Ecomondo, 21. kez kapılarını açtı

Yeşil ekonomi dünyasını bir araya getiren Ecomondo “Uluslararası Malzeme ve Enerji Geri Kazanımı ve Sürdürülebilir Kalkınma Fuarı” bu yıl 21. kez kapılarını araladı. Her sene olduğu gibi bu sene de İtalya-Rimini’de gerçekleştirilen fuar, 7-10 Kasım tarihlerinde sektörün önde gelen temsilcilerini aynı çatı altında buluşturdu.
Fuar, “Yeşil Ekonomi”nin en önem arz eden konularını ele almakla birlikte, sürdürülebilir küresel kalkınma için, yeni çağın gereksinimlerini karşılamak amacıyla sunulan fırsatların da görüşüldüğü bir platform oldu. Aynı tarihlerde eşzamanlı olarak KEY ENERGY “11.Uluslararası Sürdürülebilir Enerji ve Hareketlilik Fuarı” da düzenlendi.
Türkiye’den de Bee2Bee Organizasyon danışmanlığında fuara katılan temsilciler fuarı gezme ve ikili görüşme yapma şansı yakaladılar. Fuara stantlı olarak katılım sağlayan Türk firmalar da müşterileriyle bir araya geldiler. Fuara ilişkin görüşlerini aldığımız firmalar, fuarın bu yıl daha sakin olduğunu belirtmelerinin yanında ilgili kişilerin katılımcı olduğu görüşünde birleşti.
Şantes Atık İmha Sistemleri / Mustafa Savaş Ekiz
“Atıkların yakılarak imha edildiği tesisler kuruyoruz. Müşterilerimizin taleplerine bağlı olarak atığa göre tasarım yapıyoruz. Genellikle Ortadoğu ülkelerine çalışıypruz ancak son dönemlerde Latin Amerika ülkelerine de açılmış durumdayız. Bundan 10 yıl öncesine kadar insanlar atık yakmanın ne olduğunu bilmiyorlardı ama şimdi konuya ilişkin bilgileri var ve araştırma yapıyorlar. Ecomondo’ya bu yıl ikinci kez katılıyoruz. 2015 yılında ziyaretçi olarak gelmiştik. Geçen yıl ilk kez katılımcı olarak geldik ve memnun kaldık. Bu yıl fuar, geçen yıla kıyasla daha sakin ancak dünyadaki tüm fuarlarda bu yıl daha az katılım olduğu söyleniyor”.
Evreka /Umutcan Duman
“Evreka olarak atık yönetim sektörüne akıllı toplama sistemleri sunuyoruz. Hem belediyelere hem de atık toplayan şirketlere çözüm sağlayabiliyoruz. Şu an hizmet verdiğimiz 15 kurum var. Türkiye, İsviçre ve Dubai’de çalışıyoruz. Bu fuara katılım sebebimiz de çözümümüzü yaygınlaştırabilmek. Bu yıl fuara ilk kez katılıyoruz. Türkiye’deki fuarlara göre çok büyük ama burada önemli olan ve ilk kez karşılaştığımız ikili görüşmeler çok büyük avantaj sağladı. Daha buraya gelmeden organize ettiğimiz 15 adet toplantımız vardı ve cidden ilgili kişiler bizimle toplantı ayarladı. Katılımcı olarak çok ilgili kişilere denk gelmedik ancak toplantılar gerçekten faydalı oldu”.
Akademi Çevre /Birgül Çam
“Faaliyetlerimize 2005 yılında gürültü ölçümü ile başladık. Daha sonra elektronik atıkların yönetmeliğiyle birlikte ilk olarak bu lisansı aldık ve müşterilerimizin talepleri doğrultusunda bünyemize farklı lisanslar eklemeye devam ettik. Şu an neredeyse tüm faaliyet alanlarına sahibiz. Atık yönetimi konusunda müşterilerimize entegre hizmet verebilmek için kompakt bir sistem kurduk. Talepler doğrultusunda gelecek dönem için hedeflerimiz var. Elektronik atıklar bizim uzmanlık alanımız ve evde oluşan elektronik atıkları ortaya çıkarabilmek adına projeler geliştiriyoruz. Bu konuda belediyelerle iş birliği içerisindeyiz. Fuarda daha önce katılımcı olarak yer almıştık bu yıl ilk defa stantlı katılım gerçekleştirdik. Güzel bir deneyim oldu bizim için. Daha yoğun bekliyorduk ama bizim için yine de faydalı oldu”.
Polat Makina / Volkan Polat
“Kontinü sistem zeytin sıkma makinesi üretimimizden sonra 2005 yılında çevresel faaliyetlere verilen önemin artması dolayısıyla makinelerimiz çevresel faaliyetlere yönelmeye başladı ve dekantörler üretmeye başladık. Gıda sektöründen maden sektörüne kadar geniş bir alanda dekantörler üretiyoruz. Asıl müşterimiz belediyeler. Popülasyon arttıkça belediyelerdeki atıksu arıtma tesislerinde artış ve kapasite artırımı söz konusu oluyor. Biz de bu süreçte devreye giriyoruz. Yerli üretim olduğumuz dolayısıyla belediyelerin başka ülkelerden makine satın almalarına büyük oranda engel olduk. Almanya, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Arap ülkelerinde şirketlerimiz var. Fuara 4. kez katılıyoruz. Bu yıl fuarda en çok hoşuma giden dolu ve gerçekten ilgili insanların olması. Ciddi potansiyeli olan insanlar geliyor. Ziyaretçi konusunda oldukça memnun kaldık.”