Header Reklam
Header Reklam

Kadına pozitif ayrımcılık her alanda var mı?

04 Mart 2019 Dergi: Ocak-Şubat 2019
Kadına pozitif ayrımcılık her alanda var mı?

İş hayatında kadınların yeri gün geçtikçe artıyor. Son yıllarda kadınların iş hayatına katılmasının yanında yönetici kademelerinde yer almalarında da artış yaşanıyor. Yapılan araştırmalarda kadınların iş hayatında yer almasının ülkenin büyüme hızıyla paralel olarak ilerlediği görülüyor. Sivil toplum kuruluşları, Türkiye ekonomisine yön veren güçlü firmalar da bu artışı destekler nitelikte çalışmalar yapıyorlar.

Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Türkiye de “Eşit Adımlar Platformu” ile bu çalışmalara bir yenisini ekledi. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) işbirliğiyle hayata geçirilen Eşit Adımlar (esitadimlar.com) platformu iş dünyasında fırsat eşitliği konusunda zengin bir içerik sunuyor. Platformda fırsat eşitliğiyle ilgili güncel gelişmeler ve şirketlerin gerçekleştirdiği iyi uygulamaların yanı sıra raporlar, mevzuat ve düzenlemeleri de barındıran bir dijital kütüphane ortamı sunuluyor. Bu platformların artması Türkiye’de kadınların profesyonel yaşama daha sağlam bir şekilde entegre edilmesi konusunda itici güç olacaktır diye düşünüyorum.

 

Özel sektörde kadın istihdamı ve kadın yönetici sayısı artıyor ancak kamu tarafında durum nasıl? Önümüzde yerel seçimler var ve seçimlerde kadın adayların sayısı ne durumda?

Bu konuyla ilgili bir açıklama geçtiğimiz günlerde Altınbaş Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Zeynep Banu Dalaman tarafından yapıldı. Dalaman, kadın adayların sayısının artması konusunda başlangıçta umutlu olduğu ancak adayların açıklanmasıyla umudunu yitirdiğini belirttiği konuşmasında 2 bin 504 belediye başkan adayının sadece 385’inin kadın olduğuna dikkat çekti. Dalaman, “Pozitif ayrımcılık yine sözde kaldı” dedi.

Kadın Adayları Destekleme Vakfı (KADER) Başkanı Nuray Karaoğlu ise, aldıkları bilgilere göre 31 Mart yerel seçimlerinde  göre AKP’nin 1297 adayından 24’ünün, CHP tüzüğünde yüzde 33 cinsiyet kotası olmasına rağmen açıkladığı 842 adaydan 44’ünün, MHP’nin 750 adayından 14’ünün, İYİ Parti’nin 122 adayından 5’inin, Saadet Partisi'nin ise 261 adayından yalnızca 2’sinin kadın olduğunu söyledi. DSP’nin kadın adaylarının yüzde 30 civarında olduğu bilgisine ulaştıklarını aktaran Karaoğlu, “Kadın yoksa adalet yok, kadın yoksa demokrasi yok, kadın yoksa malesef eşitlik yok” açıklamasında bulundu.

8 Mart, dünyada kadınların eşitlik, kalkınma, daha huzurlu bir yaşam isteklerini dile getirdikleri gün. Anlamına uygun olması ve kadının her alanda erkeğin ardında kalmaması, dünyada tüm gücüyle, yenilikçi bakış açısıyla yer bulması dileğiyle…

Önümüzdeki sayıda görüşmek üzere…

 

Didem TAŞBAŞI

 



Slider Altına