Akıllı Şehir Etkinlikleri Başlıyor
Akıllı Belediyecilik, akıllı kentler yarışı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tüm hızıyla ivmelenerek devam ediyor.
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı doğrultusunda şehre özgü “Akıllı Şehir” çalışmalarının bir strateji doğrultusunda planlanabilmesi ve gerekli yetkinliğin kazanılması kapsamında; kapasite artırımı için bilgi ve tecrübe aktarımının sağlanmasına yönelik Akıllı Şehir Rehberlik Uygulamaları Projesi hayata geçiyor.
Proje kapsamında akıllı şehirler alanında üretilen verinin, geliştirilen standartlara uyumlu ve güvenli bir şekilde açık hâle getirilip paylaşılabileceği, Akıllı Şehir Referans Mimari Model, Ulusal Akıllı Şehir Mimari Model ve Birlikte Çalışabilirlik Modeli ile uyumlu Ulusal Akıllı Şehir Açık Veri Platformu geliştirildi.
Ortak Algoritmaların Oluşturulması, Veri Analiz ve Yapay Zekâ Rehberliği, Akıllı Şehirlere Yönelik Büyük Veri Platformları Kurulumu ve Yönetimi, Yerel Akıllı Şehir Mimarisi ”, “Yerel Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası, Akıllı Şehir Veri Sözlüğü ve Kentsel Yaşam Kalitesi alt proje çalışmaları yapıldı.
Ülkemizde en çok uygulanan 60 akıllı şehir uygulamasına ait genel olarak uygulama tanımı, kapsam ve gerekçesi, ihtiyaç ve talep analizi, teknik analiz, finansal analiz, risk analizi değerlendirmeleri, sosyal, çevresel ve ekonomik etkileri, uygulamanın dünyada ve Türkiye’deki mevcut durumu içeren Akıllı Şehir Uygulamaları Rehberlik Kılavuzları hazırlandı.
Akıllı Şehir Rehberlik Uygulamaları Toplantılarının ilki 28 Ağustos’ta başlıyor. Akıllı Şehir Rehberlik Uygulamaları Proje Sunumu, Akıllı Şehirlerde Yeni Aşamalar, Akıllı Şehirlerde Nesnelerin İnterneti, Büyük Veri Platformları ve Yapay Zeka Uygulamaları’nın ele alınacağı bu toplantıyı 7 Eylül tarihinde yapılacak ikinci toplantı izleyecek. Bu toplantıda; Akıllı Şehirler ve Kentsel Yaşam Kalitesi Modeli gündeme gelecek. 18 Eylül’deki toplantıda ise Akıllı Şehir Standartları: Akıllı Şehir Veri Sözlükleri ile Akıllı Şehir Standartları- Referans ve Ulusal Akıllı Şehir Mimarisi - RUMİ Yerel Akıllı Şehir başlığı altında Çorum, Gaziantep, Kayseri ve Konya Örnekleri incelenecek.
Akıllı Şehir Rehberlik Kılavuzları Bilgilendirme Toplantıları ise 5 ve 6 Eylül tarihlerinde yapılacak. 5 Eylül’de gerçekleşecek Akıllı Şehir Rehberlik Kılavuzları ve Fizibilitelerin Tanıtımı’nın ardından 6 Eylül’de Akıllı Şehir Rehberlik Kılavuzları ve Fizibiliteleri Sunumu izleyecek.
Belirtilen proje çıktı ve uygulamalarını içeren, sadece yerel yönetimlere yönelik olarak gerçekleşecek çevrimiçi etkinliklere katılım için https://www.akillisehirler.gov.tr/etkinlik-kayit-formu/ bağlantı linkinden kayıt yapılması gerekiyor.
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Akıllı Şehirler Dairesi Başkanlığı’nın www.akillisehirler.gov.tr platformunda Türkiye ve dünyadaki Akıllı Şehir proje örnekleri, Akıllı Şehir Dönüşümü Yol Haritası, konuya ilişkin akademik tezler ve çok daha fazlası bulunuyor. Akıllı Şehirler Külliyatı’nda ise 2020-2023 Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı Eğitim Kitapları, Uygulama Rehberlik Kılavuzları Yerel Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası Rehberliği, Standartlar, Finansman, Teknoloji İnceleme, Taslak Teknik Şartname ve İngilizce Eğitim Kitapçıkları yer alıyor.
Sürdürülebilir kentler, akıllı teknolojileri kullanan, içselleştiren kentler demek. Bu yoldaki tüm çabalar, emekler çok değerli. Ortaya konan başarılı örnekleri “örnek almak”, hatta bu örnekleri “daha iyisi” yol gösterici görüp, daha ileriye taşımak, giderek artan “kentleşme-kentlileşme”nin getireceği sorunları, sürdürülebilir kentler için fırsata dönüştürecek.
E-BELEDİYE