuz olursa Beykoz’un geleceğiyle ilgili ümitlerimiz o kadar artar. Kitap fuarımızın ömrünün çok uzun olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.



Slider Altına